| |
| |
| |
Literatuur-nieuws
Literaire tijdschriften 1994
Het nieuwe deel in de serie ‘Bibliografie van de literaire tijdschriften in Vlaanderen en Nederland’ (bltvn) is uit. De tijdschriften verschenen in 1994 (Antwerpen: Rob. Roemans-Stichting, 1995) werden ook ditmaal bewerkt door Hilda van Assche en Richard Baeyens, met medewerking van Peter de Bode. Vierentwintig Vlaamse en eenentwintig Nederlandse literaire tijdschriften zijn bibliografisch beschreven, voorzien van uitvoerige inhoudsopgaven en geïndiceerd. De registers betreffen namen van Nederlandstalige auteurs (met opheldering van hun pseudoniemen), niet-Nederlandstalige auteurs, beeldend kunstenaars, personen uit de muziekwereld, personen uit de wereld van kleinkunst, film en theater, personen uit de politieke en zakenwereld. Het correspondentie-adres voor de bltvn is: Hilda van Assche, Roosendael 88 - bus 2, 1190 Brussel.
pjv
| |
Zeeuwse collecties
De jubileumuitgave 1769-1994 van het jaarboek van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, het Archief 1994 dat met enige vertraging in 1995 verscheen, bevat enkele interessante bijdragen. Oud-Rijksarchivaris P. Scherft wijdt een artikel aan ‘De huisbijbel van Maria Hupperts: een verloren schat’. Deze prachtige vijftiende-eeuwse Utrechtse historiebijbel die slechts een deel van het Oude Testament bevatte, is zwaar gehavend in de Tweede Wereldoorlog. De restanten bevinden zich in de Zeeuwse Bibliotheek. Ooit moeten deze bijbelboeken deel uitgemaakt hebben van een band met andere Oudtestamentische boeken die bewaard wordt in de collectie van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap te Amsterdam. Scherft beschrijft de geschiedenis van de bijbel en alle miniaturen die overgeleverd zijn, in origineel of via oude fotoreprodukties.
De grondlegger van de Zelandia Illustrata, ‘Jacob Verheye van Citters
Jacob Verheye van Citters
(1753-1823): magistraat, oudheidkundige en verzamelaar’, vormt het boeiende onderwerp van de bijdrage van I.H. Vogel-Wessels Boer, en de gemeente-archivaris van Zierikzee, H. Uil, beschrijft leven en werken van zijn voorganger P.D. de Vos, de auteur van onder meer het bekende naslagwerk over de vroedschap van die plaats.
Het ditmaal fraai geïllustreerde Archief van het Zeeuws Genootschap kan men verwerven door lid te worden: het adres van het secretariaat is Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg, 0118-630347.
GvB
| |
Martinus Nijhoff Prijs 1995
Op 19 oktober 1995 werden in de Westerkerk te Amsterdam de prijzen van het Prins Bernhard Fonds 1995 uitgereikt. De theaterprijs was voor filmer Alex van Warmerdam, de prijs voor toegepaste kunst en bouwkunst voor Gijs Bakker, de monumentenprijs voor de Stichting Kultuer en Toerisme yn Fryslân, de prijs voor culturele vorming voor de Stichting Artisjok/Nultwintig en de vertaalprijs, de Martinus Nijhoff Prijs, voor Jerzy Koch. De Poolse neerlandicus Koch, verbonden aan de universiteit van Wroclaw, heeft vooral indruk gemaakt met zijn recente vertaling van de Max Havelaar, ‘het tot nu toe grootste publikatiesucces van de Poolse neerlandistiek’, zoals het juryrapport meldt. Die juryrapporten zijn bijeengebracht in een met foto's van Philip Mechanicus geïllustreerd boekje, uitgegeven door het Prins Bernhard Fonds, Herengracht 476, 1000 GT Amsterdam, 020-6230951. Hierin is mede opgenomen de openingslezing van de Westerkerkbijeenkomst van Martin van Amerongen, die op originele wijze het thema ‘zijn kunstenaars krankzinnig’ aansnijdt.
