| |
| |
| |
Literatuur-nieuws
Kinderboeken
Ter gelegenheid van de kinderboekenweek zal in oktober 1993 in het Nijmeegs Museum ‘Commanderie van Sint-Jan’ (Franse-Plaats 3, 6511 VS Nijmegen) een tentoonstelling gehouden worden van honderd kinderboeken die tussen ongeveer 1800 en 1900 werden uitgegeven. De boeken zijn afkomstig uit de collectie oude Nijmeegse drukken van Paul Begheyn SJ te Amsterdam. Jan Terlouw, zelf schrijver van kinderboeken en thans commissaris der Koningin van de provincie Gelderland, zal de tentoonstelling openen. Nadere informatie is verkrijgbaar via telefoonnummer 080-229193.
gvb
| |
Werkgroep Geschiedenis van het taal- en letterkundeonderwijs in de Nederlanden
Sinds ongeveer een jaar bestaat er een werkgroep die zich bezighoudt met de geschiedenis van het onderwijs in talen en letteren in Nederland en Vlaanderen. Het is de bedoeling dat de groep zich meer richt op de inhoudelijke aspecten van dit onderwijs dan op de institutionele kant. De werkgroep is zowel bestemd voor degenen die zich beroepsmatig met de geschiedenis van het talenonderwijs bezighouden als voor belangstellenden. Enkele malen per jaar komt men bijeen om van gedachten te wisselen en naar een voordracht te luisteren. Deze bijeenkomsten vinden doorgaans plaats op een locatie die iets met het aandachtsveld te maken heeft. Zo is men te gast geweest bij Wolters-Noordhoff, waar een bezoek gebracht werd aan het oudste archief van deze uitgeverij. Een andere bijeenkomst vond plaats in de bibliotheek van de Theologische Faculteit in Tilburg, waar grote onderwijscollecties zijn samengebracht.
De vergadering van 1 juli van dit jaar werd gehouden in het archief van uitgeverij Thieme, een van de oudste educatieve uitgevers van ons land. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd zich in verbinding te stellen met dr. P. Loonen (tel. 050-635850) of met drs. F. Wilhelm (tel. 080-441877). Een lijst met namen en adressen van aangesloten leden wordt op aanvraag toegezonden.
f.a. wilhelm
| |
Poëzieweekend Dichter aan Huis
Dit jaar wordt in Den Haag voor de tweede maal het poëzieweekend Dichter aan Huis georganiseerd. Evenals in 1991 zullen dit keer in zo'n vijftig huizen van Hagenaars even zoveel dichters voorlezen uit eigen werk. Ook op een tiental andere locaties (alle rond de Hofvijver) zullen dichters circa zeven maal per dag voorlezen. Aan Dichter aan Huis 1993 werken bijna zeventig dichters uit Nederland en België mee.
Tijdens Dichter aan Huis 1991 bleek dat veel poëzie zich er heel goed voor leent om in kleine, huiselijke kring te worden voorgelezen. Er ontstaan heel verrassende confrontaties van dichters en publiek. De locaties, particuliere huizen, met hun gevarieerde architectuur en interieuren, hun uiteenlopende typen bewoners en de zeer verschillende wijzen van ontvangst van het publiek, geven dit poëzieweekend een uniek karakter.
De vijftig huizen van Dichter aan Huis 1993 bevinden zich verspreid over Den Haag maar vooral in de oude binnenstad, in het Bezuidenhout en het Benoordenhout, in de Vogelwijk, rond het Sweelinckplein en in het Statenkwartier.
De Hofvijver heeft een centrale plaats in Dichter aan Huis 1993. In een tiental bijzondere, deels normaal niet voor het publiek toegankelijke gebouwen, gelegen rond de Hofvijver, staan intieme ruimten open voor dichters en hun publiek: de Regentenkamer in het voormalige ministerie van Koloniën en de bibliotheek van het vroegere ministerie van Justitie (beide nu deel uitmakend van het Tweede-Kamergebouw); de Gouden Zaal in het Mauritshuis; kamers in het Museum Bredius en de Gevangenpoort; een vertrek in de ambassade van België aan de Vijverberg en dergelijke.
Ter gelegenheid van Dichter aan Huis 1993 wordt ook een boekje uitgegeven waarin de Hofvijver centraal staat.
Peter van Zonneveld beschrijft daarin de literaire geschiedenis van deze omgeving. Pierre H. Dubois, Helga Ruebsamen, Peter Berger, Anton Korteweg en Aad Nuis schrijven persoonlijke herinneringen of nemen ‘kunstzinnige politici’ of een schilderij in het Mauritshuis als onderwerp.
