| |
| |
| |
Literatuur-nieuws
Teleaccursus Schrijven van gedichten en verhalen
‘Schrijven is een vak. De één zal er wat creatiever mee omgaan dan de ander, maar dit vak is te leren,’ aldus de Educatieve Omroep Teleac, die begin dit jaar is gestart met het uitzenden van de cursus ‘Schrijven van gedichten en verhalen’.
Bij het ter perse gaan van dit nummer zijn de televisie-afleveringen inmiddels uitgezonden. Maar voor degenen die het gemist hebben: Teleac zal vanaf zondag 11 december wekelijks de zes afleveringen herhalen: van 19.15 uur tot 19.45 uur op tv 2. In de televisieprogramma's komen Nederlandse dichters en schrijvers aan het woord die vertellen welke techniek ze hebben gebruikt aan de hand van een door henzelf geschreven verhaal. Gerrit Kouwenaar, Elly de Waard, C.O. Jellema en Rutger Kopland zullen, na een gedicht te hebben voorgedragen, een toelichting geven op de manier waarop zij te werk zijn gegaan. Voor het proza komen Vonne van der Meer, Gerrit Krol, Joke van Leeuwen en J. Bernlef aan het woord. De radioprogramma's zijn wekelijks vanaf woensdag 22 maart 1994 tussen 22.30 uur en 23.00 uur te beluisteren op Radio 5.
Het bijbehorende cursusboek geeft een uitvoerige toelichting op de vele aspecten die betrekking hebben op het schrijven van gedichten en verhalen. Het boek bevat veel voorbeelden uit de Nederlandse literatuur, zodat het tevens een bloemlezing is geworden. De verschillende opdrachten in het boek sporen de cursisten aan zelf aan de slag te gaan. Het cursusboek is te bestellen door overmaking van ƒ39,90 op rekeningnummer 544232 van Teleac Utrecht, onder vermelding van ‘Schrijven van gedichten en verhalen’. Het boek is ook in de boekhandel verkrijgbaar. Voor meer informatie: 030-946946 (alleen tijdens kantooruren).
peter hoffman
| |
Christiaan Huygenscongres 1995
Het congres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw zal - in samenwerking met de Vereniging Hofwijck - op 7 en 8 juli 1995 te Voorburg gewijd worden aan Christiaan Huygens, wiens driehonderdste sterfdag dat jaar zal worden herdacht. Hoewel de plannen nog verre van uitgekristalliseerd zijn, gaan de gedachten uit naar behandeling van in ieder geval de volgende aspecten van Christiaan Huygens: zijn leven, de relatie tot zijn vader Constantijn en verdere familie, zijn wetenschappelijke contacten en correspondentie, zijn relatie met Spinoza, met de sterren-, natuur- en wiskunde, met de microscopie, de musicologie en de vrije kunsten, de receptie van zijn werk en de bibliografie, iconografie en numismatica van Huygens.
Voor de korte voordrachten (25 minuten) op het congres worden kandidaat-sprekers gezocht, die zich vanaf nu kunnen opgeven bij het voorlopige contactpunt: dr. A. Eyffinger, Staterdaan 4, 2582 GL Den Haag.
pjv
| |
SchrijversMuseum
Museum Boymans-van Beuningen en de Stichting Littera Rotterdam organiseren van januari tot en met juni 1994 een lezingenreeks onder de titel ‘SchrijversMuseum’. Voor deze reeks zijn zes Nederlandse auteurs uitgenodigd om uit de collectie van het
| |
| |
Museum Boymans-van Beurungen in Rotterdam een kunstwerk te kiezen dat voor hen een bijzondere waarde of betekenis vertegenwoordigt. In een voordracht zullen zij op dit kunstwerk reageren. Daarbij is de schrijver geheel vrij om zijn eigen vorm te kiezen om zijn fascinatie voor het gekozen kunstwerk te uiten.
