Randverschijnselen van de boekgeschiedenis
Het onregelmatig verschijnende tijdschrift Uitgelezen boeken zorgt altijd weer - als het verschijnt - voor aangename verrassingen. Op de Beurs van Kleine Uitgevers in Paradiso werd begin december 1995 het eerste nummer van jaargang 6 gepresenteerd (40 pp., ills.), geheel gewijd aan - zoals de auteur Frank Divendal het noemt - randdocumenten van de geschiedenis van de boekhandel, als daar zijn boekhandelsetiketjes, boekhandelbladwijzers, uitgeverbladwijzers en uitgeverkaartjes. De sinds de tweede helft van de achttiende eeuw mondiaal gebruikte etiketjes kunnen heel wat vertellen over adressen en activiteiten van boekhandelaren, evenals de bladwijzers. Deze opvolgers van het leeslint, die vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw in zwang komen, bevatten vaak meer dan reclame: kalenders, spreuken, religieuze teksten, tekeningen, fondslijstjes, inhoudsopgaven, gebruikte afkortingen. Een dubbelfunctie voor de lezer hebben de uitgeverskaartjes, bedoeld om op te sturen, maar vaak gebruikt als bladwijzer.
Van alle besproken specimina zijn in dit nummer van Uitgelezen boeken voorbeelden als bijlage bijgevoegd.
Uitgeverij De Buitenkant heeft inmiddels op het adres Schippersstraat 11-13, 1011 AZ Amsterdam, al heel wat voorbeelduitgeverskaartjes teruggestuurd gekregen. Jammer dat de inzenders hun exemplaar daardoor incompleet maken! Ze kunnen echter op hetzelfde adres voor ƒ 21, - een nieuw exemplaar bestellen. Een abonnement kan ook: ƒ 35, - per jaar op postgiro 1781409 van De Buitenkant.
Een ander verzamelobject dat men in boeken tegenkomt, is het exlibris. Daarvan bezit het Museum van het Boek in Den Haag inmiddels een uitgelezen collectie dank zij de verwerving in 1994 van de verzameling van Eugène Strens. Deze uit Roermond afkomstige notariszoon verzamelde tijdens zijn leven (1899-1980) postzegels, wiskundeboeken (zijn mathematica-bibliotheek bevindt zich nu in de ub van Calgary), schaakboeken, kunst- en bibliofiele werken en exlibris. De meer dan 100.000 exlibris, inclusief een groot aantal ontwerptekeningen en andere gelegenheidsgrafiek, vormen het onderwerp van de bundel Uit de boeken van Eugène Strens; de verzameling Strens in het Museum van het Boek (Zutphen / Den Haag, Walburg Pers / Museum van het Boek, 1995, 80 pp., ills.).
R.E.O. Ekkart geeft een beknopt overzicht van ‘De eerste Nederlandse verzamelaars van exlibris’, waartoe A.A. Vorsterman van Oyen, J.F. Verster, F.G. Waller, P.J. Burgersdijk en J.B.J. Kerling behoorden. De collectie van de latere verzamelaar Johan Schwencke bevindt zich eveneens in het Museum van het Boek. P.H.G.E. Strens verstrekt een korte biografie van zijn vader en H.J.P.C. van Buul beschrijft uitgebreid het tot stand komen van de collectie Strens waarin zich ook vele houtblokken, koper- en etsplaten bevinden.
pjv