Als onderdeel van Dichter aan Huis 1993 wordt, in een zaal van het eveneens aan de Hofvijver gelegen Haags Historisch Museum, een bescheiden ‘festival’ voor kinderpoëzie gehouden voor de leeftijdsgroep van 8-12 jaar. Reservering voor Dichter aan Huis is mogelijk via telefoonnummer 070-3653914. De deelnemingskosten bedragen ƒ 85,- per persoon (voor het hele weekend) of ƒ 50,- per persoon voor een dag naar keuze.
Nadere inlichtingen kan men verkrijgen bij de Stichting Dichter aan Huis, Lange Voorhout 15, 2514 EA Den Haag, telefoon 070-3653914.
stichting dichter aan huis
| |
Brieven van De Genestet
Enige tijd geleden ontvingen wij een klein boekje met de titel Nog enkele niet eerder gepubliceerde brieven van P.A. de Genestet (1829-1861) samengesteld door C.M. Verkroost. Het betreft vijfentwintig brieven die werden aangetroffen op een blocnote en waarvan een aantal stamt uit het sterfjaar van De Genestet. In feite zijn het afschriften van afschriften, want in eerste instantie werden de brieven overgeschreven door De Genestets vriend A. Gildemeester (1820-1901) en van deze afschriften werden vervolgens weer
| |
| |
P.A. de Genestet (1829-1861)
door een onbekende afschriften gemaakt. Verkroost is ervan overtuigd dat het niet alleen onbekende brieven betreft, maar ook dat de inhoud authentiek is. De brieven werden in facsimilé afgedrukt, van een korte inleiding en een bibliografie over De Genestet voorzien en van verklarende aantekeningen. Het boekje bevat voorts enkele bijlagen, een lijst van woonplaatsen van de dichter en een notitie over het sterfhuis van De Genestet.
De tekst is gelardeerd met enkele foto's ter illustratie.
Het uitgaafje is verzorgd door het Onderwijs en Media Instituut, Heidelberglaan 6, 3584 CS Utrecht, waar het naar wij aannemen te bestellen is.
gvb
| |
Latijnse boekmerken
Bij Drukkerij Van Galen verscheen een herdruk van het in 1952 bij Ellerman Harms gepubliceerde Latijnse zinspreuken op Nederlandse boekmerken (Amsterdam 1992; 64 blz.), samengesteld door A.C. Nielson. In een doorlopend verhaal behandelt de auteur Latijnse zinspreuken in boeken uit de Romeinse tijd, in middeleeuwse codices, in incunabelen en in drukkersmerken uit boeken van de zestiende tot en met de twintigste eeuw. Het fraai gebonden en gedrukte boekje zou aan waarde hebben gewonnen als het van een index op spreuken en uitgevers voorzien was.
pjv
| |
Correspondentie negentiende-eeuwse letterkundigen
In opdracht van het Constantijn Huygens Instituut te Den Haag voer ik een project uit dat de inventarisatie en evaluatie behelst van correspondenties van negentiende-eeuwse letterkundigen. Het begrip ‘letterkundige’ wordt in ruime, negentiende-eeuwse zin gebruikt en impliceert dus ook geleerden. Doel is de vervaardiging van een rapport waarin uiteengezet wordt welke correspondenties prioriteit moeten krijgen bij uitgave.
Uiteraard raadpleeg ik de collecties van instellingen als het Letterkundig Museum, de Koninklijke Bibliotheek, de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam en de Universiteitsbibliotheek van Leiden (inclusief de verzameling van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde).
Problematischer is het raadplegen van het brievenbezit van allerlei archieven. Doorgaans is er immers geen afzonderlijke brieven- of handschriftencatalogus beschikbaar.
Het moeilijkst is de kwestie van de brieven in particulier bezit. Weliswaar kan men via het Centraal Register van Particuliere Archieven heel wat achterhalen, maar wat er verder aan ongeregistreerd materiaal is, valt met geen mogelijkheid te schatten.