pjv
| |
Pastei en hoerenjong
Het twintigjarig bestaan van de Stichting Drukwerk in de Marge en het tienjarig bestaan van de Zeeuwse Bibliotheek waren aanleiding tot een manifestatie op 6 oktober 1995 in Middelburg. Daar werd in de jubilerende bibliotheek een expositie geopend van drukwerk van de eveneens jubilerende stichting onder de titel ‘Pastei & hoerenjong’. De jubileumtoespraak werd gehouden door bibliograaf Piet Verkruijsse; er verscheen een boekje met ‘portretten’ van dertig marginale drukkers en er verscheen een Woordendoos met als inhoud specimina van die dertig drukkers.
De Woordendoos verscheen in een uiterst gelimiteerde oplage van 60 exemplaren; het boekje Pastei & hoerenjong; 30 drukkers in de marge, samengesteld door Ronald Rijkse, met een inleiding van Huib van Krimpen en portretten van Alexandra Verburg, is gericht op een iets ruimere verspreiding (600 exemplaren). Het is uitgegeven door de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg, 0118-630347.
GvB
| |
Auctiecatalogus Leuven
Als derde deel in de reeks ‘Facsimile's van oude Vlaamse drukken’ verscheen
| |
| |
een herdruk van de oudste Vlaamse boekveilingcatalogus, de Catalogus librorum ex Domibus Mortuariis, in 1636 te Leuven gedrukt door Georgius Lipsius, en slechts in één exemplaar bewaard. De inleiding van Pierre Delsaerdt (Bibliotheek ufsia) is door de Carbolineum Pers met de hand gezet uit de Pastonchi 13 punt; tekst, facsimile en verdere illustraties zijn daarna met de handpers en in kleur gedrukt op geschept Zerkall, in zestig genummerde en gesigneerde exemplaren en met handgekleurde initialen.
Dit boek is uitsluitend verkrijgbaar door storting van bef 5.000 op rekening 001-2190765-96 van Boris Rousseeuw, Elf Novemberstraat 22, 2910 Wildert (Essen). Vanuit Nederland: ƒ 260, - op rekening ing 68.33.19.698 van Boris Rousseeuw. Aangetekende toezending volgt na ontvangst van de storting.
pjv
| |
Nieuwe Slibjes
In de bibliofiele Slibreeks van de Stichting Kunstuitleen Zeeland verschenen twee nieuwe deeltjes. Nr. 71 is het verhaal Het begin van de jaartelling (Middelburg 1995) van Ira Bart (pseudoniem van Ria Baart). Slibdeel 72 bevat
Federico Mompou
de gedichtencyclus over de Catalaanse componist Federico Mompou 1893-1987 leven en werken (Middelburg 1995) van Rein Bloem.
De zoals altijd fraai uitgegeven Slibdeeltjes zijn verkrijgbaar bij genoemde stichting, Kuiperspoort 22, 4331 GS Middelburg, 0118-611443. Een abonnement op zes deeltjes kost ƒ 36, -.
pjv
| |
Paul van Ostaijen-instituut
Aan de Katholieke Universiteit van Leuven werd vorig jaar een nieuw onderzoeksinstituut opgericht onder de naam Paul van Ostaijeninstituut. Centrum voor de studie van de literatuur in Vlaanderen vanaf 1916. Dit instituut zal zich gaan bezighouden met het onderzoek van de moderne Vlaamse literatuur en dat onderzoek waar mogelijk coördineren en stimuleren. Als directeur van het instituut zal Prof. dr. H. Brems optreden en als secretaris Dr. E. Spinoy.
Inmiddels is al op 19 oktober j.l. een eerste publieke lezing gehouden door Leonard Nolens onder de titel ‘Wat is echt? Notities, gedichten, werkelijkheden.’
