Een bundel bundels
Om diverse redenen mogen de hierna te vermelden bundels, of in ieder geval onderdelen daarvan, niet aan de aandacht ontsnappen. In samenwerking met een drietal andere psychologen heeft ontwikkelingspsycholoog J.M. van Meel een bundel uitgegeven onder de titel De emotie verbeeld; expressie in dans, toneel, beeld en verhaal (Nijmegen: Dekker & Van de Vegt, 1989; 275 blz.; ƒ 42,50). In hoofdstuk 5 gaat P.P. Moormann in op de expressie van emoties bij het toneelspel, waarbij de relatie aan de orde komt met de retorica, onder andere Bulwers Chirologia and chironomia uit 1644.
Voor kenmerken van non-verbaal gedrag en de literaire functie van nonverbale beschrijvingen in de roman worden in hoofdstuk 6 voorbeelden aangehaald uit Van Eeden, Couperus, Vestdijk, Van Deyssel en Mariken van Nieumeghen.
Een uitstekende samenvatting van de stand van zaken met betrekking tot Lezen en begrijpen; de psychologie van het leesproces vormt de aldus getitelde bundel die in tweede, herziene druk (1e druk 1984) verscheen bij Swets & Zeitlinger (Amsterdam enz. 1991; 335 blz.; ƒ 57,50). Onder redactie van A.J.W.M. Thomassen, L.G.M. Noordman en P.A.T.M. Eling behandelt een aantal deskundigen de processen bij het lezen van woorden, zinnen en teksten, bij de ontwikkeling van, het onderwijs in en de stoornissen bij het lezen. Er worden opmerkingen gemaakt, die van belang zijn voor zowel het leren lezen van verhalende teksten als bijvoorbeeld voor het onderwijs in de paleografie. Het boek bevat een zeer uitvoerige literatuurlijst, een verklarende woordenlijst en een zaken- en namenregister. Bij uitgeverij De Bezige Bij verscheen een bundel essays van Jacques Kruithof, De eenzame in de herfst; essays over Musil, Slauerhoff, Schönberg en anderen (Amsterdam 1990; 237 blz.; ƒ 34,50), gebloemleesd uit het Nieuw Wereldtijdschrift, Raster, Vrij Nederland en De Vlaamse Gids van de jaren 1985-1990. Het betreft opstellen over o.a. Gorter, Carry van Bruggen, Monika van Paemel, H.C. ten Berge en (niet eerder gepubliceerd) Slauerhoff.
Van de (volgens de flap) theoloog, filosoof, historicus en kunsthistoricus Antoine Bodar verscheen de bundel Gezellin van de stilte (Amsterdam: Balans, 1992; 220 blz.; ƒ 45, -). Opgenomen zijn de eerder gepubliceerde opstellen over ‘Petrarca's beeld van Vergilius’, ‘Vitrivius in het oog van Nederlandse geleerden’ (en van letterkundigen als Vossius, Vondel, Huygens, Van Lennep, Couperus), ‘Evangelarium van Otto iii’, ‘Erasmus en de Vredevorst’, ‘Erasmus en het geleerdenportret’ en ‘Titelpagina van de Spieghel der Duecht’; nieuw is het als inleiding tot de bundel bedoelde ‘Gezellin van de stilte’, i.c. de eenzaamheid die tot bespiegeling leidt, die tot schrijven voert, hetgeen boeken voortbrengt die weer te denken geven, enzovoort. In het opstel over de Spieghel der Duecht, uitgegeven door Thomas van der Noot in 1515, komt Bodar, voortbordurend op en zich afzettend tegen opmerkingen van Herman Pleij, tot de conclusie dat de houtsnede op het titelblad een auteursportret is.
pjv