| |
| |
| |
Literatuur nieuws
Filologencongres Leiden 17 december
Het veertigste Nederlandse Filologencongres zal op 17 december 1988 te Leiden gehouden worden in het Centraal Faciliteitengebouw van de Rijksuniversiteit, Cleveringaplaats 1 (gebouw 1175). Het congres duurt één dag en begint om 10 uur. De sluiting zal omstreeks 16.15 uur plaatsvinden.
Gekozen is voor een opzet met twee plenaire vergaderingen, één aan het begin en één aan het einde van de dag, waarin respectievelijk Hugo Brandt Corstius en prof. dr. A.G.H. Anbeek van der Meijden een brug proberen te slaan tussen taalkunde en literatuur. Daar tussenin zullen in zeven secties vier lezingen verzorgd worden. Als centraal thema van het congres is gekozen Traditie en progressie.
Het congresbestuur is als volgt samengesteld: prof. dr. A.G.H. Anbeek van der Meijden (voorzitter); prof. dr. H.M.J. Maier (vice-voorzitter); prof. dr. P.G.J. van Sterkenburg (secretaris); dr. W.J.J. Pijnenburg (penningmeester). Het congres omvat op het gebied van de taalkunde en de taalbeheersing de volgende secties: Woordenschat en woordenboek; Historiografie van de taalkunde; Taalbeheersing; Taalonderzoek en grammatica in het generatieve perspectief.
Op het terrein van de letterkunde zijn er drie secties. In de sectie De ontwikkeling van de roman onder voorzitterschap van prof. dr. A.G.H. Anbeek van der Meijden zullen voordrachten gehouden worden door prof. dr. Th.L. D'haen over ‘De hedendaagse Engelstalige roman’, door dr. D. Hensing over ‘De vroege jaren zestig; een belangrijke cesuur in de ontwikkeling van de na-oorlogse Duitse roman’ en door prof. dr. J. Goedegebuure over het moderne Nederlandse proza, ‘De verbeelding aan de macht’.
Prof. K. Fens is voorzitter van de sectie Twintigste-eeuwse lyriek, waarin gesproken zal worden door prof. L.L. Haft over de vraag ‘Bestaat er moderne Chinese poëzie?’, door dr. E.J. Licher over het onderwerp ‘“In der Kunst veraltet nichts”; moderniteit en traditie in de poëzie van Ulla Hahn’ en door dr. A.W.G. Kingma-Eijgendaal over ‘Metafoor, oxymoron en paradox bij René Char’.
Prof. dr. H.M.J. Maier, voorzitter van de sectie Literatuurgeschiedschrijving, spreekt over ‘De scheiding van twee literaturen; Indonesisch en Maleisisch uiteen’. Het probleem van de geschiedschrijving van de Middelnederlandse letterkunde als wetenschappelijke discipline wordt behandeld door prof. dr. F.P. van Oostrom in zijn vertoog ‘Postmoderne Mediëvistiek’. Prof. dr. H. Steinmetz maakt in zijn toespraak ‘Expedities naar een vervagend verleden’ zijn toehoorders attent op enkele actuele problemen van literatuurgeschiedschrijving. Tenslotte zal dr. G.P.A. Termorshuizen ‘De Indische bellettrie’ bespreken als ‘een exotisch stiefkind binnen de literatuurgeschiedenis’.
Een brochure met gedetailleerde informatie wordt op aanvraag toegezonden. Men kan zijn aanvraag richtten aan: Secretaris Filologencongres, prof. dr. P.G.J. van Sterkenburg, Instituut voor Nederlandse Lexicologie, Postbus 9515, 2300 ra Leiden.
A.G.H. Anbeek van der Meijden
| |
Reinardus
Reinardus is het jaarboek van de Internationale Reynaertvereniging, een wetenschappelijke vereniging die zich ten doel stelt het onderzoek te bevorderen naar de middeleeuwse genres: dierenepiek, fabels en fabliaux, naar de doorwerking van stof uit die genres in andere middeleeuwse teksten of kunstuitingen, en naar de doorwerking van die genres in latere tijd.