De voordrachten zullen worden gegeven op elke tweede zondag van de maand (met uitzondering van de maand februari) in de aula van het museum. De aanvangstijd is 15.00 uur en de toegangsprijs bedraagt ƒ15, - (ƒ12,50 voor cjp-houders en 65+). Het programma is op 16 januari geopend door Armando die over Bonnard sprak. Op 20 februari sprak Nelleke Noordervliet en op 13 maart Willem Brakman over Francis Bacon. Op 10 april zal Hermine Landvreugd een referaat houden over haar keuze. Helga Ruebsamen bespreekt twee schilders: Kiefer en David Hockney. De laatste bijdrage komt van Oek de Jong, die op 12 juni 1994 de rij sluit. Voor nadere informatie kan men bellen met de sector Communicatie van het museum (010-4419539).
GvB
| |
Het Nederlandse Boek in Vertaling 1988-1992
Eind vorig jaar verscheen bij de Koninklijke Bibliotheek de bibliografie Het Nederlandse Boek in Vertaling 1988-1992. In deze bibliografie zijn de titels opgenomen van vertalingen van oorspronkelijk Nederlandstalig werk, verschenen in Nederland en Vlaanderen. Het betreft titels die door de Koninklijke Bibliotheek zijn gesignaleerd, met uitzondering van werken op het gebied van de exacte wetenschappen. De bibliografie over de jaren 1988-1992 bevat 3073 titels, verschenen in 46 talen. Binnen elke taal zijn de titels ingedeeld naar onderwerp. Drie registers geven extra toegang tot de titel: een systematische register, een auteursregister en een register van vertalers, bewerkers en illustratoren. Tevens is een tabel opgenomen waarin het aantal vertaalde werken in één oogopslag is te overzien.
Het Nederlandse Boek in Vertaling 1988-1992 is het vervolg op de reeks jaardelen, waarvan het laatste deel in 1989 verschenen is. Dit laatste deel gaf een overzicht van vertalingen tot en met 1987. Met het verschijnen van het overzicht over de jaren 1988 tot en met 1992 is de bibliografische inventarisatie van vertalingen uit het Nederlands weer up to date. Over vijfjaar zal de Koninklijke Bibliotheek opnieuw een aflevering uitbrengen.
De bibliografie Het Nederlandse Boek in Vertaling kan gezien worden als een rapportage over de uitstraling van facetten van de Nederlandse cultuur in het buitenland. Naast vertaalde Nederlandse literatuur, waarvoor op de laatst gehouden Frankfurter Buchmesse grote belangstelling getoond werd, blijkt ook het Nederlandse jeugdboek in het buitenland grote populariteit te genieten. Uit de bibliografie kan men tevens aflezen voor welke categorieën non-fictie belangstelling bestaat. Als naslagwerk is de bibliografie uiteraard zeer bruikbaar voor neerlandici, vertalers en uitgevers.
Belangstellenden kunnen Het Nederlandse Boek in Vertaling 1933-1992 voor ƒ50, - bestellen bij de Koninklijke Bibliotheek, postbus 90407, 2500 LK Den Haag.
koninklijke bibliotheek
| |
Alfa: Literaire teksten uit de Nederlanden
Al geruime tijd zijn er van de Nederlandse ‘literaire klassieken’ geen goede uitgaven meer te verkrijgen. De onooglijke deeltjes van het Klassiek Letterkundig Pantheon zijn alleen nog antiquarisch verkrijgbaar en ook van de reeks Klassieken uit de Nederlandse Letterkunde, uitgegeven in opdracht van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde door Tjeenk
Mas Anjello
Willink in Zwolle, moet het stof worden afgeblazen.
Onder redactie van een breed samengestelde commissie zal in het najaar van 1995 het eerste deel van een reeks Nederlandstalige literaire teksten verschijnen: Jacob van Maerlants Spiegel historiael, geëditeerd door F.P. van Oostrom. Op het programma staan voorts de Gijsbreght van Aemstel van Joost van den Vondel (ed. M. Smits-Veldt), Mas Anjello van Thomas Asselijn (ed. M. Meijer-Drees), Gedichten van Jacobus Bellamy (ed. P.J. Buijnsters) en Op hoop van zegen van Herman Heijermans (ed. H. van den Bergh).
