| |
| |
| |
Literatuur nieuws
Nieuw middeleeuwentijdschrift
Eind 1987 is het eerste nummer verschenen van Millennium, tijdschrift voor middeleeuwse studies. Het wil een spiegel zijn van de mediëvistiek in Nederland en Vlaanderen. De redactie, bestaande uit zes studenten en jonge onderzoekers, probeert dat op drie manieren te bereiken.
In de eerste plaats beweegt Millennium zich op wetenschappelijk niveau. Het tijdschrift bevat gedegen artikelen, die ook de interesse kunnen opwekken van lezers buiten het strikte vakgebied van de auteur. Bij het waken over het gehalte van de artikelen wordt de redactie terzijde gestaan door een wetenschappelijke adviesraad. Studenten en jonge wetenschappers worden uitdrukkelijk uitgenodigd in Millennium te publiceren. Naast artikelen zullen ook recensies en ingezonden berichten als congresaankondigingen in Millennium verschijnen. In de tweede plaats is Millennium interdisciplinair van opzet. Geschiedenis, kunst, literatuur, filosofie, theologie en recht van de gehele periode tussen 500 en 1500 komen in het tijdschrift aan bod. Zowel de redactie als de wetenschappelijke adviesraad zijn dan ook interdisciplinair van samenstelling. In de derde plaats is Millennium Nederlandstalig en richt zich op het gehele Nederlandse taalgebied ten aanzien van zowel het lezerspubliek als mogelijke contribuanten.
De redactie bestaat uit I.P. Bejczy, drs. M.J.A. van den Brandt, drs. G.H.M. Claassens, dr. A.M. Koldewey, A.M. de Leeuw en drs. P.J.A. Nissen. In de wetenschappelijke adviesraad hebben zitting prof. dr. H.A.G. Braakhuis, prof. dr. A.A. Mac-Donald, prof. dr. J.P. Gumbert, drs. M.J.J.P. Heijkant, prof. dr. E.M.V.M. Honée, prof. dr. R. Jansen-Sieben, prof. dr. M.B. de Jong, prof. mr. O. Moorman van Kappen, prof. dr. E.M. Mulder, prof. dr. W. Prevenier, dr. H.A. Tummers, dr. P.W.M. Wackers, prof. dr. A.G. Weiler en prof. dr. A. Welkenhuysen.
Het eerste nummer bevatte onder andere artikelen over ‘Beatrijs en de minne’ door Miriam Verstappen en ‘Amerikaanse mediaevistiek in de jaren tachtig’ door Mayke de Jong. Het kan besteld worden door overmaking van ƒ 9, - of Bfr 165 op giro 459460 van Millennium te Nijmegen. Met ingang van 1988 is een jaarabonnement (twee nummers) verkrijgbaar voor ƒ 18, - of Bfr 330. Een steunabonnement kost ƒ 30, - resp. Bfr 550. Het redactie-adres is: Thomas van Aquinostraat 3, 6500 hk Nijmegen.
PJV
| |
Colloquium Middelnederlandse letterkunde
Onder de titel ‘Stand en toekomst van de studie van de Middelnederlandse letterkunde’ wordt in Antwerpen een wetenschappelijk colloquium gehouden van 22-24 september 1988.
Sinds enige jaren is de studie van de Middelnederlandse letterkunde een levendig bedrijf geworden. Het lijkt dan ook het geschikte ogenblik voor dit driedaags colloquium, dat zal plaatsvinden in de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius te Antwerpen.
De eerste twee dagen worden besteed aan rondetafelgesprekken over bijdragen die aanleiding geven tot principiële discussies over de stand en toekomst van het vak. Aangezien dergelijke gesprekken slechts in klein gezelschap mogelijk zijn, was het noodzakelijk het aantal deelnemers voor dit deel van het colloquium beperkt te houden.
De derde dag is bedoeld voor al wie actief is op het terrein van de Middelnederlandse letterkunde. Na een verslag van de werkzaamheden van de vorige dagen, gevolgd door discussie, krijgen promovendi de gelegenheid hun onderzoek aan vakgenoten voor te stellen. Om de kostbare tijd zo efficiënt mogelijk te besteden en om gedachtenwisselingen mogelijk te maken, worden geen voordrachten voorzien; de ‘sprekers’ schrijven een korte nota (max. 2 bladzijden op a4-formaat), die twee maanden voor de aanvang van het colloquium aan alle deelnemers zal worden bezorgd. Het colloquium zal besloten worden met een plenaire lezing van F.P. van Oostrom over de vraag: ‘Voortgang of vooruitgang in de studie van de Middelnederlandse letterkunde?’