Het eerste nummer van Reinardus is in mei 1988 verschenen. Het bevatte onder andere enkele artikelen over de Roman de Renart (waaronder de editie van een nieuw gevonden, nooit eerder gepubliceerd fragment), over verschillende fabliaux, over achttiende-eeuwse Franse en Italiaanse fabelcollecties, maar ook over de Reinhart Fuchs, het IJslandse vosselied Skaufalabalkur, Vlaamse meubelen met Reynaertafbeeldingen erop en over de vraag waarom dieren in dierenverhalen eigenlijk spreken.
Deel twee is gepland voor mei 1989 en zal onder andere artikelen bevatten over bewerkingstechniek en parodie van de chansons de geste in de Roman de Renart, de Ecbasis captivi, de Ysengrimus, de Reinhart Fuchs, een gedicht over de jachthond Souillard, spoken en het dansen in de fabliaux, over fabels en fabelcollecties, en over de relaties tussen heiligen en dieren in joodse en moslim legenden.
Reinardus wordt uitgegeven door uitgeverij Alfa, postbus 26, 5360 aa Grave. Deel een is direct leverbaar en kost ƒ 40,-. Deel twee zal na verschijnen circa ƒ 45,- gaan kosten. De voorintekenprijs voor deel twee bedraagt ƒ 35,-. Het is ook mogelijk in te tekenen op alle te verschijnen delen. De voorintekenprijs zal steeds 25% lager liggen dan de prijs na verschijnen.
P. Wackers
| |
Bibliografie Johan de Brune de Oude
Eindelijk zijn de problemen omtrent de drukgeschiedenis van het Banketwerk en van de Emblemata opgelost! Een aantal ‘ghosts’ is opgeruimd; een aantal dateringen is scherp(er) gesteld! Het materiaal voor de waarderingsgeschiedenis is gereed!
In verband met de herdenking van de vierhonderdste geboortedag van Johan de Brune de Oude (1588-1658), culminerend in een symposium op 26 november in het Centraal Museum in Utrecht, is een descriptieve auteursbibliografie samengesteld die duidelijkheid brengt ten aanzien van
| |
| |
de drukgeschiedenis van het werk van en de waardering voor De Brune:
P.J. Verkruijsse, W.A. Hendriks en J. Mateboer, Johan de Brune de Oude (Middelburg 29.5.1588 - Middelburg 7.11.1658): descriptieve auteursbibliografie. Subjectieve bibliografie samengesteld door P.J. Verkruijsse met medewerking van een werkgroep van studenten Historische Nederlandse Letterkunde Instituut voor Neerlandistiek Universiteit van Amsterdam. Objectieve bibliografie samengesteld door W.A. Hendriks en J. Mateboer. 282 pagina's met tal van facsimile's van soms unieke (alleen in privé-bezit!) titelpagina's.
Inhoudsopgave: Voorwoord (p. 7-8); Inleiding (p. 10-15); Gebruikte afkortingen (p. 16); Geraadpleegde collecties (p. 17); Chronologisch overzicht van het werk van De Brune (p. 18-20); Subjectieve bibliografie (p. 21-229); Objectieve bibliografie (p. 230-267); Index (p. 269-282).
De subjectieve bibliografie beschrijft 109 drukken en uitgaven van werk van De Brune vanaf de Proverbia van 1619 tot en met de bloemlezing van Gerrit Komrij uit 1986 waarin werk van De Brune is opgenomen. De 62 zeventiende- en achttiende-eeuwse drukken en uitgaven betekenen een behoorlijke toename ten opzichte van de 26 edities die beschreven worden in de bibliografie achterin de monografie van Von Winning uit 1921 (reprint 1979).