Ook over titels voor na 1995 is al nagedacht. Onder voorbehoud worden de namen genoemd van de auteurs Jan Luyken, Hubert Kornelisz. Poot, Isaac da Costa, Jacob van Lennep, Willem Kloos, Stijn Streuvels en Hendrik Marsman. Voorts denJkt men aan rederijkerstoneel, emblematabundels en dergelijke.
| |
| |
De reeks verschijnt bij de Amsterdam University Press onder de serietitel Alfa: Literaire teksten uit de Nederlanden. De deeltjes worden voorzien van een inleiding en waar nodig van woord- en zakencommentaar. Men mikt op een lezerspubliek dat bestaat uit studenten van universiteiten en de hogere beroepsopleidingen, maar uiteraard wordt aan alle in literatuur geïnteresseerden gedacht. Anders dan de Griffioen-reeks gaat het hier om echte tekstedities en niet om voor een modem lezerspubliek geadapteerde of vertaalde teksten.
De redactiecommissie bestaat uit W. van den Berg, P.J. Buijnsters, J. Goedegebuure, M.G. Kemperink, M.E. Meijer-Drees, A.M. Musschoot, F.P. van Oostrom, M.A. Schenkeveldvan der Dussen en F. Willaert.
GvB
| |
Monumentale Van Mander-editie
Met het verschijnen van deel 1 van Karel van Manders Het leven der doorluchtighe Nederlandtsche en Hooghduytsche schilders is een editieproject van start gegaan waarop lang is gewacht. Bij Davaco Publishers zullen de komende vijf jaar in totaal zes delen verschijnen waarin de schildersbiografieën uit Van Manders Schilderboeck (1603-1604; fol. 196 recto - 300 verso) uitvoerig worden toegelicht door de kenner bij uitstek, Hessel Miedema.
Het onlangs verschenen eerste deel bevat de tekst in facsimile uit de bij Van Wesbusch in Haarlem verschenen druk, een nieuwe parafrase daarvan door Miedema, vertaald in het Engels, een bibliografische inleiding en een uitvoerige index.
In deel 2 zal de biografie van Van Mander uit de 2e druk van het Schilderboeck opgenomen worden alsmede de commentaar op de folia 196-211. De rest van de tekst volgt in de delen 3 tot en met 6. De prijs per deel bedraagt ƒ195, -. Voor meer informatie kan men
Carel van Mander
een fraai geïllustreerde folder aanvragen bij de uitgever: Davaco Publishers, Beukenlaan 3, 8085 RK Doornspijk.
pjv
| |
vsb-Poëzieprijs
Op initiatief van Huub Oosterhuis werd een jaarlijks uit te reiken poëzieprijs ingesteld voor oorspronkelijke en Nederlandstalige poëzie die voor het eerst gepubliceerd is in het jaar vóór de uitreiking van de prijs. De winnende auteur zal een bedrag van vijftigduizend gulden ontvangen. Daarmee heeft de ako-prijs zijn tegenhanger voor de poëzie.
De jury zal voor 1994 bestaan uit Hugo Brems (voorzitter), Huub Oosterhuis, Wiel Kusters, Barber van de Pol en Agaath Witteman. Deze jury zal tijdens de Boekenweek 1994 (16 tot en met 26 maart) de vijf voor deze prijs genomineerde dichters bekend maken. De winnende auteur zal vervolgens in de maand mei bekend gemaakt worden en de prijs in ontvangst kunnen nemen.
De prijs is ondergebracht in een Stichting die beheerd wordt door de vsb-fondsdirecteur A. van de Beek, A.L. Sötemann en A. van den Heuvel, die als bestuurslid van de Stichting De Rode Hoed tevens voorzitter is van het Stichtingsbestuur.