Deze oproep richt zich tot eenieder die weet heeft van
a. | interessante correspondenties in archieven, en |
b. | brievencollecties buiten de bekende bewaarplaatsen. |
Als men over informatie beschikt wordt men verzocht contact op te nemen met Nop Maas, Eindenhoutstraat 33, 2012 MJ Haarlem (023-311588).
nop maas
| |
Bert van Selm-lezing
Op maandag 6 september 1993 zal de tweede Bert van Selm-lezing worden gehouden door Frans A. Janssen, hoogleraar boek- en bibliotheekgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, onder de titel Genomineerd voor de Best Verzorgde Boeken van het jaar 1512. In 1512 verscheen bij de Parijse drukker Henri Estienne een van commentaar voorziene Latijnse vertaling van de brieven van Paulus. De typografische vormgeving van dit boek zal centraal staan. Bij elk onderdeel van de typografie wordt de relatie met de inhoud aangewezen en worden de inspiratiebronnen van de vormgever nagegaan. Men kan aldus de lezing beschouwen als het rapport van een jurylid ten behoeve van de nominatie voor de Best Verzorgde Boeken van het jaar 1512.
De lezing vindt plaats in zaal 011 van het Centraal Faciliteitengebouw (gebouw 1175) van het Witte Singel/Doelencomplex en begint klokke 16.15 uur. Aansluitend wordt in het restaurant een drankje geschonken. Toegangskaarten voor de lezing kunnen tot 1 augustus worden aangevraagd bij de Commissie Bert van Selm-lezing, Vakgroep Nederlands rul, Postbus 9515, 2300 RA Leiden. Men kan ook gelijktijdig met bestelling van de uitgave van de lezing op het girostrookje een toegangskaart aanvragen. De kaarten worden medio augustus toegestuurd.
De uitgave van de Bert van Selm-lezingen wordt verzorgd door uitge- | |
| |
verij De Buitenkant te Amsterdam. De tweede lezing, voorzien van illustraties, zal verschijnen op 6 september 1993 en kan worden besteld door ƒ 17,50 over te maken naar gironummer 3397557 van de Bibliograaf Vakgroep Nederlands, Stevinstraat 14, 2405 CP Alphen aan den Rijn onder vermelding van ‘tweede Bert van Selm-lezing’ of, bij bestelling vanuit het buitenland, door toezending van een eurocheque. De bestelling is op 6 september na afloop van de lezing af te halen of zal na die datum worden toegezonden.
m.j. van der wal
| |
Marginale uitgeverijen
Bij uitgeverij npa, Singel 512, 1017 AX Amsterdam, verscheen Klein uitgeven; bijzondere boeken uit de marge van het boekenbedrijf 92/93 (1992; 84 blz.). De organisatoren van de jaarlijkse Beurs voor Kleine Uitgevers in Paradiso, Nico de Louw, Anton de Goede en Jan Dietvorst, hebben weer (na een eerste uitgave in 1988) een fondsoverzicht bijeen weten te brengen van vierenzestig kleine en nog kleinere, meer en minder professionele uitgeverijen.
Het boek wordt geopend met een persoonlijk getinte bijdrage van de nu bij een ‘echte’ uitgever werkzame Joost Nijsen en met een bezorgde vraag van de hoofdredacteur van Boekblad Fred Spek naar waar die 44 kleine uitgevers gebleven zijn die nog wel in de vorige editie voorkwamen.
pjv
| |
Egodocumenten
Het thema van de laatste boekenweek heeft heel wat losgemaakt, onder andere ook een themanummer van Opossum, tijdschrift voor historische en kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit mooi uitgegeven periodiek (abonnementsprijs ƒ 24,50; studenten ƒ 19,50; redactieadres:
fhkw/ eur, kamer L3-046, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam, 010-4082513) wijdt nummer 8 van jaargang 3 aan biografie en egodocument. Rudolf Dekker laat in een uiterst interessante bijdrage zien dat er uit de periode 1500-1800 nog heel wat egodocumenten zijn overgeleverd die liggen te wachten op aandacht van de historici van diverse disciplines.
Angelique Spaninks wekt belangstelling voor de kunstenaarsbiografie en Martin van Amerongen ventileert in een interview de mening dat de meeste biografieën van cultuurdragers herschreven dienen te worden. De grens tussen privacy en publiek wordt verkend door Henri Beunders naar aanleiding van de stroom van intimiteiten via de audio-visuele media. Verder in dit nummer onder andere nog een bijdrage van Alex van Stipriaan Luïscius over een ontroerende brief van een Surinaamse slaaf aan zijn Nederlandse eigenaars.