Op 23 februari a.s. zal een Paul van Ostaijen/poëtica-colloquium georganiseerd worden met als sprekers Prof. dr. G. Dorleijn (Groningen), Prof. P. Haderman (V.U. Brussel), Dr. O. Heijnders (K.U. Brabant), Dr. E. Spinoy (K.U. Leuven), Drs. T.L. Vaessens (Utrecht), Drs. J. Schoolmeesters (K.U. Brabant) en Drs. P. Peeters (K.U. Leuven). Voor nadere informatie over dit colloquium kan men zich wenden tot het Paul van Ostaijen-instituut, K.U. Leuven, Faculteit der Letteren, Blijde-Inkomstlaan 21, 3000 Leuven (016-324858).
GvB
| |
Antiquariaat voor boeken over boeken
Onlangs is in Doorn een nieuw antiquariaat geopend, Antiquariaat van Otterloo. Het antiquariaat richt zich, zoals het omslag van de catalogus vermeldt, op ‘boeken over boeken: hoe, waarmee en door wie ze gemaakt worden; hoe, waar en door wie ze verhandeld worden, wie ze verzamelen en hoe ze bewaard dienen te worden.’ De eerste catalogus verscheen afgelopen najaar en bevat al ruim 370 titels. Voor informatie of een bezoek kunt u terecht op de Amersfoortseweg 27A in Doorn, telefoon 0343-414717. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met vrijdag van 14 tot 17 uur, zaterdag van 10 tot 16 uur.
johan van dam
| |
De Lage Landen: het derde jaarboek
De Vlaams-Nederlandse stichting Ons Erfdeel heeft haar derde volumineuze jaarboek uitgegeven onder de titel The Low Countries. Arts and Society in Flanders and The Netherlands. De redactie wil met de uitgave, tot stand gekomen met behulp van subsidie van de Nederlandse en Vlaamse ministeries van Cultuur, de Engelstalige wereld de cultuur en de samenleving van het Nederlandse taalgebied presenteren. Het derde jaarboek is, in de beste traditie van de stichting, wederom een mooi uitgevoerd boekwerk geworden. Het telt maar liefst 320 pagina's en is prachtig opgemaakt en geïllustreerd. Onder hoofdredactie van Jozef Deleu is een divers scala aan artikelen bijeengebracht, waaronder veel over literatuur. Zo opent Joke Linders met een artikel over jeugdboeken in de Nederlanden, waarbij veel fraaie illustraties zijn afgedrukt. Kees Snoek schrijft over de poëzie van Leo Vroman, waarna Vroman zelf ook een artikel wijdt aan het bestaan van een Nederlandse dichter die leeft en werkt in de Verenigde Staten. Verder schrijft A.L. Sötemann over Margriet de Moor, Herman Pleij over de Reinaert en Dan Roodt over het werk van Breyten Breytenbach. Waar gesproken wordt over een schrijver is ook een passage uit zijn werk in vertaling opgenomen, zodat de Engelstalige lezers zelf kennis kunnen nemen van de ‘Lage Landse’ cultuurvorsers.
| |
| |
Leo Vroman (zelfportret)
Maar het jaarboek beschrijft niet enkel cultuur. Ook voelt de stichting zich geroepen om bijvoorbeeld een gevoelig onderwerp als de Nederlandse drugspolitiek onder de aandacht van het buitenlandse publiek te brengen. Kortom: voor wie wil weten wat er zoal omgaat in de Lage Landen is het derde jaarboek van de stichting Ons Erfdeel een goede bron van informatie. De prijs is ƒ 85, - (incl. verzendkosten). Voor inlichtingen kunt u terecht bij Stichting Ons Erfdeel, Murissonstraat 260, B-8931 Rekkem. België, tel. 056-411201.
johan van dam
| |
Rijklof Michaël van Goens-prijs 1996
R.M. van Goens (1748-1810) publiceerde op zijn vijftiende zijn eerste wetenschappelijke verhandeling, promoveerde toen hij zestien was en op zijn achttiende werd hij hoogleraar in Utrecht. Zo'n bliksemcarrière is voor zeer weinigen weggelegd en Van Goens had aan een stimuleringsprijs blijkbaar geen behoefte, maar voor wie het wel wat kan betekenen is de naar hem genoemde stimuleringsprijs voor wetenschappelijke publikaties in het leven geroepen. De Commissie voor opdrachten op het gebied van de geschiedenis van de Nederlandse Letterkunde, ressorterend onder de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde te Leiden, looft de prijs uit om te bevorderen dat goede scripties worden bewerkt tot wetenschappelijke publikaties.