GvB
| |
Literatuur op zondag
De Literaire Culturele Kring Apollo organiseert ook dit jaar weer maandelijks een literaire ochtend onder de naam Literatuur op zondag waar telkens een andere auteur over een bepaald onderwerp zal spreken. De ochtenden vinden plaats op elke eerste zondag van de maand van 11.00 uur tot 12.00 uur in het Kultuurcentrum Begijnhof te Diest (België). In de maanden april tot en met december maken de volgende auteurs hun op- | |
| |
wachting: Mark Insingel (over boeken versus televisie. n.b.: tweede zondag van april); Gerda van Erkel; Mark Braet (over Pablo Neruda); Monika van Paemel; Marcel Möring; Mark Andries (over literatuur en werkelijkheid) en ten slotte Raoul M. Depuydt (over Sédar Senghor).
De Kring Apollo wordt niet gesubsidieerd en is dus op zoek naar financiële middelen. Men kan ‘vriend’ worden van de Kring (bf 550) of lid worden van het Beschermcomité (bf 1500). Geïnteresseerden kunnen het desbetreffende bedrag storten op rekeningnummer 452-9204811-10. Men ontvangt dan een jaarkaart die gratis toegang verleent tot alle activiteiten van Apollo en vier keer per jaar een boekje met informatie en teksten van de schrijvers die op de zondagen hebben opgetreden.
Snelle inzenders kunnen bovendien nog meedingen naar de Internationale Apollo-Mariendaalpoëzieprijs voor middelbare scholen. Deelnemers dienen twee gedichten in vijfvoud met schuilnaam, leeftijd en een retourenveloppe met naam, adres en telefoonnummer te zenden naar: Literaire Culturele Kring Apollo, Papenbroekstraat 217, 3290 Diest, België.
De prijsuitreiking vindt dit najaar plaats.
peter hoffman
| |
Denkend aan de Dapperstraat
Door de Stichting cpnb werd een compact-disk uitgebracht onder de titel Denkend aan de Dapperstraat. Op deze cd wordt door Joop Visser, Youp van 't Hek, Willem Nijholt, Jenny Arean en twaalf andere artiesten poëzie van onder meer H. Marsman, Lu-cebert, Jean Pierre Rawie en Hendrik de Vries vertolkt.
De cd werd geïntroduceerd tijdens de Nacht van de Poëzie in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht op zaterdag 12 maart jongstleden.
De cd speelt een rol in de poëziebevordering die de Stichting cpnb nastreeft en werd dan ook gelanceerd vlak voor de 59ste boekenweek, die van 16 tot 26 maart onder het motto ‘Poëzie Centraal’ wordt gehouden.
GvB
| |
Orpheus in De Unie
Vanaf januari van dit jaar is men in Zaal De Unie te Rotterdam begonnen met een serie avonden onder de titel ‘Dossier Orpheus, of: op zoek naar het kunstenaarschap’. De mythische dichter/zanger Orpheus is door de eeuwen heen het prototype geweest van de kunstenaar. Maar iedere kunstenaar schept zijn eigen Orpheusmythe, waarin zijn eigen visie op het kunstenaarschap gestalte krijgt. In elf avonden worden opvattingen over het kunstenaarschap in een historisch kader geplaatst en bestudeerd. Centraal staat steeds de vraag naar het hedendaags kunstenaarschap en op welke manier begrippen als autonomiteit, vrijheid, maatschappelijke betrokkenheid, esthetica, ethica, originaliteit, commercie en media daarin een rol spelen.
Avonden over onder anderen Orpheus bij Monteverdi en Gluck, Markus Lüpertz, Rainer Maria Rilke en Jean Cocteau hebben inmiddels plaatsgevonden. Voor de maanden maart, april en mei staan de volgende onderwerpen op het programma. Op 22 maart zijn er lezingen over het Orpheusmotief bij Lucebert; op 5 april heeft Frans de Rover een interview met Harry Mulisch; op 3 mei zal de componist Walter Hus in gesprek met Guus Vreeburg zijn opera Orfeo toelichten en op 17 mei is er aandacht voor Louis Andriessen, Lodewijk de Boer en een lezing ‘Over kunst van vrouwen’. Ten slotte is er op 31 mei een forumdiscussie met diverse critici en journalisten, waarin onder andere aandacht voor de vraag of de opvattingen die in de reeks avonden naar voren kwamen nog relevant of adequaat zijn als beschrijving van het hedendaags kunstenaarschap.