Wie deel wil nemen, wordt verzocht voor 15 februari 1988 450, - Bfr. te storten op postrekening 000-0061095-82 t.n.v. ufsia, Financiële dienst, Venusstraat 35, b-2000 Antwerpen, België, met de vermelding ‘Congres Middelnederl. Letterk.’. In deze som is de prijs van de lunch inbegrepen; wie geen middagmaal wenst, stort 250, - Bfr. Promovendi die een discussiestuk (eventueel in de vorm van stellingen) willen voorstellen, delen tegelijkertijd de titel van hun bijdrage schriftelijk mee aan: F. Willaert, Universiteit Antwerpen (ufsia), Faculteit Wijsbegeerte en Letteren, Rodestraat 14, Kamer r-129, b-2000 Antwerpen, België. Zij dienen er tevens rekening mee te houden dat hun tekst uiterlijk op 31 mei 1988 op het bovengenoemde adres moet zijn aangekomen.
Het organiserend comité:
W.P. Gerritsen,
J.D. Janssens,
F.P. van Oostrom,
F. Willaert (secr.).
| |
Congres Werkgroep XVIIe Eeuw
Op 22 en 23 september 1988 organiseert de Werkgroep xviie Eeuw haar congres in Leuven rond het thema Kerken en cultuur in de zeventiende eeuw. Sessies zullen gewijd worden aan de kerken en de kunst, het contrafact in de muziek en de
| |
| |
letteren, de hervorming (calvinisten, doopsgezinden, de nadere reformatie), de contrareformatie, geloof en wetenschap, het jodendom en de kleinere religieuze stromingen.
Voor nadere inlichtingen kan men zich wenden tot de Afdeling Nederlandse Literatuur, Sectie 17e eeuw, k.u. Leuven, Blijde-Inkomststraat 21, b-3000 Leuven, België.
Congrescommissie
| |
Publikatieblad Taalunie
De Nederlandse Taalunie heeft het eerste nummer van een Publikatieblad de wereld ingezonden (jrg. 1, nr. 1, september 1987). Het aantal te verschijnen nummers per jaar is afhankelijk van de behoefte om nieuws te ventileren. Opgenomen zullen worden officiële stukken, zoals besluiten van het Comité van Ministers, adviezen van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren, uitspraken van de Algemene Conferentie, besluiten en handelingen van de Algemeen Secretaris, handelingen van de Interparlementaire Commissie, adviezen en rapporten van derden uitgebracht aan de Taalunie, de begroting en toespraken van functionarissen van de Taalunie. Daarnaast is er ruimte voor niet-officiële stukken van particulieren over onderwerpen op het terrein van de Taalunie.
Het eerste nummer bevat bijdragen over het Meerjarenperspectief voor een Taaluniebeleid, 1988-1992, over het certificaat Nederlands als vreemde taal en over de nieuwe statuten voor de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren. Verder is er een uitgebreid verslag van de vergadering van de Interparlementaire Commissie van 23 juni 1986 en wordt de toespraak afgedrukt die Algemeen Secretaris Oscar de Wandel gehouden heeft voor de Canadian Association for the Advancement of Netherlandic Studies.
Belangstellenden kunnen het blad toegezonden krijgen na aanmelding bij de Algemeen Secretaris van de Nederlandse Taalunie, Stadhoudersplantsoen 2, 2517 jl Den Haag.
PJV
| |
Gedenksteen Theo Thijssen
Op zaterdag 31 oktober 1987 werd door Walter Etty, loco-burgemeester van Amsterdam, een gedenksteen onthuld aan het geboortehuis van Theo Thijssen in de Eerste Leliedwarsstraat te Amsterdam. De gebeurtenis werd ingeleid door Willem Wilmink met een toespraak. De gedenksteen is aangeboden door Hans Bayens, de beeldhouwer van het Multatulistandbeeld. G. Cortlever vervaardigde de gedenksteen.
Het initiatief tot deze gebeurtenis was afkomstig van de nog jonge Stichting Theo Thijssen die onder voorzitterschap van Rob Grootendorst ernaar streeft om de herinnering aan de schrijver levend te houden.