De te bekronen publikatie dient verschenen te zijn in een van de vaktijdschriften, of afzonderlijk te zijn uitgegeven, tijdens de studie van de auteur of uiterlijk binnen vier jaar nadat deze het doctoraal diploma heeft behaald. Voor bekroning komen in aanmerking publikaties die verschenen zijn na 1 januari 1996. De kandidaten kunnen zichzelf aanmelden voor 1 februari 1996 bij het secretariaat van de Commissie, p/a mevr. L. Klumper, Oranjegracht 95, 2312 NE Leiden.
johan van dam
| |
Frysk filologencongres
Op 23, 24 en 25 oktober 1996 organiseert de Fryske Akademy het veertiende Frysk filologencongres in Leeuwarden. De opzet is gelijk aan die van het vorige congres: er is iedere dag een plenaire lezing, gevolgd door parallelsessies. De toegestane voertalen zijn: Fries, Nederlands, Engels en Duits.
De onderwerpen van de lezingen zullen, zoals gebruikelijk, liggen op het terrein van de taalkunde, sociolinguïstiek, letterkunde en taalsociologie. De congrescommissie roept hierbij iedere belangstellende op een opzet voor een lezing op een van de terreinen in te leveren. De lezing kan twintig minuten duren (met ruimte voor tien minuten dicussie daarna). Uit het volledig aanbod aan lezingen wordt na de sluitingstermijn een selectie gemaakt voor het congres. Het is weer de bedoeling een selectie van lezingen te publiceren in een congresbundel, waarvan de commissie de redactie zal vormen.
Wie een opzet voor een lezing in wil leveren of wie zich nu al voor het congres op wil geven, kan dit doen bij: Commissie Filologencongers 1996, drs. W. Visser, Fryske Akademy, postbus 54, 8900 AB Ljouwert, tel. 058-2131414, fax 058-2131409.
fryske akademy
| |
Symposium Veelderhande liedekens
In samenwerking met het Amsterdamse P.J. Meertensinstituut organiseert het Centrum voor Nederlandse Literatuurgeschiedenis van de Universitaire Faculteiten Sint-Ingnatius te Antwerpen op woensdag 28 februari 1996 een symposium rond het Nederlandse lied van de middeleeuwen en de zestiende eeuw.
Tijdens dit symposium zullen zowel de literair-historische als de muzikale aspecten van het oude Nederlandse lied aan bod komen. Tevens zullen de eerste resultaten gepresenteerd worden van een Vlaams-Nederlands onderzoeksproject dat een inventarisering beoogt van alle Nederlandse liederen tot 1600. De sprekers zijn: Martine de Bruin, Louis Peter Grijp en Piet Visser (Amsterdam), Clara Strijbosch en Frank Willaert (Antwerpen), Hermina Joldersma (Calgary), Dirk Coigneau (Gent), B.A.M. Ramakers (Nijmegen), W.P. Gerritsen en Kees Vellekoop (Utrecht). Voor meer inlichtingen kan men men zich wenden tot Marie-Rose Goeman, Centrum voor Nederlandse Literatuurgeschiedenis, Prinsstraat 13, kamer D.216, 2000 Antwerpen, tel. 03-2204286.
