Signalement
De Beuk
In 1988 verscheen ter gelegenheid van het vijfendertigjarig bestaan van De Beuk, Stichting voor literaire publikaties te Amsterdam, het boekje De Beuk: 35 jaar in poëzie van Wim J. Simons. De Beuk, opgericht in 1953, was een initiatief van Simons, die samen met Johan Polak en Frits Knuf een stichting in het leven riep waarbij een ‘Vriendenkring van De Beuk’ was aangesloten die voor het startkapitaal van ƒ 100, - zorgde. Het is haast onvoorstelbaar dat met een zo gering bedrag als investering een toch zo relatief groot fonds tot stand is gebracht. De oprichters moeten de wind mee hebben gehad en een uitstekend gevoel voor wat hun specifieke publiek van ze verwachtte. De vriendenkring is in de loop van de jaren uitgegroeid tot 2000 aangeslotenen en daarmee kreeg De Beuk uiteraard een vaste groep van afnemers die weliswaar profiteerden van een ‘vriendenprijs’ maar toch ook voor een steviger financiële basis zorgden.
Simons laat zien dat De Beuk het heeft aangedurfd om teksten van jonge, nog vrijwel onbekende auteurs uit te geven die later tot de canon van de literatuur zijn gaan behoren. Bij die vroege uitgaven van De Beuk zitten teksten van Simon Vinkenoog, Hans Andreus, Harry Mulisch, Jan Hanlo, Remco Campert en Sybren Polet. Het beleid van De Beuk is niet op alle terreinen even succesvol geweest. Aanvankelijk lag het in de bedoeling drie series teksten uit te geven, een a-serie met hedendaagse Nederlandse letterkunde, een b-serie met ‘klassieke’ Nederlandse teksten en een c-serie met historische teksten. Van die laatste reeks is nooit iets terechtgekomen door volstrekt gebrek aan belangstelling. In 1956 werd een poging ondernomen om een reeks ‘Zuid-Nederlandse Cahiers’ op te zetten. Er verschenen drie deeltjes, maar zegt Simons ‘Het werd geen flop, maar ook geen succes’.
Het Amsterdams tijdschrift voor letterkunde onder redactie van onder anderen Wim J. Simons, Sonja Witstein, Johan Polak en Frits Staal werd na een frisse start uiteindelijk een financiële strop en moest na twee jaargangen worden stopgezet.
Niettemin is De Beuk er met veel inzet en vriendenhulp in geslaagd een indrukwekkende hoeveelheid poëzie te verspreiden waarvoor bij de erkende uitgeverijen nauwelijks belangstelling bestond. Bovendien kwamen die uitgaven tot stand met hulp van grote boekverzorgers als Jan Vermeulen en Huib van Krimpen, en later van onder anderen Theo Helwig, Alje Olthof en Wim Wandel, vormgevers die tot de aantrekkelijkheid van de uitgaven ongetwijfeld aanzienlijk hebben bijgedragen. Op veilingen en bij antiquariaten doen de uitgaven van De Beuk vaak prijzen die in gaan verhouding meer staan tot de oorspronkelijke prijzen, verzucht Simons dan ook terecht.
Het boekje van Simons laat overduidelijk zien waartoe enthousiasme, inzet en liefde voor literatuur en boek kan leiden. De Beuk: 35 jaar in poëzie verscheen op initiatief van Boekhandel Scheltema Holkema Vermeulen bv te Amsterdam in een oplage van 500 exemplaren en kost slechts ƒ 5,-.
GvB