De avonden vinden steeds plaats in Zaal De Unie, Mauritsweg 34 te Rotterdam. De aanvang is 20.30 uur. De toegangsprijs bedraagt ƒ10, - (ƒ7.50 voor houders cjp, 65+ en Rotterdampas). Men kan kaarten telefonisch reserveren van maandag tot en met vrijdag, tussen 11.00 en 17.00 uur op nummer 010-4333534.
peter hoffman
| |
| |
| |
Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur
Onlangs vond de officiële oprichting plaats van de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur, de voortzetting van een gelijknamige werkgroep van het (voormalige) Platform Kinder- en Jeugdliteratuur. Het doel van de Stichting is ‘de bevordering en verbreiding van de kennis over de geschiedenis van de kinder- en jeugdliteratuur’.
Hiertoe worden jaarlijks twee of drie studiebijeenkomsten georganiseerd, bij voorkeur in combinatie met een bezoek aan een kinderboekencollectie of een tentoonstelling. Een vast onderdeel van het programma - náást lezingen en een rondleiding - is de uitwisseling van informatie over lopend onderzoek, bibliografische projecten en tentoonstellingen. In 1993 vonden studiebijeenkomsten plaats over Petronella Moens (1762-1843), de talloze uitgaven van Alice, een bibliografie in wording van het Nederlandstalige kinderboek 1778-1840, en Sint Nicolaas; en referaten over Jan Feith, Mien Labberton en A.C.C. de Vletter. In 1994 staan twee studiebijeenkomsten op het programma (beide keren een hele dag, in april en oktober). Het programma is nog niet bekend. Donateurs die een bijdrage geven van ten minste ƒ 25, - per jaar (studenten ƒ 15, -), ontvangen uitnodigingen voor en verslagen van de studiebijeenkomsten. De Stichting heeft inmiddels ruim 50 donateurs. Verdere inlichtingen zijn te krijgen bij: Netty van Rotterdam (voorzitter), Gemeentebibliotheek Rotterdam (010-4338315) of Anne de Vries (secretaris), nblc - Bibliotheek, postbus 93054, 2509 AB Den Haag (070-3141640).
anne de vries
| |
Bibliografie Septentrion
Na de in 1984 verschenen bibliografie op de jaargangen 1972-1981 van Septentrion door Wim Chielens ligt er nu het vervolg van de hand van Wim Trommelmans: Bibliographie 1982-1991 Septentrion, revue de culture néerlandaise (Rekkem: Stichting Ons Erfdeel, 1993; 239 blz.; ƒ 46, -). In drie rubrieken worden niet minder dan 1707 literaire (in het Frans vertaalde) teksten, artikelen, recensies en nieuwsfeiten bibliografisch beschreven en van indices op medewerkers en vertalers, personen en onderwerpen, respectievelijk portretten voorzien.
Wie door deze bibliografie - en uiteraard ook door het tijdschrift zelf - heen bladert, krijgt een goede indruk van de veelheid aan onderwerpen en teksten die door middel van dit zo langzamerhand onmisbare periodiek onder de aandacht gebracht worden van een Franstalig publiek.