pjv
| |
Congres Werkgroep Zeventiende Eeuw
Het negende congres van de Werkgroep Zeventiende Eeuw wordt op vrijdag 27 en zaterdag 28 augustus 1993 gehouden. Het congres zal gewijd zijn aan de Nederlandse Opstand in cultuurhistorisch perspectief. De vraag die daarbij centraal staat, is in hoeverre allerlei cultuuruitingen in de Nederlanden door de Opstand zijn beïnvloed. Dit zal voor de verschillende terreinen in kaart worden gebracht: de Opstand als literair thema (liederen, toneel), het kerkelijk leven, de feestcultuur (herdenkingen en vieringen), de geschiedschrijving, veranderingen in de Nederlandse taal, de Opstand als thema in de schilder- en prentkunst van de zestiende en zeventiende eeuw, het militaire aspect en de politiek. Deze thema's worden uitgewerkt in vier plenaire lezingen en in een dertigtal korte lezingen. De plenaire lezingen worden gehouden door: J.J. Woltjer (Leiden), J.L. Price (Hull),
| |
| |
mevrouw M. Spies (Amsterdam) en B.P.J. Broos ('s-Gravenhage).
De kosten voor het congres bedragen voor leden van de Werkgroep ƒ 55,-, voor studentleden ƒ 40,- en voor nietleden ƒ 75,-. Deze bedragen zijn inclusief lunch, koffie en thee op beide congresdagen. (Bij deelname aan slechts één van beide dagen, is dit resprectievelijk ƒ 40,-, ƒ 30,- en ƒ 60,-.)
U kunt zich inschrijven voor het congres door het verschuldigde bedrag over te maken op giro 4739223 van de penningmeester van de Werkgroep Zeventiende Eeuw te Amsterdam onder vermelding van op welke dag(en) u aanwezig zult zijn. U dient tevens een inschrijfformulier aan te vragen bij: Congrescommissie van de Werkgroep Zeventiende Eeuw, dr. K. Bostoen, Rijksuniversiteit Leiden, Vakgroep Nederlands, Postbus 9515, 2300 RA Leiden, 071-272118 of 071-121490 (privé).
Het inschrijfformulier en de betaling dienen liefst vóór 1 juli, maar uiterlijk vóór 1 augustus 1993 in ons bezit te zijn. U ontvangt dan te zijner tijd het volledige congresprogramma.
De congrescommissie bestaat uit: mevrouw R.C. Boot, K. Bostoen, H.F.K. van Nierop, mevrouw J.G. Roding (vanwege het zwaartepunt RENT, 071-272761) en mevrouw M.J. van der Wal (071-272134/175862).
k. bostoen
| |
Van Hout-cahiers
In de reeks Jan van Hout-cahiers is onlangs Cahier nr. 2 (82 blz.) verschenen. Het bevat de tekstuitgave van Van Houts beroemde voorrede van zijn Franciscanus-vertaling, waarvan de aanhef luidt:
Tot het gezelschap ende de vergaderinge der gener die hem in de nieuwe universiteyt der stad Leyden ouffenende zijn in de Latynsche of Nederduytsche poëziën, ende allen anderen liefhebberen der Nederlandsche sprake.
De tekst is uitgegeven in facsimile met de diplomatische transcriptie ernaast, gevolgd door de kritische transcriptie met tekstverklaring en register. In zijn uitvoerige inleiding bespreekt Johan Koppenol de poëticale opvattingen van Van Hout. Deze blijken - anders dan tot nu toe werd gedacht - af te wijken van die van zijn toenmalige kunstbroeders in het Noorden. Met name het platonisme speelt bij Van Hout een sleutelrol. Karel Bostoen laat vervolgens zien wat eerder onderzoek naar deze tekst heeft opgeleverd, wijst de bronnen en uitgaven aan die Van Hout gebruikte en betoogt dat vooral de nauwe samenwerking met Dousa, Lipsius en Modius verantwoordelijk is geweest voor de uitbarsting van klassieke eruditie bij Van Hout in deze eerste jaren na de stichting van de Leidse universiteit.
Wegens niet aflatende belangstelling is ook Cahier nr. 1 herdrukt, waarin Van Houts proza-opdracht aan de legendarische Broer Cornelis (68 blz.) is uitgegeven.
Beide cahiers zijn verkrijgbaar door ƒ 18,- per cahier te storten op bankrekening 37.99.50.391 of op postbankrekening 40.30.924 van Uitgeverij Rafaël te Soest onder vermelding van Cahier nr. 1 en/of nr. 2. Daarna wordt het bestelde u toegestuurd.