frank willaert
| |
Nieuwtjes
❏ | carl friedman ontving voor Twee koffers vol de dit jaar ingestelde Van Witsenprijs voor Nederlands-joodse auteurs, groot ƒ 2500, -. tineke hendriks kreeg voor Blijf zitten waar je zit de wizo-prijs voor het beste joodse kinderboek. |
❏ | luuk gruwez heeft voor zijn verhalenbundel Het beste bal van opa Bing de elfde Geertjan Lubberhuizenprijs voor het prozadebuut ontvangen. Aan de prijs van de Marten Toonder Stichting is een geldbedrag van ƒ 10.000, - verbonden. Bij de uitreiking in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, 25 oktober 1995, was de schrijver/tekenaar Marten Toonder zelf ook aanwezig. |
❏ | Schrijver anton haakman heeft de Italiaanse literaire prijs Premio Calabria gewonnen. De prijs, voor het beste buitenlandse boek, is hem toegekend voor de roman De onderaardse wereld van
|
| |
| |
| Athanasius Kircher uit 1990. Eerdere winnaars van de Premio Calabria waren onder anderen Heinrich Böll, Roland Barthes en Hervé Bazin. |
❏ | De tweejaarlijkse Anna Bijns Prijs gaat dit jaar naar de dichteres hanny michaelis. De prijs is een onderscheiding voor ‘de vrouwelijke stem in de letteren’ en bestaat uit een sculptuur van Maja van Hall en ƒ 10.000, -. Michaelis (* 1920) debuteerde in 1949 en schreef een klein oeuvre dat volgens de stichting Anna Bijns hernieuwde belangstelling verdient. |
❏ | connie palmen ontving voor haar roman De vriendschap de ako-literatuurprijs. Aan de prijs is een geldbedrag van ƒ 100.000, - verbonden. |
❏ | De Laurens Jansz Costerprijs 1995 is op 2 november uitgereikt aan joost r. ritman. Hij ontving de prijs in het stadhuis van Haarlem als stichter van de ‘Bibliotheca Philosophica Hermetica’. |
❏ | De roman Gewassen vlees van thomas rosenboom is genomineerd voor de Aristeionprijs, de literatuurprijs van de Europese Unie. Naast Gewassen vlees zijn ook boeken genomineerd van Peter Handke, Nuno Júdice, Carlo Sgorlon, Herta Müller en V.S. Naipaul. De Aristeionprijs, ter waarde van ƒ 45.000, -, wordt jaarlijks uitgereikt aan een literair werk en een vertaling. In de laatste categorie is de vertaling van paul claes en mon nijs van James Joyce's Ulysses genomineerd. |
❏ | carolijn visser gaat het essay schrijven ter gelegenheid van de Boekenweek 1996, die wordt gehouden van 13 tot en met 23 maart. Carolijn Visser is auteur van vijf bundels reisverhalen, meest recent is de bloemlezing Ver van hier. Het essay van Visser zal aansluiten bij het thema van de Boekenweek: Eeuwig El Dorado, over de literatuur van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied. De oplage wordt veertig- tot vijftigduizend exemplaren, de produktie is in handen van uitgeverij Meulenhoff. |
| |
❏ | In Amsterdam is op 20 oktober 1995 de schrijver marc vermeulen wintsant (* 1943) overleden. Onder de naam Marc Wintsant debuteerde hij, na enige jaren op de grote vaart en bij het ministerie van Sociale Zaken gewerkt te hebben, in 1988 met De organisatie, een ironische zedenschets over het bedrijfsleven. In augustus van 1995 verscheen zijn tweede roman Dichtslag, een satire op de literatuurwereld, bij De Bezige Bij. |
| |
Literaire agenda
Deze agenda wordt door de dienst Leesbevordering van het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (nblc) samengesteld in het kader van LiTTerair, de literaire pagina op nos Teletekst (pagina's 405 en 406) en brt Teletekst (pagina's 683 en 684) waarvoor de dienst kopij levert. In deze agenda is een breed scala opgenomen van manifestaties, evenementen en jubilea op het terrein van lezen en schrijven en tevens van informatievoorziening in meer algemene zin.