Bestellingen voor beide delen van de bibliografie kan men richten aan Stichting Ons Erfdeel (voor Nederland), Rijvoortshoef 265, 4941 VJ Raamsdonksveer of (voor België) Murissonstraat 260, 8931 Rekkem.
pjv
| |
Letterkundig Museum en kinder- en jeugdliteratuur
Na een aantal succesvolle exposities over kinderboekenschrijvers (onder meer over Willem Wilmink, Wim Hofman en Annie M.G. Schmidt) heeft het Letterkundig Museum in Den Haag besloten om vanaf dit jaar zijn activiteiten op dit terrein te intensiveren en de kinder- en jeugdliteratuur binnen het museum een eigen plaats te geven. Het museum zal hiertoe op nationaal niveau een verzameling documenten (handschriften, brieven, foto's, iconografisch en audiovisueel materiaal) op dit gebied trachten te verwerven. Recente aanwinsten als de archieven van An Rutgers van der Loeff en Karel Eykman zijn hiervan een voorbeeld. Er worden bovendien voorbereidingen getroffen om een permanente tentoonstelling in te richten over kinder- en jeugdliteratuur van vroeger tot nu. De opening van deze expositie was aanvankelijk gepland voor december van dit jaar, maar is voor onbepaalde tijd opgeschort. De reden hiervoor is dat er nog steeds onzekerheid bestaat over het feit of het museum in het huidige gebouw van de Koninklijke Bibliotheek gehuisvest kan blijven; de huur van jaarlijks 1,6 miljoen gulden slokt momenteel bijna de helft van het budget op. Men kan dit jaar wél twee tijdelijke tentoonstellingen tegemoet zien: een over Dick Laans Pinkeltje (in de zomer) en een over Anne de Vries (1904-1964). Daarnaast staan er nog enkele publikaties op stapel. In samenwerking met Querido wordt er door het Letterkundig Museum een boekje uitgegeven met bijdragen van ruim dertig kinderboekenschrijvers over het thema ‘mijn favoriete illustratie’. Er zal tevens een reeks prentbriefkaarten met tekeningen van Hans Borrebach (illustrator van onder andere Joop ter Heul) en een documentaire over jeugdliteratuur in de videoreeks Schrijvers in beeld worden uitgebracht. En traditiegetrouw zal de uitreiking van de driejaarlijkse Theo Thijssenprijs dit najaar plaatsvinden in het Letterkundig Museum, vooralsnog gevestigd aan het Prinses
Irene-pad 10 te Den Haag.
peter hoffman
| |
Schrijvers en beeldende kunst
Van januari 1994 tot en met november 1994 organiseert Deloods in Breda een driedelig project over schrijvers en beeldende kunst onder de aan een gedicht van Faverey ontleende titel: ‘De chrysanten in de vaas op de tafel bij het raam, niet de chrysanten bij het raam op de tafel in de vaas’.
Het project omvat drie tentoonstellingen, een driedelige boekpublikatie en een afsluitend symposium. Per tentoonstelling zullen drie schrijvers uit verschillende disciplines, in directe confrontatie met de voor-gepresenteerde kunstwerken van drie beelden- | |
| |
de kunstenaars, per kunstwerk een tekst schrijven. Zowel de drie kunstwerken als de negen teksten vormen samen de tentoonstelling, waarvan dan tevens een boekje zal worden samengesteld dat tegelijk met de opening van de tentoonstelling zal verschijnen.
De eerste tentoonstelling wordt geopend op 5 maart om 20.30 uur en loopt tot en met 27 maart.
Deelnemende kunstenaars zijn Eveline van Duyl, Peter Terhorst en Roel Achterberg. De schrijvers zijn Marion Bloem, Peter Nijssen en Henk Pröpper.
De tweede tentoonstelling wordt geopend op 4 juni en loopt tot en met 26 juni. De beeldende kunstenaars zijn dan Jan de Bie, Piet Vloemans en Dick Verdult, en de schrijvers Carla Bogaards, Elma van Haren en Peter Zonderland.
De derde en laatste tentoonstelling loopt van 5 tot en met 27 november 1994. Dan zijn de beeldende kunstenaars Suchan Kinoshita, Jaap de Graaf en Ines de Rooijen. Als auteurs treden dan op Atte Jongstra, Ed van Eeden en Carl Friedman.
Het symposium vindt plaats op 25 november. Bij die gelegenheid wordt ook de gebundelde uitgave gepresenteerd.
De tentoonstellingsruimte Deloods is gevestigd in de Scheldestraat 26 in Breda. De openingstijden zijn op dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.
