toneel, Buysse en de wereldtentoonstellingen en de meningen van Richard Minne en Gerard Walschap over Buysse.
De mededelingen zijn te bestellen bij A.M. Musschoot, Universiteit Gent, Blandijnberg 2, B-9000 Gent.
eg
Komrij, Gerrit, De tranen der ecclesia's. Amsterdam: De Bezige Bij, 1999, 30 blz., ƒ19,50; ISBN 90 23439 34 1.
Op 27 september 1999 sprak Gerrit Komrij ter gelegenheid van de feestelijke opening van het Willem Frederik Hermans Instituut een toespraak uit die nu ook in druk is verschenen. Komrij veegt in zijn lezing de vloer aan met de manier waarop Oek de Jong gemeend heeft in De Revisor af te rekenen met het werk van Hermans omdat diens wereldbeeld niet meer van deze tijd zou zijn. Ook Smulders' reactie op De Jongs opstel wordt door Komrij op de korrel genomen. Komrij zet zich af tegen wat hij ‘lijkenpikkerij’ noemt en constateert: ‘Hermans is als schrijver een vakman, meeslepend en geestig. Zelfs in Nederland lekt dat uit, als je maar lang genoeg dood bent.’
gvb
∙ Demompere, Patrick, Erg! Iets over de nieuwste literatuur. Amsterdam: Bert Bakker, 1999, 164 blz., ƒ29,90; ISBN 90 35120 93 0.
Demompere doet in zijn besprekingen van recent verschenen proza de titel van zijn boekje alle eer aan, met name de twee eerste woorden daarvan. Zijn belangrijkste criterium is blijkbaar dat hij niet in slaap wil vallen tijdens het lezen. En hij valt nogal vaak in slaap, vooral bij boeken die wat lastiger te lezen zijn. Te laat naar bed? Te zwaar werk verricht? Steevast is het door hem afgekeurde boek dan alleen nog maar ergens anders goed voor: als snippers voor de kattenbak, als mutsje voor de regen en meer van dergelijke dooddoeners. Zo weet ik er ook nog een: als kussen voor het slapen. Toegegeven, sommige van zijn prooien maken het hem wel heel gemakkelijk. Maar misschien doet Demompere er toch beter aan voortaan alleen nog thrillers te lezen om wakker te blijven.
g. van weveren
∙ Harry Bekkering, Ad Zuiderent (red.), Jan Campert-prijzen 1999. Nijmegen: Vantilt, 1999, 127 blz., ƒ19,90; ISBN 90 75697 31 7.
Zoals gebruikelijk wordt de jaarlijkse uitreiking van de Jan Campert-prijzen vergezeld van een uitgave met essays en biografische en bibliografische informatie over de winnaars. Xandra Schutte schrijft over het oeuvre van Willem Jan Otten (Constantijn Huygens-prijs); Yra van Dijk over de poëzie van Peter van Lier (Jan Campert-prijs); Frans de Rover over Gijs IJslander (F. Bordewijkprijs); Remco Ekkers over de kinderpoëzie van Ida Gehrlach (Nienke van Hichtum-prijs) en de winnaar van de G.H. 's Gravesandeprijs, de organisator van het literatuurfestival Gwy Mandelinck, wordt besproken door Tom van Deel.
eg
∙ Fondsenboek 1999/2000. 's-Gravenhage / Zutphen: Vereniging van Fondsen in Nederland / Walburg Pers, 1999, 617 blz.; ISBN 90 57300 61 3.
Het Fondsenboek is niet meer weg te denken uit charitatief Nederland. Deze zesde editie (die ook op cd-rom beschikbaar is) bevat niet minder dan 538 particuliere fondsen op een veelheid van terreinen, waaronder onderwijs en onderzoek en kunst en cultuur. Via de uitgebreide rubrieks- en trefwoordenregisters kan men op zoek naar een fonds dat wellicht in aanmerking komt om benaderd te worden voor subsidie. Bij ieder fonds staan de adresgegevens, de doelstelling, de aanvraagprocedure en een aantal andere gegevens vermeld.
pjv