Literatuur. Jaargang 19
(2002)– [tijdschrift] Literatuur– Auteursrechtelijk beschermd
[pagina 297]
| |
Literatuur - aan de muur
| |
[pagina 298]
| |
beeld van wat het werk aan de brieven moet inhouden. Dat begint met het lezen van de brieven, het letter voor letter opnieuw bekijken van elk handschrift; het ongedaan maken van de censuur - zowel de zelfcensuur als het kuisen achteraf; het ontcijferen van doorgestreept materiaal; het juist dateren, kortom: het reconstrueren van de daadwerkelijke correspondentie. De resultaten op dit basale niveau zijn al vaak spectaculair: op de achterzijde van een schets staat een brief in klad, die volledig was doorgekrast. Het blijkt om een nooit verstuurde brief aan Gauguin te gaan, waarin hij zijn collega waarschuwt voor het prijsbeleid van zijn in kunst handelende broer: ‘schrijf toch vooral aan mijn broer de prijs van uw schilderijen hetzelfde te houden’.
De tentoonstelling laat ook, zeer beknopt, zien wat het andere doel is van de editie: het beschrijven van de cultuurhistorische en biografische achtergrond. Naar aanleiding van enkele passages in de brieven, laat de tentoonstelling de aard van het secundaire materiaal zien: Japanse prenten, tijdschriftillustraties die Van Gogh verzamelde en die soms als studiemateriaal hebben gediend, literaire werken en natuurlijk de bijbel. Met hun annotaties zijn Jansen en Luijten eigenlijk bezig een selectieve maar omvangrijke cultuurgeschiedenis van de negentiende eeuw te maken. Natuurlijk zijn de brieven ook en vooral prachtig materiaal voor wie in zowel de kunstenaar als de persoon van Van Gogh is geïnteresseerd. Zo is te zien hoe hard het werken was aan het schilderij van het gele huis: ‘Het motief is zo moeilijk! Maar juist daarom wil ik het overwinnen. Want het is machtig, die gele huizen in de zon en dan de onvergelijkelijke helderheid van het blauw’. En te zien is dat Vincent maniakaal blijft houden van zijn nicht Kee Vos. Zij was duidelijk in haar afwijzing: ‘nee, nooit, nimmer’, maar Vincent had besloten dat zijn liefde haar zou blijven achtervolgen: ‘ik geef haar niet op maar die crisis van zielstrijd waarin zij mogelijk is moet zijn tijd hebben en daar kan ik geduld mee hebben en niets van wat zij nu zegt of doet maakt mij boos’. Dit soort passages is pas sinds 1990 in druk verschenen, en dan nog alleen in het Nederlands. Dat geldt ook voor een tirade tegen Theo over hun beider vader, waarbij hij droefgeestig moet constateren: ‘Het is verdomd beroerd broer’.
De bescheiden maar fraai vormgegeven tentoonstelling weet veel over te brengen over wat het onderzoek naar de brieven moet inhouden: het lezen van iets dat was doorgestreept, het vinden van een brief die nooit was verstuurd, het herkennen van een obscure verwijzing naar een literair werk, het zien van uitgeklede schetsversies van beroemde schilderijen, het vinden van een ingesloten stukje zeewier, of het ontcijferen van een boze brief die lijkt op een typografisch experiment uit de Stijl-periode... En de bezoeker krijgt een verrassend beeld van de rol van post in die tijd. Het tempo, de efficiëntie en het belang van de brief voor communicatie laat zich verrassend genoeg nog het best vergelijken met de manier waarop e-mail tegenwoordig gebruikt kan worden. Een brief naar Parijs had meestal niet meer dan een dag nodig om te arriveren; post wordt meer-
Handgeschreven brief, inclusief schets.
| |
[pagina 299]
| |
dere malen per dag bezorgd - de posterijen hebben sindsdien niet meer zo soepel gefunctioneerd. En, een voordeel boven e-mail: van deze berichten zijn er tenminste nog zo'n 900 overgeleverd (van de in totaal minstens 2000 dit hij verstuurd moet hebben. Van andere correspondenten is vrijwel niets bewaard gebleven). Overigens dreigt de tand des tijds de parallel met e-mail ongewild nog verder door te voeren. Het broze papier kan de agressieve inkt niet weerstaan: en hoe meer inkt Van Gogh gebruikte (vooral bij die prachtige schetsen) des te sneller dat proces van inktvraat zal gaan. Op den duur zullen de dragers van deze boodschappen efemeer blijken te zijn. Maar dan is er tenminste wél een briefeditie. De noodzaak tot schrijven. De brieven van Vincent van Gogh: 28 juni 6 oktober. Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam. Dagelijks open 10-18 uur. www.vangoghmusuem.nl.
Meer over het brievenproject o.a.: Hans Luijten, ‘In mijn brieven moet ge maar 't kaf van 't koren scheiden. Een nieuwe uitgave van de correspondentie van Vincent van Gogh’, Jong Holland 13 (1997) 2; Leo Jansen en Hans Luijten, ‘In Pursuit of Vincent van Gogh. A New Edition of the Complete Correspondance’, Editio 13 (1999). |
|