| |
Algemeen
- | 50 jaar geleden (februari) verscheen De vrijheid gaat in 't rood gekleed van Theun de Vries |
- | 50 jaar geleden (maart) verscheen Bijbelse gedichten van Muus Jacobse |
- | 50 jaar geleden (maart) verscheen Uren en sigaretten van Gerrit Kouwenaar |
| |
Reeds gestarte manifestatie
- | t/m 15 maart. Den Haag, Letter-kundig Museum: Tentoonstelling ‘Wie A zegt’. Inl.: 070-3471114. |
| |
Februari
5 Bekendmaking van de nominaties voor de Gouden Uil 1996. Inl.: v.z.w. Behoud de Begeerte, Luc Coorevits, tel. 00-32/32724041. |
6 Den Bosch, Literair Café De Azijn-fabriek: literaire avond met J. Bernlef. Inl.: 073-6130413. |
| |
| |
6 Den Haag, Centrale openbare bibliotheek: interview van Melchior de Wolff met Margriet de Moor. Org. en inl.: openbare bibliotheek, tel. 070-3532000. |
7 Zwolle, Theater Odeon: Literaire avond met Willem van Toorn. Org. en inl.: St. Literaire Activiteiten Zwolle, tel. 038-4535090. |
11 Warmenhuizen, Oude Ursula Kerk: Kleine Prelude, teksten van M. Nijhoff met muzikale begeleiding, uitgevoerd door Nicolien van Rhijn en George Vis. Inl.: Stichting Rhijnvis, tel. 072-5092566/072-5092892. |
12 Janwillem van de Wetering 65 |
13 Leuven, Stadsschouwburg: begin van een tournee in het kader van de serie ‘Geletterde mensen’, waarbij Adriaan van Dis en A.F.Th. van der Heijden tot 2 maart 15 plaatsen in Vlaanderen aandoen. Inl.: v.z.w. Behoud de Begeerte, tel. 0032/32724041. |
15 Aalsmeer, Openbare bibliotheek: lezing van Inez van Dullemen. Org. en inl.: Openbare bibliotheek, tel. 0297-325905. |
16 Deventer, Klooster 2: lezing van Nelleke Noordervliet. Org.: Stichting Literaire Activiteiten Bouwkunde, tel. 0570-611602. |
17 Vleuten, Nieuwe Vaart: lezing van Jan Wolkers. Org.: Kulturele Kring Vleuten, tel. 030-6662781. |
18 100ste geboortedag Gaston Burssens (1896-1965) |
22 100ste geboortedag Paul van Ostaijen (1896-1928) |
22 50ste sterfdag André Jolles (1874-1946) |
25 Rotterdam, Zaal De Unie: literaire middag met nog onbekende Rotterdamse dichters. Inl.: 010-4333534. |
28 Doetinchem, Literair Café Kelder De Graafschap: literaire avond met Anna Enquist. Org. en inl.: St. Lit. Café, tel. 08340-43020. |
| |
Maart
- maand maart: OB Zeewolde, reiz. tent. Op weg naar huis: werken en leven van Gerard Reve. Inl.: nblc, 070-3090100. |
- Exacte datum nog niet bekend: première van het toneelstuk Weiger nooit een dans van Vonne van der Meer bij het RO Theater in Rotterdam. Daarna zal de voorstelling door het hele land reizen. |
3 25 jaar geleden: B. en W. van Amsterdam wensen de voordracht van de jury (Rein Bloem, Peter van Eeten, Ethel Portnoy) voor de bekroning met de Prozaprijs van de gemeente Amsterdam van Collaboratie en verzet 1940-1945, deel 1: Het land der blinden van F. Weinreb (1910-1988) niet te aanvaarden; de prijs wordt niet uitgereikt. |
5 Koos van Zomeren 50 |
6 25ste sterfdag Raymond Herreman (1896-1971). |
6 Alphen aan den Rijn, Literair Café: literaire avond met Nicolaas Matsier. |
