Zeeuwse (en andere) aucties
Het in de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg gehuisveste Zeeuws Documentatiecentrum heeft een overzicht samengesteld van 196 veilingcatalogi uit de collectie van de bibliotheek, waarin ze op - wat betreft het overgrote deel - onverklaarbare wijze zijn terechtgekomen. De samenstellers van Veilingcatalogi Zeeland 1731-1925; verzameling catalogi van in Zeeland geveilde boeken, handschriften, prenten, instrumenten en andere goederen (Middelburg: Zeeuwse Bibliotheek, 1987; 110 ongepagineerde p.) hebben ervoor gekozen geen titelbeschrijvingen te geven van de vaak met wervende teksten overvolle titelpagina's. In plaats daarvan zijn alle titels in facsimile afgedrukt op zodanige grootte dat ze moeiteloos te lezen zijn (behalve nr. 180); ernaast is annotatie opgenomen over vermeldingen van kopers en prijzen en bijzondere rubrieken binnen de catalogus. Wellicht was het een kleine moeite geweest de naam van de collectioneur(s) in de annotatie te vermelden, want die staat vaak niet zo heel prominent afgedrukt op het facsimile, evenals het aantal kavels (per rubriek), de bibliotheeksignatuur en een opbouwformule of paginering.
Er blijkt in Zeeland druk geveild te zijn: in Axel, Goes, Middelburg, Veere, Vlissingen en Zierikzee. De titel van deze publikatie dekt de lading echter niet geheel, want de in Haarlem, Leiden en Utrecht geveilde collecties van de roemruchte Zeeuwen Janus Beekhoven de Wind, Albertus Voget, Jacob Willemsen, Paulus de Wind en Jona Willem te Water zijn eveneens opgenomen.
Uit de achttiende eeuw zijn er 15 catalogi en uit het eerste kwart van de twintigste eeuw slechts 2; de negentiende-eeuwse catalogi zijn dus in de overgrote meerderheid. In de inleiding wordt niet duidelijk gemaakt waarom 1925 als einddatum genomen is. Na die tijd is er in Zeeland ook nog geveild (1980-1981 door Antiquariaat Merlijn) en zijn buiten Zeeland importante collecties Zelandica onder de hamer gekomen (de collectie-Wiener in 1984 in het Singer Museum te Laren). Men wil toch niet beweren dat de catalogi van die aucties niet bewaard gebleven zijn.
De ‘catalogus catalogorum’ wordt toegankelijk gemaakt door een index op de namen van de verzamelaars, door een lijst van boekverkopers/veilinghouders en door een index op verschillende categorieën geveilde boeken, instrumenten en andere goederen (trefwoorden zijn o.a.: atlassen en kaarten; handschriften; muziekboeken; prenten en platen; schilderijen; tekeningen; zelandica).
‘Veilingcatalogi Zeeland’ is te bestellen door overmaking van ƒ 27,50 (incl. verzendkosten) op giro 5474090 van de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg.
PJV