Signalement
Repertorium geschiedschrijvers
Als vervolg op het Repertorium van verhalende historische bronnen uit de Middeleeuwen van M. Carasso-Kok ('s-Gravenhage 1981) verscheen in 1990 bij het Nederlands Historisch Genootschap in Den Haag als nr. 7 in de Bibliografische Reeks het Repertorium van geschiedschrijvers in Nederland 1500-1800, samengesteld door E.O.G. Haitsma Mulier en G.A.C. van der Lem met medewerking van P. Knevel. Sinds het uit 1835 daterende boek van Samuel de Wind, Bibliotheek der Nederlandsche geschiedschrijvers, was er op dit terrein voor de namiddeleeuwse periode niet veel meer gebeurd. Dat wordt nu ruimschoots goedgemaakt. Niet minder dan 533 geschiedschrijvers die werkzaam zijn geweest op het grondgebied van het huidige Koninkrijk (met een uitzondering voor de Zuidnederlandse auteurs van voor 1609) in de periode 1500-1800 zijn opgenomen.
De criteria voor opneming worden uitvoerig toegelicht, maar ook hier blijkt weer hoe moeilijk het is om ze waterdicht te maken. Zo worden bijvoorbeeld historische arcadia's in proza alleen opgenomen als de auteur ook ander historisch werk op zijn naam heeft, maar er wordt dan weer een uitzondering gemaakt voor Gargon en Willink. Egodocumenten zijn niet opgenomen: die komen in een afzonderlijk repertorium dat in voorbereiding is.
Bij iedere auteur worden de archivalisch gecontroleerde biografica gegeven en de titelbeschrijvingen van zijn chronologisch geordende werken (ook herdrukken, vertalingen, schoolboeken en bloemlezingen) en ieder lemma wordt afgesloten met een uitvoerige literatuuropgave. De literair geintersseerde zal in dit repertorium veel bekende namen tegenkomen, zoals Johan van Beverwijck, Lambert van den Bosch, Gerard Brandt, Janus Dousa, Jacob Duym, Jan Fokke Simonsz., Jan Fruytiers, Mattheus Gargon, Hugo de Groot, Joan de Haes, François Halma, Daniel Heinsius, P.C. Hooft, David van Hoogstraten, Jan van Hout, Balthazar Huydecoper, Justus Lipsius, Adriaan Loosjes, Carel van Mander, D.P. Pers, Pieter Rabus, Jacobus Revius, Petrus Scriverius, Simon Stijl, Adriaan Valerius, G.J. Vossius en Daniël Willink.
Het repertorium bevat een index op persoons- en plaatsnamen en trefwoorden. Het kan besteld worden bij het Nederlands Historisch Genootschap (xviii + 470 p., ƒ 115,- voor leden; ƒ 145,- voor nietleden), postbus 90406, 2509 lk Den Haag, 070-3140363.
PJV