6 t/m 20 maart: Jeugdboekenweek Vlaanderen, onder het motto ‘Lang lezen de beesten’ gewijd aan het thema dieren. Inl.: Nationaal Centrum voor Jeugdliteratuur vzw, tel. 0032/ 32341667. |
7 Uitreiking van de Libris Woutertje Pieterse Prijs. Inl.: Umtul Kiekens, tel. 072-5818779. |
8 Steenwijk, De Meenthe: Schrijversfestival (in het teken van Internationale Vrouwendag). Met: Fleur Bourgonje, Anna Enquist, Hanny Michaelis, Connie Palmen en Doeschka Meijsing. Org.: Schrijversfestival, tel. 0527-241999. |
11 Maarheeze, bibliotheek: lezing van Ronald Giphart. Org.: bibliotheek, tel. 0495-592009. |
13 Nieuwkoop, bibliotheek: lezing van Koos van Zomeren. Org.: bibliotheek Nieuwkoop, tel. 0172-571984. |
13 t/m 23: 61ste Boekenweek Nederland. Thema: ‘Eeuwig El Dorado’. Schrijver van het boekenweekgeschenk: Adriaan van Dis. Het essay wordt geschreven door Carolijn Visser. Inl.: cpnb, 020-6264971. In verband met de Boekenweek tournees van Adriaan van Dis, Carolijn Visser, Frank Martinus Arion, Cynthia McLeod, Fleur Bourgonje en Leon de Winter. Inl.: sss, tel. 020-6234923. |
14 Georgine Sanders (Tineke Vroman) 75 |
15 H.J. Oolbekkink 65 |
15 Brunssum (exacte locatie nog niet bekend): festival ‘Geletterd Brunssum’ met Connie Palmen, Hendrickje Spoor, Eva Gerlach, H.C. ten Berge, Lydia Rood, Willem van Toorn, Geertrui Daem, Joris Moens en Carla Bogaards. |
16 Uitreiking van de Gouden Uil 1996 in de categorieën jeugdliteratuur, nonfictie en fictie. Inl.: v.z.w. Behoud de Begeerte, Luc Coorevits, tel. 0032/32724041. |
17 Boxtel, bibliotheek: lezing van Martin Ros. Org.: bibliotheek, tel.: 0411-672970. |
18 Zwolle, Theater Odeon: literaire avond met Adriaan van Dis. Org. en inl.: St. Literaire Activiteiten Zwolle, tel. 038-4535090 |
19 25ste sterfdag Mary Dorna (1891-1971) |
19 25ste sterfdag J. Greshoff (1888-1971) |
19 Den Bosch, Literair Café De Azijnfabriek: literaire avond met Nicolaas Matsier. Inl.: 073-6139413. |
19 Oosterhout, Openbare Bibliotheek: literaire avond met Carolijn Visser. Inl.: 0162-428920. |
20 Hoorn, bibliotheek: columnistenavond met Henk Hofland, Annette Heffels en interviewer Theo van Gogh. Org.: bibliotheek, tel. 0229-219441. |
22 Groningen, Stadsschouwburg: afsluitende manifestatie van Doe Maar Dicht Maar. Inl.: 050-5736707. |
23 25ste sterfdag S. Vestdijk (1898-1971) |
23 Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg: 16de Nacht van de Poëzie. Inl.: 030-2314544. |
23 Werelddag voor Kinderen en Poëzie, onder het motto ‘Horen, zien en zwijgen’. Inl.: 0416-373019. |
24 Rotterdam, Zaal De Unie: literaire middag met Anna Enquist die vertelt over haar favoriete dichters. Inl.: 010-4333534. |
27 Bekendmaking van de nominaties voor de Libris Literatuur Prijs 1996. Inl.: Umtul Kiekens, tel. 072-5818779. |
Voor inlichtingen betreffende de agenda of voor het doorgeven van aanvullingen kan men contact opnemen met het nblc, Frank Hockx of Dick Welsink, Postbus 43300, 2504 AH Den Haag, tel.: 070-3090322/4.
|
|