literatuur-ingekomen uitgaven
∙ Berg, Arie van den, Kikkers, muizen Q nieskruid. Uit het logboek van een letterschuier. Amsterdam: AUP Vossiuspers, 1999 (De kunst van kennis, 1), 35 blz.; ISBN 90 5629 070 3.
Van den Berg volgt in een meeslepend verhaalde speurtocht door antiquariaten en bibliotheken de Nederlandse (druk-) geschiedenis van een door een onbekende auteur geschreven parodie op de Ilias. De Kikvorsenmuizenstrijd. Het boekje is het eerste deel van de reeks ‘de kunst van kennis’ die het resultaat is van de sinds 1997 bestaande samenwerking tussen de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Het is fraai uitgegeven en geïllustreerd met afbeeldingen uit de diverse uitgaven van de besproken tekst. Vrienden van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek ontvangen deze uitgave gratis.
eg
∙ De God van Hotz en de P.C. Hoofs-prijs. Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde, 's-Gravenhage. Amsterdam/Antwerpen: De Arbeiderspers. 1998, 36 blz.
Ter gelegenheid van de P.C. Hooftprijs 1998, door Kees Fens op 9 november 1998 ten huize van F.B. Hotz uitgereikt, werd een boekje gemaakt waarin het juryrapport is opgenomen. Het grootste deel van dit boekje (22 pagina's) wordt echter besteed aan een buitengewoon leesbaar en overtuigend essay van Aleid Truijens onder de titel De God van Hotz. Daarin komen de literaire uitgangspunten van Hotz' schrijverschap helder naar voren. De God van Hotz blijkt God, maar dan wel Hotz' God.
gvb
∙ Hadermann, P. Tijd en ruimte bij Herman Teirlinck. Amsterdam: Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, 1998. Nieuwe reeks dl. 61, nr. 10, 17 blz., ƒ 20,-.
Op 9 maart 1998 sprak Paul Hadermann voor de afdeling Letterkunde van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen over tijd en
Herman Teirlinck *1879 (een uitgave van het Letterkundig Museum, Den Haag)
ruimte in het werk van Herman Teirlinck. Daarin komt vooral het latere werk van Teirlinck aan de orde, waarin de tegenstelling tussen stad en regio een belangrijke rol speelt. Deze lezing is nu in een uitgebreidere versie opgenomen in de
Mededelingen van de afdeling Letterkunde van de Akademie.
gvb
∙ Hoftijzer, P.G., Pieter van der Aa (1659-1733), Leids drukker en boekverkoper. Hilversum: Verloren, 1999, 96 blz., ƒ 25,-; ISBN 90 6550 158 4.
Pieter van der Aa was een veelzijdig en geslaagd ondernemer op de Leidse boekenmarkt. Over zijn leven en werken zijn relatief veel bronnen bewaard gebleven en dus is hij een voor de hand liggend onderwerp voor een monografie. Hoftijzer behandelt in vijf hoofdstukken in vogelvlucht een groot aantal aspecten van het zeventiende- en achttiende-eeuwse (Leidse) boekbedrijf en Van der Aa's rol. Helaas blijven sommige aspecten erg onderbelicht, zoals Van der Aa als drukker en Van der Aa's activiteiten op de internationale boekenmarkt.
eg
∙ Wigman, Menno. Familie duurt een mensenleven lang. De honderd mooiste Nederlandse gedichten over vaders, moeders, dochters en zonen. Samengesteld en ingeleid door Menno Wigman. Amsterdam: Bert Bakker, 1999, 132 blz.
Dichter/vertaler Menno Wigman koos honderd gedichten over familie en gezin uit de twintigste-eeuwse poëzie. In die zin is de titel dan ook misleidend, want er moet over dat onderwerp ook vòòr de twintigste eeuw veel en goed gedicht zijn. De absoluutheid dat dit nu juist de ‘honderd mooiste Nederlandse gedichten’ over familie zouden zijn, komt uiteraard geheel voor rekening van bloemlezer Wigman, ook al zegt hij in zijn inleiding dat hij ‘liever een gedegen expositie dan een uitdragerij vol curieuze, maar bij nader inzien terecht veronachtzaamde poëzie’ geeft.
gvb