De boekbeschrijvingen bestaan uit een transcriptie van de titelpagina, collatie- en paginaformule, lijst signatuurposities, vindplaatsen van gecollationeerde en niet-gecollationeerde exemplaren, een variantenoverzicht, commentaar betreffende de drukgeschiedenis en verwijzingen naar de objectieve bibliografie. De objectieve bibliografie geeft een overzicht van de De Brune-literatuur vanaf 1624 tot en met juni 1988. Vanuit deze secundaire literatuur wordt verwezen naar de primaire in de subjectieve bibliografie.
Intekening: Bij voldoende belangstelling is het mogelijk de bibliografie in gebonden vorm te laten verschijnen. De prijs zal dan ƒ 80,- bedragen, excl. btw, inclusief verzendkosten. Indien men wil intekenen gaarne vóór 1 december 1988 schriftelijk of telefonisch bericht aan P.J. Verkruijsse, Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam, Spuistraat 134, 1012 vb Amsterdam, tel. 020-525.4717 of 01725-2395.
PJV
| |
Congres GeWiNa
Van 28 tot 30 april 1989 vindt in het Provinciaal Hof te Brugge het elfde Beneluxcongres voor de Geschiedenis der Wetenschappen plaats, in een gezamenlijke organisatie van de Genootschappen voor de Geschiedenis der Geneeskunde, Wiskunde en Natuurwetenschappen GeWiNa en Zuid-GeWiNa, en het instituut voor Zeewetenschappelijk Onderzoek.
Onder de tiel ‘Geschiedenis van Zeevaart en Mariene Wetenschappen’ zullen natuurwetenschappelijke, medische, technische en institutionele aspecten van het zeewetenschappelijk onderzoek in de Lage landen na 1800, in het bijzonder met betrekking tot de Noordzee, door een aantal uitgenodigde sprekers worden belicht. Daarnaast is er gelegenheid om korte mededelingen te doen over onderwerpen die verband houden met het thema. Ook kunnen op het congres posters worden voorgesteld.
Geïnteresseerden kunnen informatie verkrijgen bij dr. G. Vanpaemel, Vanden Bemptlaan 4, b-3030 Leuven (België), secretaris Congres.
| |
Congres over de Nederlanden in Londen
Het Center for Low Countries Studies organiseert van 12-15 april 1989 in University College London een internationaal en interdisciplinair congres over ‘The Low Countries and the world’. Als sprekers zullen optreden de historici E.H. Kossmann (Groningen) en Simon Schama (Harvard), de kunsthistoricus Svetlana Alpers (Berkeley), de mediaevist W.P. Gerritsen (Utrecht), de neolatinist Jozef IJsewijn (Leuven) en de taalkundige J.W. de Vries (Leiden). Er zijn vijf workshops betreffende middeleeuwen, renaissance, gouden eeuw, verlichting/romantiek en de moderne periode. Men kan zich aanmelden voor het houden van voordrachten van twintig minuten tijdens de workshops door een titel en samenvatting (300 woorden) te zenden aan: Center for Low Countries Studies, Foster Court Room 35, University College London, Gower Street, London wcie 6bt.
PJV
| |
Nieuwe boekhandels in Amsterdam
Minotaurus boekwinkel
Amsterdam is een zeer bijzondere boekhandel rijker. In een (kleine) ruimte in de Sint Antoniesbreestraat 3 d ontwikkelt vanaf september de Minotaurus boekwinkel zijn activiteiten.
