literatuur-nieuws
Vers voor de Pers
Op de eerste maandag van september is opnieuw aandacht gegeven aan boeken die dit najaar zullen verschijnen. Als alle beloften van de uitgevers worden nagekomen, verschijnen er niet minder dan 3500 boeken. Op de beurs Vers voor de Pers, die twee keer per jaar in Amsterdam wordt gehouden, waren alle bekende uitgeverijen vertegenwoordigd. Het aanbod van nieuwe boeken is zeer divers.
Van sommige boeken was het bijna voorspelbaar dat ze op een bepaald moment zouden verschijnen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de biografie van Louis Paul Boon (1912-1979). Het is nu twintig jaar geleden dat deze schrijver overleed. In de stad Aalst zijn deze zomer enkele activiteiten georganiseerd om de schrijver te herdenken. De biografie die door de Arbeiderspers wordt uitgegeven is van Kris Humbeeck en heeft als titel Gelijk een vis zwemt moet ik schrijven. Twee van de meest bekende boeken van Boon staan centraal in het boek Moderniseren en conformeren van Jos Muyres. Het is een biografie van het tweeluik De Kapellekensbaan en Zomer te Termuren. In het eerste deel van de monografie gaat Muyres in op het ontstaan van beide boeken. Muyres geeft aan dat het om modernistische romans gaat, maar dat de aanduiding postmodernisme eigenlijk ook goed van toepassing is.
Ook voor boekwetenschappers is er nieuws. Bij Uitgeverij de Buitenkant verschijnt Alom te bekomen, veranderingen in de boekdistributie in de Republiek 1720-1800, het proefschrift van Johanna van Driel. De promovenda gaat in op de rol van de lezer; waarom deze leest en op welke wijze een boek wordt gelezen. In het beschreven tijdvak worden veranderingen in de aankoop en de distributie van boeken gesignaleerd. De verkoop en de distributie in de Republiek worden vergeleken met de ontwikkelingen in omringende landen. De vraag is of de aanpassingen in de distributie van boeken een veranderend koopgedrag tor gevolg hebben gehad. De Walburg Pers sluit hier min of meer bij aan en geeft met Liefhebbers en gewoontelezers van José de Kruif, inzage in de leescultuur in Den Haag in de achttiende eeuw (verschijnt in november). Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen mensen die zomaar eens een boek pakken, de liefhebbers en de gewoontelezers, de lezers die al een zekere leestraditie hebben opgebouwd. Heeft een ruimer aanbod van titels ook gevolgen voor het leesgedrag?
Bij de SDU verschijnt een serie van vijf delen over de Nederlandse cultuur in Europees perspectief. Onderwerpen die aan de orde zullen komen zijn: literatuur, kunstonderwijs, religie, filosofie en wetenschap. De beschreven periode loopt van 1650 tot 2000. Deel I, Bevochten eendracht, dat geschreven is door Willem Frijhoff en Marijke Spies, verschijnt nog dit jaar. De andere vier in de loop van volgend jaar.
Reisverhalen blijven nog altijd tot de verbeelding spreken. Vierhonderd jaar geleden vertrok Olivier van Noort vanuit Rotterdam op zijn indrukwekkende zeilreis om de wereld. Hij vertrok in 1598 en kwam na drie jaar weer terug in de Republiek. Bij SUN verschijnt binnenkort een reisverslag van deze eerste Nederlander die de wereld omzeilde.
Populaire series zoals ABC, van A tot Z, danwel varianten hierop verschijnen bij twee uitgevers. Querido publiceert Van Alfa tot Omega, Een klassiek ABC. In dit boek gaat het vooral om de bekende passages uit de Griekse en Romeinse literatuur. SUN laat alle A tot Z boeken opnieuw verschijnen. De reeks wordt inmiddels dertig jaar door SUN uitgegeven.
Passend bij de tijd van het jaar is het volgende boek van uitgeverij Bert Bakker: Komt allen tezamen; oude en nieuwe kerstliedjes in hun oorspronkelijke versie. Het gaat om oude, en daardoor overbekende kerstliederen en een klein aantal moderne verzen. Voor de ‘overbekende’ kerstliederen kan het aardig zijn om kennis te nemen van de historische omgeving en het feit dat complete liederen worden opgenomen. Waar vindt het lied zijn oorsprong? Kerstliederen die uit een andere taal afkomstig zijn, worden eerst in hun oorspronkelijke taal weergegeven, met daarnaast de tekst zoals die nu bekend is. Behalve aan Kerstmis wordt er ook aandacht besteed aan liederen over het midwinterfeest.
Van Gennep zal volgend jaar het boek De rozen welken snel op de markt brengen. De uitgever omschrijft het boek van J.P. Guépin, met als ondertitel ‘Liefdespoëzie voor knapen en meisjes’, als ‘verrukkelijke liefdespoëzie, briljant vertaald en prikkelend gepresenteerd’. Dichters schreven hun gedichten ook voor eigen gebruik, want ook een dichter is een mens en dus nu en dan een minnaar. In