Cahier nr. 2 kan ook worden afgehaald bij de Vakgroep Nederlands (bibliotheek, E. Hofland) te Leiden tegen contante betaling van ƒ 12,50.
pjv
| |
Vingerafdrukken
Ter gelegenheid van tien jaar werken aan de stcn verscheen de bundel Vingerafdrukken; mengelwerk van medewerkers bij tien jaar Short-title catalogue, Netherlands (Den Haag: kb, 1993; 108 blz.; f 20,-). Behalve de bijdragen van J.A. Gruys en Jan Bos over de stcn zelve bevat de bundel opstellen van J.A. Gruys, Paul Dijstelberge, Judith Grootendorst, Marco de Niet, Mathieu Knops, Jan Bos, Emile Schrijver en Marianne Peereboom over boeken die er tijdens de routinematige beschrijvingen op de een of andere manier uitsprongen. De stcn houdt in het woord vooraf de mythe in stand dat bibliografen eigenlijk buiten hun boekje gaan als ze verder kijken dan de titelpagina en de signatuurposities. Dat met de materiële kant van het boek als uitgangspunt niettemin interessante boekhistorische beschouwingen mogelijk zijn, bewijzen de voorbeelden in de bundel met betrekking tot de tekstgeschiedenis van Cats' Houwelyck, de uitgave bij intekening van het werk van Athanasius Kircher, de toename van Franstalige boeken na 1685, het belang van fondslijsten bij de reconstructie van de boekproduktie, de invloed van het Zuiden op Noordnederlandse muziekdrukken, de beschikbaarheid in Nederlandstalige edities van de boeken die een ‘honnête homme’ rond 1700 gelezen diende te hebben, een medische pamflettenstrijd in 1677-1678 in Amsterdam waarbij ook de medici van Nil Volentibus Arduum betrokken lijken en de beschrijving van Hebreeuwse boeken volgens stcn-regels.
| |
| |
Tussen de artikelen door zijn als een soort cursiefjes wetenswaardigheden en merkwaardigheden gestrooid over drukkersmerken, titelpagina's, impressa en typografie.
pjv
| |
Louis Paul Boon
De succesfilm Daens van Stijn Coninx naar de roman van Louis Paul Boon over priester Daens en diens broer Pieter heeft de figuur van Adolf Daens opnieuw in de belangstelling gebracht. Om die reden werd door de redactie van het nieuwe Boon-tijdschrift De Kantieke Schoolmeester besloten om het vierde nummer (= nr. 3) voor een belangrijk gedeelte aan de
L.P. Boon - documentatiecentrum universitaire instelling antwerpen
film en Boons documentaire over Daens te wijden. Het daarop volgende nummer zal bijdragen bevatten over Abel Gholaerts.
Intussen gebeurt er meer op het Boonfront. De stad Aalst heeft besloten om eveneens naar aanleiding van de film Daens een opstelwedsrijd voor scholieren uit te schrijven. Vlaamse jongeren werden uitgenodigd een opstel te schrijven over Boon en Daens, waarin ze commentaar op Boons verbeelding konden geven of op Boons belang als schrijver. Een jury beloonde het beste opstel met tienduizend Belgische franken.
Intussen is de Schepen van Cultuur van de stad Aalst, Gracienne van Nieuwenborgh, erin geslaagd een ruimte te vinden waarin nu definitief het Boon-museum gevestigd zal worden. In een van de oudste en fraaiste gebouwen die de stad Aalst nog rijk is, namelijk het oude gasthuis in het centrum van de stad, wordt dit museum ondergebracht, samen met ruimten die bestemd zullen zijn voor materiaal over Daens en het Daensisme en over de bekende drukker Martens. Voor het Boon-museum werden al enkele belangrijke aankopen gedaan, zoals die van een aantal tekeningen en schilderijen van Boon. Ook het materiaal van de Boontentoonstelling die nu nog reizende is, zal uiteindelijk daar terechtkomen. Het is te hopen dat er samenwerking met het Documentatiecentrum voor de wetenschappelijke studie van het werk van L.P. Boon aan de Universitaire Instelling Antwerpen tot stand kan worden gebracht, want uiteraard hoort Boon vooral in Aalst thuis.
