literatuur in beeld
Erik op de vlinder, Mari Andriessen.
Erik Pinksterblom is wel een van de meest succesvolle jongetjes uit de Nederlandse letterkunde. Sinds Godfried Bomans zestig jaar geleden de hoofdpersoon liet verdwalen in het schilderij Wollewei, omdat hij voor de volgende dag alle insecten uit Solms' Beknopte Natuurlijke Historie moest kennen, zijn bijna een miljoen exemplaren van Erik of het klein insectenboek verkocht. En nu in 2001 is het boekje inmiddels toe aan zijn 51e druk. Vanaf de eerste druk is het boekje geïllustreerd met prentjes van Karel Thole.
Het bronzen beeld ‘Erik op de vlinder’ staar in Bloemendaal aan de Mollaan 1 in Thijsses' hof. Godfried Bomans (1913 - 1971) woonde de laatste jaren van zijn leven in Bloemendaal en bezocht de botanisch tuin regelmatig.
Het beeldje is in 1977 door Mari Andriessen vervaardigd. Het meet 105 bij 150 centimeter en is geïnspireerd op de passage uit Erik of het kleine insectenboek waarin Erik op de rug van de vlinder een luchtreis maakt: ‘En daar zonk de aarde onder hen weg. De vlinder vloog niet zo regelmatig als de hommel en de wesp; eerlijk gezegd, het hotste nogal, en Erik moest zich stevig aan de twee voelsprieten vasthouden om er niet af te tuimelen.’
Godfried Bomans (1913-1977) was en is een van populairste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw. Zijn werk werd vooral in de jaren vijftig tot tachtig in enorme oplages gedrukt, maar ook nu is er nog veel aandacht voor zijn persoon en werk. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de uitgave van zijn Werken in de jaren negentig en de activiteiten van het Godfried Bomans Genootschap dat ook een informatieve website onderhoudt: www.bomans.demon.nl.