Eén van de plannen van de Stichting is het inrichten van een Theo Thijssen Museum in zijn geboortehuis.
hans bayens
Theo Thijssen
Om de financiële middelen hiervoor bijeen te brengen is de Vereniging Vrienden van het Theo Thijssen Museum opgericht. U kunt lid worden van deze vereniging door een bijdrage te storten op bankrekening nr. 545412080 ( abn Sarphatistraat, postgiro bank 6269) t.n.v. Stichting Theo Thijssen.
Stichting Theo Thijssen
| |
Congres Tekst en Geschiedenis
De Belgische nfwo-contactgroep ‘Tekst en Geschiedenis’ zal op een zaterdag in november 1988 aan de Universitaire Instelling Antwerpen een literair-sociologisch symposium organiseren rond Cultuurnormen en waardeconflicten in het literaire bedrijf. Er komen thema's aan bod als institutionele aspecten van de literatuurbeschouwing, de verhouding tussen het klassieke literaire forum en de massamedia, sociaal-culturele waardenpatronen in schrijverspoëtica's. En dat alles in een theoretisch perspectief en/of toegepast op de Nederlandstalige letteren van de negentiende en twintigste eeuw.
Wie met een lezing van ongeveer twintig minuten aan dit congres wil deelnemen, kan een briefje sturen met een korte onderwerpomschrijving aan uia-Dept. Germaanse Filologie, t.a.v. Frank Joostens, Universiteitsplein 1, b-2610 Antwerpen, België. Inzendingen graag voor eind januari 1988. Voor informatie kan men bellen op nummer 03/828.25.28 toestel 296.
Frank Joostens
| |
Multatuli in 1988
In nummer 2 van de vorige jaargang van Literatuur gaven wij een overzicht van de gebeurtenissen en manifestaties in het kader van het Multatuli-jaar 1987. Een aantal van de daar beschreven activiteiten krijgt een vervolg in de loop van 1988. Veel
| |
| |
heeft inmiddels een blijvend resultaat opgeleverd, bijvoorbeeld in de vorm van een boekuitgave, een video-opname of een catalogus. Zo is intussen K. ter Laan's Multatuli Encyclopedie bij Nijgh & Van Ditmar te Den Haag verschenen (prijs ƒ 125, -) en verscheen reeds eerder bij Joh. Enschedé en zonen de Mainzer Beobachter (prijs ƒ 29,50). Fons Rademakers' film Multatuli is nu ook op video beschikbaar evenals de door Frank Klein verzorgde tv-uitzendingen over Multatuli. Een ander blijvend resultaat is de Stichting Woutertje Pieterse, gepresenteerd in Theater de Balie te Amsterdam op 26 oktober 1987.
Een groot aantal activiteiten rond Multatuli blijkt echter zijn uitlopers in 1988 te krijgen. Zo wordt begin juni 1988 de première verwacht van Konrad Boehmers opera Woutertje Pieterse. Boehmer heeft zich voor de muziek vooral laten inspireren door negentiende-eeuwse bij de burgerij van die tijd populaire muziek, zoals amusements- en stichtelijke muziek. De regie van de opera is in handen van Paul Vermeulen Windsant. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest verzorgt de muziek en Paul Gallis de decors. De première zal plaatsvinden in de nieuwe Rotterdamse Schouwburg. Voor nadere informatie kan men terecht bij Stichting Theater Produkties Rotterdam, Van Oldenbarneveltstraat 116, 3012 gv Rotterdam (tel. 010-4130051).
In de Koninklijke Schouwburg te Den Haag blijft ook in de eerste maanden van 1988 nog het toneelstuk Woutertje Pieterse lopen. In een voorstelling met poppen die Woutertjes fantasiewereld uitbeelden, stellen acht acteurs de hoofdpersoon en zijn directe tegenspelers uit het verhaal voor.
Ook Jules Croiset gaat in 1988 door met zijn soloprogramma Publiek ik ver(w)acht u. Informatie over plaatsen en tijden van zijn optreden is verkrijgbaar bij Impressariaat Frans van Bronkhorst, Oude Torenstraat 17, 1211 bv Hilversum (tel. 035-17248).