gvb
| |
Nieuwtjes
□ | De Levende Talen-prijs 1993 is toegekend aan de Leidse neerlandicus dr. a. braet. |
□ | De Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 1993 van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde is toegekend aan anna enquist voor haar dichtbundel Jachtscènes. |
□ | kees fens heeft de eerste journalistenprijs van het genootschap The Netherlands Society for English Studies gekregen voor de bijzonder verdienstelijke wijze waarop hij via zijn stukken in de Volkskrant kennis over Engelse literatuur en cultuur verspreidt. |
□ | De Henriëtte Roland Holst-prijs 1993 van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde gaat naar lieve joris voor haar De melancholieke revolutie. De prijs van drieduizend gulden wordt eens in de drie jaar toegekend. |
□ | Tijn Boon heeft van het Amsterdams Fonds voor de Kunst de opdracht gekregen tot het schrijven van een biografie van de in 1990 overleden frans kellendonk. |
□ | De Stichting frans kellendonk Fonds te Amsterdam heeft aan de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde het voorstel gedaan een driejaarlijkse Frans Kellendonk-prijs van tienduizend gulden in te stellen. De prijs is bestemd voor literair werk dat, behalve door literair niveau, uitmunt door de intellectuele onafhankelijkheid en de oorspronkelijke visie op de maatschappelijke of existentiële problematiek die eruit blijkt. |
□ | De Geertjan Lubberhuizenprijs 1992, groot tienduizend gulden, voor een debuterend prozaïst is toegekend aan tomas lieske voor zijn verhalenbundel Oorlogstuinen. |
□ | De Multatuliprijs 1993 van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, groot vijftienduizend gulden, is toegekend aan harry mulisch voor zijn roman De ontdekking van de hemel. |
□ | Auteur cees nooteboom is ter gelegenheid van koninginnedag 1993 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. |
□ | Als gastcriticus aan de Rijksuniversiteit Groningen zal optreden cyrille offermans. Zijn openbare lezingen zullen gaan over ‘De kunst van het erven’. |
□ | Van 11 tot en met 13 mei 1993 kwam bij Beijers in Utrecht de biblio- |
| |
| |
| fiele collectie van johan polak onder de hamer. Onder de 2057 kavels bevond zich een groot aantal edities en vertalingen van de klassieken en humanisten en een fraaie collectie drukken van Nederlandse en buitenlandse private presses. |
□ | De Lira-prijs 1993 van de Stichting Lira, auteursrechtenorganisaties van schrijvers en vertalers van literair en dramatisch werk, is toegekend aan wim t. schippers. Hij kreeg deze tweejaarlijkse prijs van vijfentwintigduizend gulden voor zijn vernieuwende activiteiten voor het Nederlandse televisiedrama. |
□ | Op de internationale voorleesdag 10 oktober 1993 zal in meer dan honderd Europese theaters het verhaal Vreemde juffrouw Bok van annie m.g. schmidt worden voorgelezen. Poetry International laat het verhaal daartoe in eenentwintig talen vertalen. |
□ | Op 14 maart 1993 werd door annie m.g. schmidt in haar geboorteplaats, het Zeeuwse Kapelle, een door Hans Bayens vervaardigd beeld onthuld van Dikkertje Dap op de rug van de giraffe. |
□ | De oud-hoofddocent in de historische Nederlandse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, dr. p.e.l. verkuyl, is ter gelegenheid van koninginnedag 1993 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. |
| |
+++++
□ | Op 11 maart 1993 overleed te Amsterdam de schrijfster en journaliste neeltje (nel) bakker (*22 augustus 1908 te Heiloo). Voor haar televisiespelen Ik ken hem niet...maar en Ijdelheid en zonde ontving ze tweemaal de Visser Neerlandia-prijs, in 1969 en in 1976. |
□ | Op 22 maart 1993 overleed te Leiderdorp de neerlandicus jules philip van oostrom (*5 november 1920). Van Oostrom was jarenlang verbonden aan de vakgroep Nederlands van de Rijksuniversiteit Utrecht en aan het Woordenboek der Nederlandsche Taal. |
□ | Op 28 maart 1993 overleed te Laren de journalist en schrijver pieter korthuys (*11 september 1898 te Rotterdam). Hij werkte mee aan diverse kranten en tijdschriften in Nederland, Batavia, Zuid-Afrika en Canada en publiceerde enkele romans en novellen, onder andere In de ban van de tropen. |
□ | Op 7 april 1993 overleed de acteur en auteur max croiset (*13 augustus 1912). Behalve een aantal toneelstukken schreef hij de poëziebundels Inzicht en Tekentekst, de roman Dagboek van een aapnootmiezer en de novelle Het petitionnement. Voor zijn toneelstuk Amphitryon kreeg hij in 1954 de Vijverbergprijs en voor De medeplichtigen in 1958 de Visser Neerlandia-prijs. |
□ | Op 14 april 1993 overleed te Rotterdam jo(hanna maria) boer (*4 decomber 1907 te Soerabaja), auteur van onder andere Catherina en de magnolia's en Kruis of munt voor welke laatste roman ze in 1948 de Vijverbergprijs kreeg. |
□ | Op 22 april 1993 overleed te Venlo bertus aafjes (*12 mei 1914 te Amsterdam), die in 1940 debuteerde met de dichtbundel Gevecht met de muze en in 1946 zeer bekend werd door zijn Voetreis naar Rome. Na zijn essays tegen de Vijftigers in 1953 publiceerde hij nog de dichtbundel De karavaan en daarna vrijwel uitsluitend reisverhalen. |
□ | Op 26 april 1993 overleed in Venray de neerlandicus marcel te wilt (*1955), specialist in de achttiendeeeuwse letterkunde (F.L. Kersteman). |
Deze agenda wordt samengesteld door het Nederlands Bibliotheek en Lectuurcentrum (nblc) te 's-Gravenhage. In feite geeft de door het nblc samengestelde agenda informatie over een veel breder scala van evenementen, jubilea en manifestaties op het terrein van lezen en schrijven dan uit het onderstaande blijkt.
