Signalement
Thema's in de Nederlandse literatuur
Het koloniale verleden van Nederland stond de laatste tijd volop in de belangstelling. De Boekenweek 1992 bracht bij sommige Nederlanders het tempo doeloe-gevoel weer boven en de opschudding rond de Indonesische opzegging van Nederlandse ontwikkelingshulp herinnerde, in tegenstelling tot het boekenweekthema, op een pijnlijke wijze aan de Nederlandse bemoeizucht in het prachtige rijk van Insulinde.
De thematische benadering van literatuur mag zich verheugen in een groeiende interesse bij het grote publiek. Deze populariteit wordt dan ook dankbaar benut door uitgeverijen die, inspelend op de heersende trend, met allerlei thematische bloemlezingen komen. Uitgeverij Kwadraat uit Utrecht is daar met haar serie paperbacks een goed voorbeeld van. De reeks bestaat uit dichtbundels van honderd bladzijden, variërend in prijs van ƒ 15, - tot ƒ 19,50.
Na eerst de markt te hebben verkend met wat tijdlozer thema's zoals poëzie over klassieke muziek (De vier jaargetijden; samengesteld door Emanuel Overbeeke) en over dieren (Het dierbaarst; samengesteld door Henk van Zuiden), kwam Kwadraat met meer trendgevoelige thema's zoals in Van niets dan lucht te leven; een bloemlezing gedichten over de natuur en het milieu, samengesteld door Gerdi Boor en Rolf Roos. Net voor de grote overzichtstentoonstelling van Rembrandt in Amsterdam van start ging, verscheen Lezende Titus; Rembrandt, zijn leven en werk in versregels (samengesteld door Dick Adelaar en Michiel Roding) en, inderdaad, ten tijde van de Boekenweek verscheen De sarong van Adinda (een overigens interessante en gevarieerde selectie liefdespoëzie uit de gordel van smaragd, samengesteld door Indië-literatuurkenners pur sang Peter van Zonneveld en Bert Paasman).
In 1492 ontdekte Columbus Amerika en ontdekkingsreizen zullen dit jaar regelmatig, in het kader van de vijfhonderdjarige herdenking, een geliefd thema vormen. De reactie van Kwadraat hierop is: Het nieuwe avontuur (samengesteld door Hans Heesen). Lezers die na de reisverhalenhausse van vorig jaar nog niet genoeg hebben van ontdekkingsreizen kunnen met deze bloemlezing nog talrijke avontuurlijke uurtjes beleven, reizend door de poëzie in gezelschap van kleurrijke figuren als Livingstone, Da Gama, Cortèz en, natuurlijk Columbus.
Wim van Nispen koos voor zijn bloemlezing De Teems in brant (127 p.; uitgegeven bij Verloren in Hilversum, ƒ 30, -) voor een andere, minder trendy aanpak. Hij biedt de lezer verschillende teksten rond de Tweede Engelse Zeeoorlog (1665-1667), dit alles rijkelijk gelardeerd met illustraties. Naast de indrukken van de gebeurtenissen die de teksten bij de lezer al oproepen, dragen de historische toelichtingen, inleidende samenvattingen en annotaties bij tot een compleet beeld van de fameuze zeeslagen tussen Engeland en de Republiek in de zeventiende eeuw. Helden als De Ruyter en Tromp herinneren aan een roemrijk verleden van een zeevarende natie die haar handelsbelangen over de hele wereld wist te verdedigen en uit te breiden.
Dat literatuur kan functioneren als spiegel voor onze maatschappij blijkt eens te meer uit deze thema's. Of de benadering nu trendgevoelig of tijdloos is, historische teksten bieden bij elke gelegenheid stof tot nadenken. De wortels van onze hedendaagse samenleving liggen nu eenmaal in ons verleden en er is toch niets mooiers dan via de schoonheid van de Nederlandse literatuur daarmee geconfronteerd te worden?
Jan van den Berg