Via de Stichting ‘Schrijvers School Samenleving’ kan men schrijven of wetenschappers uitnodigen voor het houden van een Multatulilezing. De lezingen zijn te boeken bij de genoemde stichting, die gevestigd is in de Huddestraat 7, 1018 hb Amsterdam (tel. 020-234923/226985). De prijs per lezing bedraagt ƒ 165, - en ƒ 24, - administratiekosten. De auteurs die aan dit project meewerken zijn Nico Scheepmaker, Jan Voogd, Herman Verhaar, Hans van den Bergh, Bernt Luger, Atte Jongstra en Eep Francken. Zij behandelen elk een bepaald aspect van het werk of van de context van het werk van Multatuli.
Tot slot de musical Max Havelaar van Jos Brink, Frank Sanders en Henk Bokkinga die reeds enige tijd in het Luxor Theater te zien is geweest. Vanaf 2 februari 1988 wordt deze theatershow in Carré gebracht. Nadere informatie over data en plaatsen kan verkregen worden bij Domizia Theaterprodukties bv, Oranje Nassaulaan 53, 1075 ak Amsterdam (tel. 020-793121).
GvB
| |
De best verzorgde catalogus?
In oktober vorig jaar zijn in het Stedelijk Museum te Amsterdam de veertig best verzorgde boeken van 1986 tentoongesteld geweest. Van de diverse bekroningen is melding gemaakt in Literatuur 4 (1987), nr. 5, p. 289-290. De bijbehorende catalogus is op een heel speciale manier vormgegeven door Melle Hammer, een grafisch vormgever die - aldus de toelichting van de CPNB - ‘het zogenaamde “literair” vorm-argument als uitgangspunt’ neemt. ‘Het constante spel van verwijzingen, ontkenningen, spiegelingen en contrasten in
robbert fels
Pagina uit de hier besproken catalogus
de vormgeving van band en binnenwerk van de catalogus en van de affiches is door de lezer te reconstrueren. Het resultaat is een verhaal dat handelt over het maken en verzorgen van een boek.’
Het tweetalige De best verzorgde boeken 1986 / The best book designs 1986 is een ‘eenmalige uitgave’ van de cpnb, aangeboden door de organisatie van Fabrikanten van Grafische Eindprodukten (fge) in een oplage van 3500 exemplaren (winkelprijs ƒ 24,50). Hammers literair vorm-argument heeft hoe dan ook een bijzonder kijkboek opgeleverd met een wilde typografie en felle kleuren. Wie het boek ook nog wil lezen, moet over enige souplesse beschikken. Met name het inleidende woord van Ernst Braches is in staat iemand compleet overstuur bij de oogarts te krijgen.
Gelukkig wordt het beeld wat constanter na het voorwerk, zodat men zonder al te veel problemen kennis kan nemen van de opmerkingen die de jury bij ieder van de veertig boeken gemaakt heeft. Hoewel dit de best verzorgde boeken zijn, worden soms toch harde noten gekraakt over
| |
| |
de lay-out of de band. Tenslotte wil ik ieder aanraden om - als hij een naam van een typograaf, uitgever, zetter, lithograaf, drukker of binder zoekt - het boek door te bladeren want de felrode pagina's met de indices maken zelfs van een gecastreerde koe nog een stier.
PJV
| |
Jubilerende podia
Ruim veertig jaar na de bevrijding hebben een aantal instellingen en verenigingen die kort na de oorlog werden opgericht een jubileum te vieren. Sommige grijpen deze gelegenheid aan om een jubileumboek uit te geven. Zo vierde de in 1947 opgerichte Vereniging voor Schouwburg- en Concertgebouwdirecties in Nederland haar veertigjarig bestaan enige tijd geleden met de publikaties van het door Rob van Gaal geschreven 100 Huizen voor de Muzen. Zoeklicht op de verenigde Nederlandse podia. In een ietwat omslachtige schrijfstijl vertelt Van Gaal in een kleurig en rijk geïllustreerd boek (dat hoort zo bij jubileumuitgaven) het verhaal van de Nederlandse podia, gelardeerd met korte bijdragen van Elisabeth Andersen, Fred Florusse, Lex Kater, John Lanting, Theo Olof, Henk van Ulsen, Paul van Vliet en een speciaal voor de schouwburgdirecteuren geschreven gedicht van H.H. Polzer op het achterplat. 100 Huizen voor de Muzen (125 p.) is te bestellen bij de vscd, Paulus Potterstraat 12, 1071 cz Amsterdam, à ƒ 65, -
E.B.M.J. Blomme
| |
Roosjes thuiskomst
In de rubriek Nieuwtjes stond in nr. 5 van jrg. 4 (1987), p. 291, dat nog niet bekend was wie zich achter het pseudoniem Frits van Noord, de auteur van Roosjes thuiskomst (uitgeverij Manteau), zou schuilhouden. In Vlaanderen is al enige tijd wijd en zijd bekend dat zich achter Frits van Noord prof. dr. F.G. Droste verbergt. De uit Noord-Nederland afkomstige Droste is sinds 1971 hoogleraar in de algemene taalwetenschap aan de k.u. Leuven. Hij is de auteur van het populair-wetenschappelijke Het taaldier mens. Flip Droste, die eigenlijk Frits (van Frederik) heet, heeft met de rest van zijn pseudoniem tot uitdrukking gebracht dat hij uit het Noorden komt (* 1929 Arnhem).