| |
Literatuur
- | honderd jaar geleden verscheen Het recht van de sterkste van Cyriel Buysse |
- | vijftig jaar geleden verscheen Scheepsjournaal van Arthur Ducroo van E. du Perron |
| |
Reeds begonnen manifestaties
- | t/m 28 augustus: Antwerpen, amvc: tentoonstelling ‘Paul Van Ostaijen en de Antwerpse literaire avant-garde in de jaren twintig’. Inlichtingen: amvc, tel. (09/32)3-2325580. |
- | t/m 26 september: Den Haag, Letterkundig Museum: zomertentoonstelling ‘Portretten van schrijvers 1880-1980’. Inlichtingen: Letterkundig Museum, Gonneke Verschoor, tel. 070-3471114. |
- | t/m 24 oktober: Den Haag, foyer Letterkundig Museum: tentoonstelling over W.G. van Hulst. Inlichtingen: Letterkundig Museum, Gonneke Verschoor, tel. 070-3471114. |
| |
Augustus
- | maand augustus: Zaandam, openbare bibliotheek: reizende tentoonstel- |
| |
| |
| ling over Wim Hofman. Inlichtingen over deze en volgende reizende tentoonstellingen: nblc, tel. 036-5390637. |
- | maand augustus: Harderwijk, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling over Marten Toonder. |
| 1 Frans Pointl 60 jaar. |
| 4 honderdvijftigste geboortedag van Flor. van Duyse (1843-1910). |
| 9 Gerrit Kouwenaar 70 jaar. |
| 15 Amsterdam: Boeken aan de Amstel (Amsteloever bij het Stadhuis) met meer dan honderd kramen met tweedehands en bijzondere oude boeken op de gebieden kunst, literatuur, wetenschap, techniek en ambachten. Inlichtingen: De kan, tel. 020-6275794. |
| 18 Simon Vinkenoog 65 jaar. |
| 21 vijfentwintigste sterfdag van Frans Babylon (1924-1968). |
| 21 Marcel Coole 80 jaar. |
| 25 Kees Stip 80 jaar. |
| 25 honderdvijfentwintigste sterfdag van Jacob van Lennep (1802-1868). |
| 28 Officiële opening van Bredevoort als Boekenstad. Ter gelegenheid hiervan vinden talrijke activiteiten plaats, o.a. een grote openluchtboekenmarkt. Inlichtingen: Geert en Jildou Postma, p.a. Oude Kijk in 't Jatstraat 62, 9712 EL Groningen (tel. 050-189725). |
| 29 Rotterdam, Historisch Museum Het Schielandhuis: ‘van Erasmus tot Deelder’, een serie lezingen over schrijvers die kortere of langere tijd in Rotterdam hebben gewoond. Vandaag spreekt Aad Meinderts over Anna Blaman. Organisatie: Stichting Litera Rotterdam. Inlichtingen: Historisch Museum Het Schielandhuis, tel. 010-4334188. |
| |
September
- | maand september: Rijswijk, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling ‘In het spoor van W.F. Hermans’. |
| |
- | maand september: Krommenie, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling over Marten Toonder. |
- | maand september: gemeente Amstelveen, openbare bibliotheek: reizende tentoonstelling over Wim Hofman. |
| 2 vijfentwintigste sterfdag Ernest Claes (1885-1968). |
| 4 Westerbork, exacte locatie nog onbekend: lezing door Jan Wolkers. Organisatie: Openbare bibliotheek Westerbork, tel. 05933-31560. |
| 5 Diest, Cultureel centrum Begijnhof: in de reeks ‘Literatuur op zondag’ een lezing van Bernhard Henry over zijn wereldreizen. Organisatie en inlichtingen: Literaire Culturele Kring Apollo, Ina Stabergh, tel. (09/32)13-333994. |
