Boekje op het Waterlooplein
En Bilderdijk wás een veelzijdig man. Dat zal ook weer blijken tijdens het symposium dat men op 28 en 29 april aanstaande zal houden ter ere van het tachtigjarig bestaan van de Vereniging. Dit symposium zal worden georganiseerd rond de twee veilingcatalogi die van Bilderdijks boekerij zijn verschenen. In 1797 was hij immers uitgeweken naar Londen en om de schulden te delgen werden zijn boeken verkocht. En in 1832, een jaar na zijn dood, is de boedel verkocht en ook daar is een veilingcatalogus van bewaard gebleven.
Naar aanleiding daarvan heeft men twaalf specialisten uitgenodigd om deze catalogi te bekijken voor wat betreft hun eigen vakgebied en daar twintig minuten over te spreken. Zo zal bijvoorbeeld prof. Buijnsters uit Nijmegen het literaire deel voor zijn rekening nemen, dr. Noordegraaf van de vu het taalkundige, mevrouw mr. Gall uit Leiden de juridische titels, prof. Snelders uit Utrecht het natuurhistorische deel, en prof. Van Lieburg van de vu de medische boeken.
Voorts hoopt men bij deze gelegenheid het tweede deel van de briefwisseling van Bilderdijk te kunnen presenteren. Dit gigantische werk, waarvan de ene band alle brieven uit de periode 1795-1797 bevat én de daarop betrekking hebbende documenten en de tweede band de vertalingen en annotaties, werd verzorgd door oudsecretaris prof. J. Bosch. Het is echter nog niet helemaal zeker of uitgeverij hes het werk op tijd klaar zal hebben.
‘Mocht het niet haalbaar zijn dat boek eind april klaar te krijgen, dan is er altijd nog de handschriftencatalogus waar ik nu mee bezig ben, die dan - naar ik hoop dit jaar nog, maar toch in elk geval april volgend jaar - klaar is. Dat is toch ook een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de Vereniging, want nu kunnen de mensen buiten het museum op hun gemak thuis bekijken wat we hier hebben,’ aldus Van Hattum.
De Vereniging vergaarde deze verzameling met name door schenkingen en legaten, variërend van één handschrift tot hele dozen vol. Nagenoeg de complete correspondentie tussen Bilderdijk en Da Costa, bij elkaar zo'n duizend brieven, heeft men destijds van nazaten van de beide schrijvers ten geschenke gekregen. En onlangs werd belangrijk materiaal door een nakomeling van H.W. Tydeman aan de Vereniging aangeboden.
Een collectie brieven tussen Uylenbroek en Bilderdijk, die enige tijd geleden in Utrecht door Beyers werd geveild, kon worden aangeschaft met subsidie van het Prins Bernard Fonds, en onlangs werd op het Waterlooplein voor weinig geld nog een boekje van Da Costa, op de kop getikt, met een opdracht van de schrijver.
‘Aankopen zijn overigens te duur,’ zegt Van Hattum. ‘Boudewijn Büch verweet ons een paar jaar geleden in Optima dat we zo weinig aankochten, maar dat is niet terecht. Met de contributie die we van de leden vragen, zijnde vijftien gulden per jaar, kunnen we net het blaadje financieren en kunnen we af en toe eens een kleinigheidje aankopen. Maar zodra het gaat over veilingen bij Van Gendt, waar interessante stukken met een richtprijs van zeventien- à achttienhonderd gulden over de tafel gaan, dan kunnen we daar gewoon niet aan beginnen.