Jozef Devolder
| |
Paul de Man-congres
Als opvolger van het succesvolle ‘De/constructie-congres’ van april 1987, bereiden het Departement Germaanse Filologie van de Universitaire Instelling Antwerpen en de n.f.w.o.-contactgroep Tekst en Geschiedenis een tweedaags congres voor rond de Amerikaanse deconstructivist Paul de Man (1919-1983). Daar De Man niet alleen op de angelsaksische kritiek grote invloed uitoefende maar ook - en in nog steeds toenemende mate - op de literaire kritiek van de Lage Landen inwerkt, lijkt het ons aangewezen om naast een reeks eminente sprekers uit het buitenland ook Belgische en Nederlandse critici aan het woord te laten.
Paul de Man werd in 1919 in Antwerpen geboren. Hij overleed in New Haven in december 1983. Het tweedaagse congres, dat op 24 en 25 juni 1988 aan de Universitaire Instellingen Antwerpen zal worden gehouden, zal zich buigen over de vraag of en hoe De Mans land van herkomst invloed uitoefende op zijn latere carrière en hoe die carrière dan weer het Amerikaans literair-kritische bedrijf beïnvloedde en nog steeds beïnvloedt.
Zowel biografische als kritische bijdragen zijn welkom. De voertaal is Engels. Gelieve abstracts en papers te sturen naar: Organisatie Paul de Man (Antwerpen 1919-New Haven 1983), Universitaire Instelling Antwerpen, Departement Germaanse Filologie, Universiteitsplein 1, b-2610 Wilrijk.
Kris Humbeeck
| |
Toneel van Hans Dorrestijn
Op 25 januari 1988 gaat Het rijk van Verhoeff van Hans Dorrestijn bij Toneelgroep Kompaan in première. Het stuk zal gespeeld worden tot half juni 1988. De voorstelling is bestemd voor scholieren vanaf veertien jaar en zal zowel op scholen als in het theater te zien zijn. Docenten en leerlingen worden in staat gesteld de voorstelling van tevoren te komen bekijken. De introductievoorstellingen van Het rijk van Verhoeff vinden, onder voorbehoud van mogelijke wijzigingen, plaats op:
maandag 25 januari 1988 - sg Nieuwe Diep, Den Helder; |
dinsdag 26 januari 1988 - De Meervaart, Amsterdam; |
woensdag 27 januari 1988 - Witte Theater, IJmuiden; |
donderdag 28 januari 1988 - De Vest, Alkmaar; |
maandag 1 februari 1988 - Theater aan de Molenlaan, Bussum; |
woensdag 3 februari 1988 - Toneelschuur, Haarlem; |
maandag 8 februari 1988 - Het Park, Hoorn. |
Half december zullen uitnodigingen voor deze introductievoorstellingen worden verzonden.
Het rijk van Verhoeff is het toneeldebuut van Hans Dorrestijn. Het werd in opdracht van Toneelgroep Kompaan geschreven en het stuk is gebaseerd op een van de korte verhalen van de auteur uit de bundel De donkere kamer van Dorrestijn. In het stuk botsen jeugdige idealen en creativiteit met de ijzeren logica van de commercie, ketsen onbestemde verlangens af op de banale realiteit, worden kalverliefdes geshockeerd door platte vunzigheid en dreigt tomeloze energie te verzanden in grote
| |
| |
vermoeidheid. Het stuk speelt op een scholengemeenschap, waarvan de concierge (Verhoeff) werkt aan zijn niet te stuiten commerciële opkomst en daarbij list, manipulatie en bedrog niet uit de weg gaat. Slechts een handjevol scholieren tracht hem tegen de werken en laat zich niet intimideren door Verhoeffs colacultuur.