GvB
| |
Aio-cursus ‘Het boek als object’
In samenwerking met en met steun van het aio-netwerk Geschiedenis van Kunst en Cultuur, het Instituut voor Cultuurgeschiedenis en de Nederlandse Boekhistorische Vereniging wordt in april-mei 1994 een aio-cursus georganiseerd over ‘Het gedrukte boek als materieel object’.
In de cursus zal vooral worden ingegaan op de stand van zaken met betrekking tot de bestudering van de materiële aspecten in relatie tot datering en lokalisering. Wat is er nu mogelijk, wat wordt mogelijk in de nabije toekomst en wat is absoluut niet haalbaar? Wat kunnen deskundigen op het gebied van papier, watermerken, inkt, band (leer, perkament, hout, bindwijzen), graveer- en etstechnieken (prenten, kaarten), lettermateriaal en lay-out de historicus, historisch-letterkundige, kunsthistoricus en vele anderen vertellen over de (technische) mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om juist op die aspecten nadere datering en lokalisering mogelijk te maken?
Rondom deze vragen worden op de dinsdagmiddagen van 12, 19 en 26 april en van 3, 10, 17 en 31 mei op diverse lokaties (Koninklijke Bibliotheek Den Haag, Centraal Laboratorium Amsterdam, ub-Amsterdam, ub-Leiden) de volgende demonstratie- en discussie-bijeenkomsten gehouden: introductiebijeenkomst (dr. P.J. Verkruijsse), papier en watermerken (dr. H.J. Porck (kb)), inkt (drs. A. Stijnman), band (dr. J. Storm van Leeuwen (kb)), restauratietechnieken (W.Th.J. Smit en drs. P.A. Goddijn (kb)), letter (prof. dr. H.D.L. Vervliet, P. Valkema Blouw, drs. I. Kok en drs. C. Gautier), prenten en kaarten (drs. J. Schaeps (Prentenkabinet Leiden) en drs. D. de Vries (ub Leiden)), lay-out (prof. dr. F.A. Janssen (UvA) en drs. P. Dijstelberge (stcn)).
In verband met het demonstratie-karakter van de bijeenkomsten is de inschrijving beperkt tot vijftien deelnemers. Nadere inlichtingen: dr. P.J. Verkruijsse, Instituut voor Neerlandistiek, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam, 020-5254717 of 01725-72395. Inschrijven bij het Instituut voor Cultuurgeschiedenis, drs. P.J. Koopman, Spuistraat 134, 1012 VB Amsterdam, 020-5254433.
Het ligt in de bedoeling om in het najaar van 1994 (oktober) gedurende twee of drie aaneensluitende dagen een aio-cursus te organiseren over de commerciële aspecten van het gedrukte boek. Nadere inlichtingen daarover te zijner tijd bij mevrouw dr. S. Levie, Vakgroep Literatuurwetenschap, Muntstraat 4, 3512 EV Utrecht, 030-538234.
GvB
| |
Koloniale literatuur in het Nederlands
Op zaterdag 16 april 1994 organiseert de vakgroep Nederlands van de Leidse universiteit voor de vierde maal een ‘Letterendag’. Het thema is ‘koloniale literatuur in het Nederlands’. De laatste jaren wordt er in Leiden steeds meer aandacht besteed aan Nederlandse literatuur die betrekking heeft op de voormalige koloniën. Regelmatig worden er hoor- en werkcolleges over zulke onderwerpen gegeven, terwijl er ook steeds meer scripties aan koloniale literatuur worden gewijd. Om van die ontwikkeling een indruk te geven, worden er onder de titel ‘Van Oost tot West’ vijf lezingen gepresenteerd die elk een bepaald aspect van dit vakgebied belichten. Ondergetekende spreekt over Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, Ton Anbeek over Belgisch-Congo, Eep Francken over Zuid-Afrika, Jacqueline Bel over de Nederlandse Antillen en Ton Harmsen over Brazilië. De dag wordt geleid door Frank Okker, die afstudeerde in de Indische letteren.