Het telefoonnummer is 020-227748. De openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.30 uur. Het postadres is: Postbus 16477, 1001 rn Amsterdam. De dagelijkse leiding ligt in handen van Nol Sanders. De boekhandel is een onderdeel van de Stichting Minotaurus die nauw gelieerd is aan de Stichting Drukwerk in de Marge. Het ‘kantoor’ van die Stichting bevindt zich eveneens op
| |
| |
het adres van Minotaurus boekwinkel. De Sint Antoniesbreestraat is vlak bij de Nieuwmarkt, een kwartier lopen van het Centraal Station, en is ook bereikbaar met de metro (halte Nieuwmarkt)
Het ligt in de bedoeling om van alle marginale produkten hetzij een zichtexemplaar in de winkel te hebben, hetzij ze uit voorraad te leveren. Tevens zal ernaar worden gestreefd om uitgaven van buitenlandse marginale casu quo bibliofiele uitgaven aan te bieden evenals boeken en tijdschriften op het gebied van boekdrukkunst, typografie, het geïllustreerde boek, het binden, de band etc. Minotaurus boekwinkel zal voorlopig mededelingen van nieuwe boeken en dergelijke op laten nemen in de Nieuwsbrieven van de Stichting Drukwerk in de Marge. Men kan zich verzekeren van toezending van de Nieuwsbrieven door lid te worden van de Stichting (minimum-contributie ƒ 40,- per jaar). Aanmelden in de winkel of bij de penningmeester, Postbus 16477, 1001 rn Amsterdam.
| |
Boekhandel Valeton & Henstra
Eveneens nieuw vanaf september is boekhandel Valeton & Henstra, Nes 26 te Amsterdam. Deze winkel is gespecialiseerd in literatuur in gebonden vorm en in kunstboeken (boeken over kunstenaars, lithografieën, facsimile's en kleine oplagen) Verder wordt veel aandacht besteed aan boeken over typografie, waaronder verstaan wordt: boeken over boekbanden, boekontwerpen, papier, letters, kalligrafie, druktechnieken, posters en postzegels. Bij de samenstelling van het assortiment wordt vooral gelet op de vormgeving.
PJV
| |
Activiteiten van Bulkboek
Nieuwe uitgaven: De uitgever van Bulkboek is erin geslaagd om ook voor het seizoen van 1988/1989 een reeks aantrekkelijke titels op het programma
te nemen ter uitbreiding van het fonds. Opnieuw zal er een themanummer verschijnen over de negentiende eeuw. Ditmaal komt de tweede helft van deze eeuw aan de orde. Aan de hand van de belangrijkste tijdschriften en hun voornaamste woordvoerders zal een beeld worden geschetst van deze periode. Behalve aan tijdschriften als De Nederlandsche Spectator, De Gids, De Nieuwe Gids en De Jonge Gids en hun redacteuren zal ook aan Multatuli's Ideën aandacht besteed worden om een beeld te kunnen schetsen van de relatie literatuur en leven in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Bulkboek zal voorts een bloemlezing moderne poëzie uitbrengen, samengesteld door Kees Fens en Tom van Deel. In dit ‘poëzienummer’ zullen gedichten worden opgenomen van bekende dichters als J. Bernlef, Chris J van Geel, F ten Harmsen van Beek, Judith Herzberg, Rutger Kopland, Willem van Toorn, M. Vasalis en Ad Zuiderent.
Andere uitgaven van Bulkboek in het seizoen 1988/1989 zullen zijn: A. Alberts, De zilveren vogel; Louis Couperus, Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan; Maarten 't Hart, De kroongetuige; Dirk Ayelt Kooiman, Montyn, Nescio, De uitvreter, Titaantjes en andere verhalen en F. Springer, Quisama.
Dag van de literatuur Op 1 maart 1989 vindt in het Haags Congresgebouw een bijzondere literatuurmanifestatie plaats. De Stichting Bulkboek's Dag van de Literatuur wil in samenwerking met de uitgever van Bulkboek de aandacht van jongeren voor literatuur doen toenemen door een dag lang jonge lezers en hun geliefde auteurs met elkaar te confronteren. Binnen enkele weken na de vooraankondiging hebben reeds 6000 leerlingen uit Nederland en België zich aangemeld voor toegangskaarten.
Bulkboek's Dag van de Literatuur wordt gevuld met onder meer talkshows, lezingen van bekende Nederlanders over hun favoriete schrijver, toneelopvoeringen, wedstrijden en verfilmde literatuur. De volgende
| |
| |
schrijvers hebben hun medewerking reeds definitief toegezegd: J. Bernlef, Marion Bloem, Remco Campert, Jules Deelder, Adriaan van Dis, A.F.Th. van der Heijden, Marijke Höweler, Yvonne Keuls, Dirk Ayelt Kooiman en Jan Montyn, Tim Krabbé, Tom Lanoye, Tessa de Loo, Marga Minco, Drs. P. en Ward Ruyslinck.