Scholen die naar aanleiding van deze informatie reeds denken een voorstelling te willen afnemen, kunnen nu reeds een optie nemen op een datum. Maar men kan eveneens de introductievoorstellingen afwachten. Voor voorstellingen kan men zich wenden tot Toneelgroep De Kompaan, Marnixstraat 404, 1017 pl Amsterdam (tel. 020-271125).
Toneelgroep De Kompaan
| |
Facsimile-reeks
Onlangs is een nieuwe reeks facsimile's van belangrijke autografen uit de collectie van het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum te Den Haag verschenen. In tegenstelling tot de eerder verschenen facsimile-reeksen die alle betrekking hadden op gedichten, is voor deze nieuwe reeks gekozen voor prozafragmenten.
Deze reeks omvat facsimile's van F. Bordewijks Noorderlicht, Louis Couperus' Van oude menschen, de dingen die voorbijgaan, Herman Heijermans' Op hoog van zegen, A.M. de Jongs Merijntje Gijzens jeugd en Arthur van Schendels Fratilamur.
Aan elk facsimile is een transcriptie van het gereproduceerde fragment toegevoegd en een korte literairhistorische toelichting op de tekst waaraan het fragment werd ontleend.
De reeks is te bestellen door overmaking van ƒ 25, - op postrekening 494619 t.n.v. penningmeester Nederlands Letterkundig Museum, onder vermelding van: 4e facs. reeks.
Letterkundig Museum
| |
Avant Garde
Op 14 oktober 1987 werd in het P.C. Hoofthuis het nulnummer van het nieuwe tijdschrift Avant Garde gepresenteerd. Avant Garde heeft als ondertitel ‘Revue interdisciplinaire et internationale/Interdisciplinary and international review’. Het blad is het resultaat van langdurige en intensieve onderhandelingen vanuit het Vakgroeps Aandachtsgebied Avantgarde van de Universiteit van Amsterdam met onder meer buitenlandse vertegenwoordigers van universiteiten die binnen het desbetreffende specialisatieterrein werkzaam zijn. In het bijzonder Fernand Drijkoningen en Klaus Beekman hebben zich beijverd om de nodige contacten te leggen en de onderhandelingen te
Facsimile van het begin van het handschrift van Heijermans' ‘Op hoop van zegen’
doen resulteren in het verschijnen van het blad. De redactie van Avant Garde berust dan ook bij beide genoemden, respectievelijk als voorzitter en secretaris, en aangevuld met de leden Henri Béhar, Peter Bürger, Jan van der Eng, Leigh Landy en Ben Rebel. Uit deze lijst van namen blijkt dan tevens de breedte van de opzet: Frans, Duits, Engels, maar ook literaire kunst, beeldende kunst, muziek, architectuur In het nulnummer geven alle redactieleden acte de présence met een artikel op hun specifieke vakgebied. Voorts zijn er bijdragen van Marc Le Bot en Bernard Witte, die als vaste adviseurs van de redactie zullen optreden. De afzonderlijke stukken zijn of in het Frans, of in het Duits, of in het Engels geschreven, maar van elk artikel is
| |
| |
een resumé in de beide niet in het artikel gebezigde talen achterin het nummer opgenomen.
Avant Garde wordt uitgegeven door Editions Rodopi bv, Keizersgracht 302-304, 1016 ex Amsterdam, tevens het adres waar men zich voor een abonnement kan opgeven. Een abonnement kost voor particulieren ƒ 35, - per jaar, waarvoor men drie nummers ontvangt met een omvang van ongeveer 120 pagina's. Instellingen betalen ƒ 100, - per jaar. Het redactiesecretariaat is in handen van dr. K.D. Beekman, Vakgroep Moderne Nederlandse Letterkunde, P.C. Hoofthuis, Spuistraat 134, 1012 vb Amsterdam.
GvB
| |
Toneelgroep Theater
Tot eind januari zijn bij Toneelgroep Theater nog twee literaire produkties te zien, namelijk Woutertje Pieterse & Cie op tekst van Jan Boerstoel en Flip Broekman, en onder regie van Thieu Boermans, en Les Liaisons Dangereuses van Choderlos de Laclos, bewerkt door Christopher Hampton en geregisseerd door Adrian Brine.
