Wandelen
In een tijd waarin de mens zich vervoert per auto, trein, vliegtuig of fiets, is wandelen een luxe geworden. Wandelen is hierdoor omgeven met een sfeer van oorspronkelijkheid. Wie loopt hervindt zichzelf, komt tot rust, ontwikkelt grootse ideeën. Lopen, voor de mens de natuurlijke manier van voortbewegen, is voor velen geworden tot een leefwijze, de uitdrukking van een eigenzinnige kijk op het leven. De wandelaar, kort gezegd, staat dicht hij de aarde en dicht hij zichzelf de wandelaar deugt. Maar leest de wandelaar ook?
Lezen terwijl men loopt gaat moeilijk: een reisgids, dat gaat nog, maar wie een echt hoek wil lezen moet toch halt houden, en liefst gaan zitten aan de kant van de weg. Wie dat nalaat raakt te water, lezen we in de bijdrage van Willem van den Berg. Toch bestaat er een innige verhouding tussen de wandelaar en de literatuur, in dit dossier laten we daarvan verschillende aspecten zien. In de romantiek wandelden dichters op zoek naar inspiratie, die ze steevast vonden, en ook in deze tijd kan de wandeling de schrijver op weg helpen - Koos van Zomeren schrijft hierover, maar vertelt meteen dat de schrijver zich niet hij iedere wandeling op zijn gemak voelt. Een voettocht kan ook tot het onderwerp van literatuur worden: ze biedt een duidelijke structuur, of het nu gaat om het dichterlijk verslag van Aafjes' reis naar Rome, danwel om de fictieve beschrijving uit de zeventiende eeuw van een tocht te voet naar Ockenburgh. Omgekeerd kan literatuur aanzetten tot wandelen: de lezer wandelt door de wereld van het literaire werk om zo nog beter (of anders) de waarde van dat werk te doorgronden. Het is duidelijk: de literatuur en de wandelaar horen bij elkaar. De moderne Nederlandse literatuur begint er zelfs mee: De Wandelaar van M. Nijhoff(die dan ook, vijftig jaar na het overlijden van de dichter, in dit dossier niet mag ontbreken).
De redactie van Literatuur trekt nu zélf de wandelschoenen aan, en vermoedt dat de lezer hetzelfde zal doen. Bijvoorbeeld om een gedeelte van het twintig jaar oude Pieterpad te verkennen. Om ook daar niet helemaal verstoken te zijn van de schone letteren hebben we dit dossier voorzien van het Pieterpad literair. Onze vakantietoeslag voor alle liefhebbers van literatuur.