twen/taboe.
Tweemaal twee tegenoverliggende pagina's. Foto's lsd-sessie Eddy Posthuma de Boer. De maker van de ‘Na zessen klaar in Rotterdam’-foto is ons niet bekend
vrouwen (kort daarop kon je geen Zweedse film zien of je werd met je neus op een bevalling gedrukt), en een uitgebreide enquête stelde de brandende kwestie aan de orde: is samenwonen, een ‘proeftijd voor het huwelijk’, geoorloofd? Wie nu zulke stukken glimlachend leest, moet beseffen dat taboe/twen het lot onderging van alle vernieuwende krachten: met de overwinning verbleekt de strijd tot verleden. Even ontroerend is het te lezen dat in 1960 een pocket nog ƒ 1,50 kostte en dat je van 300 gulden in de maand ruim rond kon komen en dat een meisje niet geacht werd in lange broek op haar werk te komen. Het meest verouderd zijn eigenlijk de advertenties, althans ten dele: aangezien de jaren zestig weer helemaal ‘en vogue’ zijn, zouden sommige plaatjes gewoon overgenomen kunnen worden in een hedendaags blad ‘voor de moderne vrouw’.
Een van de onthullendste rubrieken was ‘Remco's daad en raad’, met bijvoorbeeld dit antwoord op een zogenaamde ingezonden brief:
‘mooie tekening. Elfje te L.: Dat was een mooie tekening die je me stuurde, Elfje! Heb je die helemaal alleen gemaakt? Knap hoor! Enig, die grote paddestoel met al die mooie kleurtjes! Het zou nog leuker geweest zijn, als je er een paar kabouters onder had getekend, die voor de regen schuilden. Waarom noemde je het Hirosjima?’
In het volgende nummer blijkt dat Elfje weer een tekening van een paddestoel heeft gestuurd, met een nog raadselachtiger onderschrift: ‘Nagasaki’.
Toch is het blad niet uitsluitend met zwart gevuld. Opvallend is een stuk in het tweede nummer, dat ‘Maak iets van je leven!!!’ heet De auteur is fotograaf Ed van de Elsken die in 1955 het fotoboek Een liefdesgeschiedenis in Saint Germain des Prés publiceerde - en daarin voorgoed de zwarte-coltruiengeneratie vastlegde. In Twen is hij zijn tijd vooruit, getuige de eerste alinea: ‘Tranendal. So what. Alles wat niet mis gaat is meegenomen. O, wat ben ik blij...dat mijn neus van voren zit en niet opzij. Dat de zon schijnt op mijn bolletje, mijn lieve vrouw geen roet in het eten gooit, arbeid adelt, appels ver van de boom vallen, de tijd veel wonden heelt en die jongens Eichmann voor zijn raap gaan schieten. Lady Chatterly is niet vies. Wij zijn rond de aardkloot gereisd.’
Dit is niet meer de mentaliteit van ‘Remco's daad en raad’. In de geciteerde alinea kondigt zich de Flower Power aan, en alle andere illusies van het komende tijdvak. Dat is het unieke van Taboe/Twen: het vat de Leidsplein-mentaliteit samen én het wijst vooruit - met zijn artikel over lsd, met zijn schokkende lay-out die Hitweek zal volgen enzovoort - op het tijdperk dat op uitbreken staat.
Wanneer beginnen de jaren zestig? Met de eerste anti-nato-demonstratie? Met de oprichting van de psp? Nee, met de verschijning van taboe.
Ton Anbeek