Deelnemende leerlingen en auteurs zullen gezamenlijk een speciale festivalkrant samenstellen.
GvB
| |
Oprichting Stichting Letteren
De belangstelling voor literatuur is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit uit zich onder meer in stijgende verkoopcijfers van literaire boeken en een groot aantal activiteiten en evenementen van bestaande en nieuwe organisaties op het gebied van de literatuur. Breda maakt op deze tendens geen uitzondering. Om een aantal bestaande, afzonderlijke activiteiten te bundelen hebben wij, Thera Boon-Corthals, neerlandica, Marjan van der Laken, uitgeefster en redactrice van de literaire maandagenda Letteren en Vivianne Rademaker-Legein, docente tekenen en vormgeving per 1 juni 1988 de Stichting Letteren, gevestigd te Breda, opgericht.
De Stichting heeft als doel het bevorderen van de belangstelling voor en de kennis van literatuur, alsook leesbevordering en boekpromotie. Wij willen dat doel proberen te verwezenlijken door het organiseren van lezingen, cursussen, exposities, excursies, het uitgeven van een blad en het verzorgen van tekstedities. Kortom activiteiten die kunnen dienen als stimulans voor en illustratie bij het lezen, literatuuronderwijs en een zinvolle en aangename vrijetijdsbesteding. Concreet behoren nu reeds tot onze werkzaamheden: De uitgave van de literaire maandagenda Letteren, literatuurcursussen voor volwassenen en het verzorgen van lezingen en excursies.
Wij achten het van belang dat men weet dat de Stichting Letteren bestaat en wat de doelstelling is. Binnenkort verschijnt het jaarprogramma 1988/1989. De Stichting Letteren is gevestigd in de Groenstraat 75, 4841 bc Prinsenbeek (tel. 076-412772).
Thera Boon-Corthals (voorz.)
| |
Gastcriticus Aad Nuis
Binnen het zogenaamde Facultaire Gastcriticiplan van de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen zal Aad Nuis voor een semester worden aangesteld als gastcriticus. Nuis zal in het tweede semester van het studiejaar 1988/1989 een reeks van vier openbare lezingen houden over de status en functie van de literaire kritiek. Daarnaast zal hij in een zogenaamde ‘masterclass’, bestaande uit daartoe geselecteerde studenten, een reeks werkcolleges verzorgen op het terrein van de literaire kritiek.
GvB
| |
Het haar van de hond
Van 4 tot 27 november wordt in het Fakkeltheater in Antwerpen Het haar van de hond van Hugo Claus opgevoerd door het Reizend Volkstheater. Onder regie van Carry Goossens spelen Guido Horckmans, Marijke Pinoy, Bob Sneijers en Mieke Verheyden de belangrijkste rollen in dit gevoelige stuk dat handelt over het gebrek aan warmte en respect in de menselijke verhoudingen.
Het stuk is gesitueerd in een bar aan een grote straatweg, waar de hoofdpersonen terugkeren van de begrafenis van een zekere Janine die vermoord blijkt te zijn met een scheermes. De hoofdpersoon is Mira, die in deze bar min of meer haar domicilie heeft, samen met haar man Joris en haar moeder Mimi. Daar voegt zich nog de onbekende Frans bij, de mogelijke moordenaar van Janine. Mira leeft in een soort schemertoestand en haar echtgenoot Joris is een wat wonderlijke intellectueel, die op de inkomsten van zijn echtgenote teert en voyeursneigingen heeft. Rond deze twee belangrijkste personages weeft Claus vervolgens zijn intrige.