| 6 Amsterdam: Persconferentie Kinderboekenweek. Tevens start van de actieperiode voor de Publieksprijs voor het Nederlandse Boek met de bekendmaking van de 100 best verkochte boeken. De actieperiode loopt tot en met 26 oktober en in november wordt de winnaar van de Publieksprijs bekendgemaakt. Organisatie en inlichtingen: cpnb, tel. 020-6264971. |
| 6 Amsterdam, rai: Vers voor de Pers, Organisatie en inlichtingen: cpnb, tel. 020-6264971. |
| 9 Gaston Durnez 65 jaar. |
| 12 Hannes Meinkema 50 jaar. |
| 12 Michael Ondaatje 50 jaar. |
| 12 Diest, Elkerlyc: literair café met nog onbekende gast. Inlichtingen: Ina Stabergh, tel. 09(/32)13-333994. |
| 14 Antwerpen: Vers voor de Pers Vlaanderen. Organisatie en inlichtingen: vbvb, tel. 09(/32)3-2317460. |
| 15 Losser, De Muchte (Vlasakker 2): lezing van Tim Krabbé. Organisatie: Openbare bibliotheek Losser, tel. 05423-82137. |
| 16 Den Haag, openbare bibliotheek (filiaal Utenbroekestraat): lezing van Nelleke Noordervliet. Organisatie: Openbare bibliotheek Den Haag, tel. 070-3280177. |
| 17 honderdste geboortedag van Abel J. Herzberg (1893-1989). |
| 18 Eindhoven, Parklaan 93: lezing van Jef Geeraerts. Organisatie: Academisch Genootschap, tel. 04906-1437. |
| 21 Antwerpen, amvc: start van de tentoonstelling ‘Hubert Lampo 50 jaar schrijver’. Inlichtingen: AMVC, tel.(09/32)3-2260150. |
| 23 Den Haag, openbare bibliotheek (filiaal Koningstraat): lezing van Hugo Pos. Organisatie: openbare bibliotheek Den Haag, tel. 070-3887916. |
| 24 honderdste geboortedag van S.C. Greup-Roldanus (1893-1984). |
| 25 en 26 september: Den Haag, diverse locaties: poëzieweekend ‘Dichter aan huis’. Zie elders in de rubriek Nieuws. |
| 25 september tot en met 7 november: Amsterdam, Stedelijk Museum: tentoonstelling Best Verzorgde Boeken 1992. Inlichtingen: cpnb, tel. 020-6264971. |
| 26 Harderwijk, cvk 't Klooster: Zondagmiddag met o.a. Anja Meulenbelt. Organisatie: Literair Culturele Stichting Apollo. Inlichtingen: Jos Brummans, tel., 03410-20416. |
| 26 Rotterdam, Historisch Museum Het Schielandhuis: ‘Van Erasmus tot Deelder’, een serie lezingen over schrijvers die kortere of langere tijd in Rotterdam hebben gewoond. Vandaag spreekt Mirjam Rotenstreich over Alfred Kossmann. Organisatie: Stichting Litera Rotterdam. Inlichtingen: Historisch Museum Het Schielandhuis, tel. 010-4334188. |
| 27 Antwerpen, Op De Ark (drijvend theater op de Schelde): Vertoog en literatuur. Presentatie van zes verzamelbundels, behorende tot de tien Cahiers die in het kader van Antwerpen '93 verschijnen. Inlichtingen: Info 93: tel. (09/32)3-2269300. |
| 29 Ankie Peypers 65 jaar. |
| 29 Doetinchem, Hotel De Graafschap: lezing van Monika van Paemel. Organisatie: Stichting Literair Café Doetinchem, tel. 08340-63765. |
| 30 Voorburg, Theater De Tobbe; lezing van Helga Ruebsamen. Organisatie en inlichtingen: Theater De Tobbe, tel. 070-3867796. |
Voor inlichtingen over deze agenda of voor het doorgeven van aanvullingen erop kan men zich wenden tot Jef van Gool of Frank Hockx van het nblc, Postbus 93054, 2509 AB 's-Gravenhage (tel. 070-3141750). |
|