Deelnemers betalen ƒ 35, - voor het programma, inclusief koffie, thee en een lunch. De bijeenkomst wordt gehouden in zaal 11 van het Centraal Facaliteitengebouw, Witte Singel/Doelen-complex, Cleveringaplaats 1 te Leiden. Vanaf 10.00 uur is er een ontvangst met koffie. De eerste lezing begint om 10.30 uur, en na de laatste lezing, die eindigt om 15.30 uur, volgt een borrel.
De Leidse Letterendag is niet alleen bedoeld voor oud-studenten van de vakgroep, maar ook voor andere belangstellenden. Deelnemers wordt
| |
| |
verzocht zich tijdig aan te melden. Nadere informatie is te verkrijgen bij de vakgroep Nederlands, postbus 9515, 2300 RA Leiden.
peter van zonneveld
| |
Nieuwtjes
❑ Op 21 januari jongstleden heeft hans van den bergh als hoogleraar kunstwetenschappen afscheid genomen van de Open Universiteit op een bijeenkomst die gewijd werd aan de ‘waardering van kunst en cultuur’. Bij die gelegenheid hield Van den Bergh zijn afscheidscollege in de aula van de universiteit in Heerlen.
❑ j. bernlef (pseudoniem van H.J. Marsman) heeft voor zijn poëzie de P.C. Hooftprijs, groot 75.000 gulden, toegekend gekregen.
❑ De E. du Perronprijs, groot 1500 gulden, is toegekend aan marion bloem. Zij krijgt de prijs voor haar verdiensten op het gebied van de bevordering van een wederzijds begrip tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen.
❑ walter van den broeck is voor zijn boek Het leven na beklag, de vierde en laatste roman van de cyclus Het beleg van Laken, bekroond met de Vlaamse Staatsprijs voor proza, groot 200.000 Belgische frank.
❑ De Bob Angelo Penning van het coc is toegekend aan andreas burnier voor de homo- en lesbisch-emancipatoire waarde van haar romans en novellen.
❑ De tweejaarlijkse literaire prijs van het feministische maandblad Opzij, de Annie-Romeinprijs, is toegekend aan renate dorrestein. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 5000 gulden.
❑ De Gouden Ganzeveer, de culturele prijs van de Koninklijke Nederlandse Uitgevers Bond, is toegekend aan het echtpaar pierre h. en simone dubois, in het bijzonder voor hun studies over het leven en werk van Belle van Zuylen.
❑ Op zaterdag 19 februari jongstleden werd de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs uitgereikt aan anna enquist voor haar bundel Jachtscènes.
❑ jan meyers heeft voor zijn boek Domela, een hemel op aarde. Leven en streven van Ferdinand Domela Nieuwenhuis de Dordtprijs voor de biografie gekregen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 25.000 gulden.
❑ De Europese Literatuur Prijs, groot 20.000 ecu (43.000 gulden) is toegekend aan cees nooteboom voor zijn novelle Het volgende verhaal. De novelle verscheen in 1991 als boekenweekgeschenk.
❑ Het zesde kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door anke de vries. Het thema van de Kinderboekenweek 1994 (van 5 tot 15 oktober) is ‘De Nacht’.
++++
❑ Op 13 december 1993 overleed de Vlaamse dichter en criticus karel jonckheere (geboren 9 april 1906). Zijn verzamelde gedichten werden in 1973 uitgegeven onder de titel Poëtische inventaris. In Nederland verwierf hij voornamelijk bekendheid door zijn deelname aan de literaire tv-quiz Hou je aan je woord, samen met Hella Haasse, Harry Mulisch, Godfried Bomans en Victor van Vriesland.
❑ Op 19 december 1993 overleed te Amsterdam de journalist en schrijver ton (Anthonius Aloysius Maria) kors (geboren 14 december 1946). Hij publiceerde de biografie over Hannie Schaft en de postuum te verschijnen debuutroman De tijd van Anton de Lange.
|
|