GvB
| |
Toneelgroep Theater met ‘Achterberg’
Door een uitspraak van de Raad van State werd de beslissing van minister Brinkman van wvc om de subsidie aan Toneelgroep Theater stop te zetten vernietigd. Door die uitspraak kwam de groep te staan voor de opdracht om iets te doen aan het negatieve advies van de Raad voor de Kunst van juni 1987. Daartoe moest een nieuw artistiek beleid worden ontworpen onder een nieuwe artistieke leiding. Het jaar 1988/1989 zal in dit experimentele stadium nog een overgangsjaar zijn, want nieuwe plannen en de uitvoering daarvan kosten nu eenmaal tijd en de uitspraak van de Raad van State, zo vlak voor het nieuwe seizoen, maakt niet anders mogelijk.
In elk geval werd vast de naam gewijzigd in ‘Stichting Toneelvoorziening voor Oost Nederland’. Onder deze overkoepelende stichting zullen voorlopig dit seizoen enkele produkties uitgebracht worden door Theater aan de Rijn. Vanaf 1 augustus 1989 zal een nieuwe artistieke leider dit gaan doen onder een dan nader te bepalen naam, waarin in elk geval het woord ‘theater’ als herkenningspunt zal voorkomen.
Achterberg is de eerste produktie van Theater aan de Rijn, in samenwerking met Hollands Theater. Op 17 september jongstleden vond de première plaats van dit nieuwe Nederlandse toneelstuk. Met dit stuk werd zowel het seizoen als het her- | |
| |
nieuwde huistheater van Theater aan de Rijn aan de Rijnstraat 42 te Arnhem geopend. Het toneelstuk Achterberg is geschreven door Manuel van Loggem en de eerste grote produktie van Hollands Theater, een stichting die Nederlandstalig toneel wil bevorderen. De regie is in handen van Christiaan Nortier; Leo Cuypers schreef de muziek en Frank Raven verzorgde decors en kostuums.
Dramatische gebeurtenissen hebben een grote rol gespeeld in het leven van Gerrit Achterberg (20 mei 1905-17 januari 1962). Het drama en de creativiteit vormen het motief van het toneelstuk dat Manuel van Loggem over deze unieke man heeft geschreven. Alle personen die bepalend waren voor het lot van Achterberg en voor zijn ontwikkeling als dichter treden in het stuk op, belichaamd in drie figuren: Gerrit (gespeeld door Huib Broos), de vrouw (Yoka Berretty) en het zestienjarige meisje of de Muze (Daniëlle van Zwieten). Het stuk speelt zich onder andere af in een inrichting, een symbool van alle gevangenissen en psychiatrische inrichtingen waarin Achterberg in de loop der jaren is opgenomen.
Achterberg zal vanaf het verschijnen van dit nummer van Literatuur nog te zien zijn in Amersfoort (De Flint) 19 november; Amsterdam (Frascati) 15 tot en met 20 november (matinee); Hilversum (Gooiland) 21 november; Beusichem (Heerenlogement) 29 november; Laren (Singer) 9 december; Alkmaar (De Vest) 10 december; Deventer (Theaterdagen) 28, 29 of 30 december.
GvB
| |
Congressen in Glasgow in 1990
In het kader van Culturele hoofdstad van Europa organiseert de University of Glasgow in 1990 twee congressen. Van 8-11 augustus 1990 is het thema ‘European Renaissance; National traditions’; van 13-17 augustus vindt een internationaal congres over emblematiek plaats. ‘Calls for papers’ zullen binnenkort gepubliceerd worden.
Het Renaissance-congres wordt georganiseerd in samenwerking met het Arizona Center for Medieval and Renaissance Studies. Nadere informatie hierover verstrekt prof. R.J. Lyall, Department of Scottish Literature, University of Glasgow, Glasgow g12 8qq, Scotland. De contactpersoon voor de emblemata-conferentie is dr. Alison Rawles, Department of French, op hetzelfde adres.