Van begin februari 1988 tot half april 1988 wordt De Nibelungen van Helmert Woudenberg gespeeld, die zelf tevens de regie in handen heeft en hiermee zijn laatste bijdrage levert als artistiek leider van Toneelgroep Theater. Woudenberg wijst elke relatie met Wagners bewerkingen van de Nibelungensage van de hand. Hij baseerde zich op de verschillende versies van het verhaal om er een volstrekt eigen interpretatie van te geven waarbij Siegfried, afkomstig uit het Nibelungenland, staat voor de ‘chaos’, en Günther, uit het beschaafde Bourgondië, staat voor de ‘orde’. De permanente wisselwerking tussen deze beide uitersten kan men zien als het thema van het stuk.
De impressario van Ischa Meijer sluit het toneelseizoen van Toneelgroep Theater af. Het wordt gespeeld van half april tot eind mei 1988 en staat onder regie van de auteur zelf. Het stuk speelt in de jaren vijftig en behandelt de frustraties van een impressario die zijn belangrijkste ster kwijt raakt en daardoor geconfronteerd wordt met wat er nog meer mis is gegaan in zijn particuliere bestaan.
GvB
| |
pao-cursus Middelnederlandse letterkunde
De sectie Middelnederlandse letterkunde van het Instituut De Vooys (Rijksuniversiteit Utrecht) is van plan in de paasweek van 1988 (5 tot en met 8 april) een nascholingscursus (pao-cursus) voor neerlandici te verzorgen over de ‘Recente ontwikkelingen in het Lancelotonderzoek’. De bedoeling van deze cursus is neerlandici die het contact met het wetenschappelijk onderzoek willen behouden, op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen op een deelterrein van de Middelnederlandse letterkunde. Nadere informatie is op schriftelijke aanvraag verkrijgbaar bij mevrouw O.S.H. Lie, Instituut De Vooys voor Nederlandse Taal- en Letterkunde, Trans 14, 3512 jk Utrecht. Aanmelding (eveneens schriftelijk) dient te geschieden vóór 1 maart 1988 bij mevrouw O.S.H. Lie. De kosten van deze cursus zullen circa ƒ 25, - bedragen.
O.S.H. Lie
| |
Nieuwtjes
□ Op zaterdag 14 november 1987 werd de biografie van Hans Viser Simon Vestdijk, een schrijversleven gepresenteerd in Huize Sparrendaal in Driebergen-Rijsenburg. Daarbij werd een drietal lezingen gehouden door wam de Moor, Hans Warren en Jhr M. van der Goes van Naters. Het eerste exemplaar van deze biografie werd bij deze gelegenheid aan de auteur overhandigd door mevrouw J. Henkels-Klooster.
□ Bij Gaade verschenen twee voortreffelijke gidsen voor diegenen die zich met het maken van boeken of tijdschriften bezig houden. Het betreft een tweetal bewerkingen door Huib van Krimpen van boekjes van Geoffrey Rogers en David Baren: respectievelijk de Gids voor de redacteur en Drukwerkproduktie en -begeleiding (Gaade 1987: ƒ 39,95 per deel).
□ De Stichting Dimensie schrijft ook voor 1988 een opstellenprijsvraag uit betreffende het klassiek erfgoed van de Nederlandse letteren. Tot 30 juni 1988 kan men bijdragen op dit terrein (in drievoud op a4-formaat getypt) inzenden aan het secretariaat van de opstellen-prijsvraag, postbus 11227, 2301 ee Leiden. De bekroonde inzending zal verschijnen in de reeks Leidse opstellen van de Stichting Dimensie.
□ In het voorjaar van 1988 gaat de Nederlandse Onderwijs Televisie (not) de serie ‘Panorama van de 19e eeuw’ uitzenden. Basis van het programma is het door Peter van Zonneveld geschreven Bulkboek over de negentiende eeuw, waarin hij met als uitgangspunt de Camera obscura van Nicolaas Beets een beeld geeft van de literaire en maatschappelijke ontwikkelingen van die eeuw.
□ Peter van Gestel bewerkte voor de ncrv-televisie het verhaal Waanzinnig Truken van J. Kneppelhout naar de uitgave van Marita Mathijsen bij Em. Querido (Amsterdam, 1980). De precieze uitzenddatum is nog niet bekend, maar het zal zeer waarschijnlijk in het voorjaar van 1988 te zien zijn.
Suggesties voor deze rubriek aan: Instituut voor Neerlandistiek, Spuistraat 134, kamer 456 (afd. DNL), 1012 VB Amsterdam, tel. 020-5254717
|
|