PJV
| |
Nieuwtjes
□ Op 4 september overleed op zeventigjarige leeftijd (*28 april 1917) in Valencia Joop Waasdorp, de auteur van Het naakte leven, Welkom in zee, De vogelverschrikker en het oorspronkelijk als Gandalf-feuilleton onder het pseudoniem Frans Hals verschenen Het lot van de kunst. Voor de twee eerstgenoemde verhalenbundels kreeg Waasdorp in 1974 de Marianne-Philipsprijs.
□ Het bestuur van de Jan Campertstichting heeft de Constantijn Huygensprijs, groot ƒ 10.000,- toegekend aan Jacques Hamelink voor zijn gehele oeuvre. De F. Bordewijkprijs is voor Hermine de Graaf voor haar verhalenbundel Aanklacht tegen onbekend. H.H. ter Balkt ontvangt voor zijn dichtbundel Aardes deuren de Jan Campertprijs. De J. Greshoffprijs voor het essay Wat is creativiteit gaat naar Sem Dresden en de G.H. 's-Gravesandeprijs vormt de bekroning voor de Couperus-biografie van F. Bastet.
□ De Duitse Gustav Heinemann-Friedenspreis voor kinder- en jeugdboeken, groot dm 8000, is verleend aan Jan de Zanger voor zijn kinderboek over het thema vreemdelingenhaat Desnoods met geweld. Dit boek werd door Siegfried Mrotzek vertaald onder de titel Dann eben mit Gewalt. De vertaler krijgt dm 2000.
□ Simon Vinkenoog is door de stichtingen Gouden Handen en Evolutie uitgeroepen tot spiritualist van het jaar. Tijdens de zesde Paranormale en Alternatieve Manifestatie vond een huldiging plaats.
□ Het door de Raad van Europa volgend jaar op te richten Europees Centrum voor Poëzie komt misschien in Limburg. Het provinciaal bestuur wil dit documentatie-, informatie- en onderzoekscentrum graag subsidiëren. Concurrenten zijn het Griekse Delphi en het Spaanse Zaragossa.
□ Jan Rap en z'n maat van Yvonne Keuls, eerst roman, later succesvol toneelstuk, is nu ook verfilmd. De regie werd gevoerd door Gouden Kalf-winnares Ine Schenkkan.
□ Frank Starik uit Amsterdam heeft met zijn manuscript Nepvuur de Avonden-literatuurprijs 1988 ter aanmoediging van literair talent verworven. De prijs, een wisseltrofee en het eerste exemplaar van de uitgave van de bekroonde dichtbundel, is hem op 30 september uitgereikt tijdens het Delfts Poëzie Festival.
□ De eerste Betje Wolff-prijs, beschikbaar gesteld door het gemeentebestuur van Beemster, is toegekend aan Fleur Bourgonje. De prijs voor de ‘jonge aankomende nederlandstalige schrijfster, in wier werk hetzelfde gedachtengoed is te herkennen als in het werk van Betje Wolff’ werd op 24 juli in het Museum Betje Wolff te Middenbeemster uitgereikt.
□ Het uiterst keurig verzorgde tijdschrift Uitgelezen boeken heeft het tweede nummer (58 en een aantal fraaie facsimile's) van jaargang 3 (1988) geheel gewijd aan Alie Smeding. Na een algemene beschouwing door Margot de Waal volgen bijdragen van Louis Putman over diverse aspecten van werk en schrijfster. Met name interessant is de beschouwing over de beroering, ontstaan na het verschijnen van De zondaar. Du Per- | |
| |
ron mengde zich in die woordenstrijd. Abonnementen à ƒ 25,- voor minimaal drie nummers op postgiro 1781409 van Uitg. De Buitenkant, Schippersstraat 11-13, 1011 az Amsterdam o.v.v. ‘Uitgelezen boeken’.
□ Aan de dichter A. Roland Holst, geboren in 1888, wordt in een speciale aflevering van De Gids aandacht besteed. Er zijn bijdragen van Bertus Aafjes, H.C. ten Berge, J.J.A. Mooij, Anton Korteweg, Jan van der Vegt, Frans Budé, Wiel Kusters, Hans van de Waarsenburg en Maartje Draak. De prijs van dit speciale nummer bedraagt ƒ 14,25.
□ Aan drs. J.N.A. Verwielen is de Gravisieprijs 1986 toegekend voor zijn aandeel in de start van de hogere opleiding Grafisch Management aan de Hogeschool Midden-Brabant te Tilburg. Naar aanleiding hiervan verscheen een nummer van het door Van Boekhoven-Bosch b.v. te Utrecht uitgegeven tijdschrift Gravisie (nr. 13, juni 1988) met artikelen over ‘Visies op het grafisch management in de toekomst’.
□ De juryrapporten en dankwoorden met betrekking tot de Martinus Nijhoff-prijs voor vertalingen 1988 zijn door het Prins Bernhardfonds keurig en tweetalig (Nederlands en Frans) uitgegeven in een boekje. Voorin staat een foto van de laureaten Alain van Crugten (vertaling in het Frans van Claus' Verdriet van België) en Frans van Woerden (Céline-vertaler); achterin is een overzicht aanwezig van alle bekroonden vanaf 1955. Het adres van het Prins Bernhard-fonds is Herengracht 476, 1071 cb Amsterdam, 020-230951.
□ Het nog jonge tijdschrift Randschrift presenteert een dubbelnummer (nr. 12/13, zomer 1988) over ‘De dood’. Deze aflevering is het resultaat van een oproep in de dag- en weekbladen om gedichten en verhalen over genoemd thema in te zenden. Een bloemlezing uit het wat tegenvallende ingezonden werk is doorspekt met werk van onder anderen Marie-Sophie Nathusius, Jan H. de Groot, Rico Bulthuis en Theo van Baaren. Prijs van dit nummer ƒ 12,50 op giro 5647814 ten name van J. van der Putte, Randschrift, Nijmegen. Een abonnement van vier nummers kost ƒ 25,-.
□ In de maand november zal de reizende tentoonstelling van het Letterkundig Museum ‘Schatten uit de Nederlandse literatuur’ in het kader van het leesbevorderingsproject Schatten te zien zijn in de Openbare Bibliotheek van 's-Gravenzande. Vervolgens reist de tentoonstelling door naar Nijverdal waar het materiaal in de maand december te zien is, eveneens in de Openbare Bibliotheek aldaar.
□ De Theo Thijssenprijs zal op 18 november a.s. in de Aula van de Koninklijke Bibliotheek worden uitgereikt aan de dichter Willem Wilmink.
□ In het Kreatief Sentrum 't Klooster in Harderwijk zullen de auteurs Ward Ruyslinck en Clem Schouwenaars een lezing houden over eigen werk op 27 november aanstaande. De organisatie is in handen van de Literaire Culturele Stichting Apollo. Nadere inlichtingen zijn verkrijgbaar bij J. Brummans, tel. 03410-20416.
□ In het Zuidlandtheater in Terneuzen vindt op 12 december 1988 de Nacht van de Vlaamse Letteren plaats. Daarin zullen de auteurs Walter van den Broeck, Herman de Coninck, Tom Lanoye, Monika van Paemel, Diddi de Paris en Coenraed de Waele optreden. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij H.C. Scholten, tel. 01150-95555.
□ Op 16 december treden Kees Stip, Jan Boerstoel en Jean-Pierre Rawie op in een avond over ‘light verse’. De organisatie van deze manifestatie is in handen van de Culturele Raad Haarlemmermeer. Voor nadere inlichtingen kan men zich wenden tot J. Koeijvoets, tel. 02503-69600.
□ De eerstvolgende bijeenkomst van de Algemene Conferentie van de Nederlandse Taal en Letteren wordt door de Taalunie georganiseerd in De Brakke Grond in Amsterdam op 25 november 1988.
Suggesties voor deze rubriek aan: Instituut voor Neerlandistiek, Spuistraat 134, kamer 456 (afd. DNL), 1012 VB Amsterdam, tel. 020-5254717
|
|