| |
| |
| |
Nieuws
Brandaan, de Ierse Odysseus
Van 13 juni tot en met 10 augustus zal in het Rijksmuseum Het Catharijneconvent, Nieuwegracht 63 te Utrecht, een tentoonstelling worden gewijd aan de legendarische middeleeuwse zeevaarder Sint Brandaan, de hoofdpersoon van een van de oudste werken uit de Nederlandse letterkunde. Deze expositie, getiteld ‘Brandaan, de Ierse Odysseus’, vormt een onderdeel van de viering van het 350-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Utrecht.
De historische Brandaan was een abt uit de zesde eeuw, een periode waarin Ierse monniken zich als kluizenaars vestigden op onherbergzame eilanden. Sporen van hun aanwezigheid zijn aangetroffen op de Hebriden, de Faeröer, en zelfs op IJsland. Volgens de legende zou Brandaan een jarenlange zeereis hebben gemaakt die hem tenslotte een gelukzalig eiland aan de overzijde van de oceaan deed ontdekken. Het is niet onmogelijk dat deze legende herinneringen bewaart aan een ontdekking van Amerika door Ierse monniken, lang voor de Vikingen voet aan land zetten in de Nieuwe Wereld. Het verhaal van Brandaans wonderlijke reis heeft in de middeleeuwen aanleiding gegeven tot steeds nieuwe interpretaties, waarbij de inhoud werd aangepast aan gewijzigde denkbeelden omtrent de kosmos, de aarde en de natuur. De ontdekking van Amerika door Columbus blijkt een eeuwenlange voorgeschiedenis te hebben gehad.
Doel van de expositie is, de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek naar de figuur van Brandaan en de overlevering omtrent zijn reis voor een groot publiek toegankelijk te maken. De tentoonstelling wordt voorbereid door een werkgroep van docenten en studenten van het Instituut De Vooys voor Nederlandse taal- en letterkunde van de Rijksuniversiteit Utrecht, in samenwerking met Het Catharijneconvent en het Museon, het zojuist gereed gekomen Museum voor het Onderwijs te 's-Gravenhage.
Na afloop van de tentoonstelling in Het Catharijneconvent verhuist de expositie naar Den Haag, waar zij van 26 september tot 9 november te zien zal zijn in het Museon. Vervolgens gaat zij als paneeltentoonstelling op reis langs een aantal regionale en lokale musea, bibliotheken en culturele centra in den lande.
Nadere informatie: drs. C.H. Staal, 030-313835.
| |
In de voorjaarsaanbieding
De Nederlandse uitgeverijen hebben op de traditionele voorjaarspresentatie ‘Vers voor de pers’ in de rai hun nieuwe uitgaven en plannen gepresenteerd. Ook op het gebied van de Nederlandse letterkunde werden interessante titels aangekondigd. Een bloemlezing daaruit volgt hier.
Bij de arbeiderspers verschijnt een bloemlezing uit het werk van Conrad Busken Huet, Tijgergenoegens, samengesteld door Olf Praamstra in de Synthese-reeks. Praamstra is ook de gastredacteur van een speciaal Maatstaf-nummer over Huet, waarin een nooit gepubliceerd toneelstuk zal worden opgenomen. Verder komt het Letterkundig Museum met een aan Huet gewijd Schrijversprentenboek en een gote herdenkingstentoonstelling.
Uitgeversmaatschappij becht komt met een heruitgave van Vondels Volledige dichtwerken en oorspronkelijk proza, in 1937 door Albert Verwey in moderne spelling overgezet en in één deel samengebracht. Het geheel wordt voorzien van een voor een breed pubiek bestemde nieuwe inleiding van de hand van Mieke Smits en Marijke Spies, beiden verbonden aan de afdeling Renaissance van het Amsterdamse Instituut voor Neerlandistiek.
De tweedelige catalogus van het Nederlands Letterkundig Museum en Documentatiecentrum met een overzicht van de moderne Nederlandse literatuur moet dan toch eindeljk dit voorjaar bij de bezige bij verschijnen onder de titel 't Is vol van schatten hier. Een verwante publikatie bij dezelfde uitgever lijkt Het literaire klimaat in Nederland 1970-1985, aangekondigd als een ‘courante literatuurgeschiedenis maar zonder academische aanspraken’ met bijdragen van o.a. Cyrille Offermans, Nicolaas Matsier, Tom van Deel, Kees Fens en Carel Peeters.
Uitgeverij bzztôh brengt een door Dirk Kroon samengestelde bloemlezing van gedichten over dichters: Dichters door dichters; portretten in verzen. Het wordt een ‘voortreffelijke reeks literaire portretten’.
Uitgeversgroep combo kondigt een nieuwe aflevering aan van het Jaarboek Katholiek Documentatie Centrum 1984 (Ambo) en van de Achterbergkroniek (De Prom), terwijl de uitgeverij Hadewijch de serie literaire gidsen voortzet met een deel over de Belgische provincie Brabant en Brussel.
| |
| |
Bij gaade komt een totaal herziene uitgave van het reeds lang uitverkochte meesterwerk van Huib van Krimpen: Boek over het maken van boeken.
De serie Literaire Tijdschriften in Nederland zal door uitgeverij de graaf voortgezet worden met deel 6 over het tijdschrift Podium, samengesteld onder leiding van J.M.J. Sicking.
hes-uitgevers kondigt een bundel opstellen Dichter en hof; verkenningen in veertien culturen aan over de literaire hofcultuur onder redactie van J.T.P. de Bruijn, W.L. Idema en F.P. van Oostrom. Van Gert-Jan Johannes verschijnt bij hes een editie met inleiding en toelichting van Jacob Cats' pamflet Aenmerckinghe op de tegenwoordige steert-sterre. Koen Vermeiren gaat de overeenkomsten na in de visie van Willem Frederik Hermans en Ludwig Wittgenstein op de relatie tussen taal, denken en wereld.
De socioloog-journalist Gert J. Peelen stelde voor uitgeverij kok te Kampen een bloemlezing samen uit de poëzie der ‘jong-protestanten’, verschenen in hun tijdschrift Opwaartse wegen in de jaren 1923-1940. Poëzie dus van onder anderen Achterberg, Hoornik, Houwink, De Mérode, Mok, Annie Schmidt, Gabriël en W.A.P. Smit en Ab Visser.
Bij kwadraat in Utrecht verschijnt een monografie over Truitje Bosboom-Toussaint, samengesteld door Hans Reeser en Peter van Zonneveld. Martin van Amerongen, Boudewijn Büch en Adriaan van Dis groeperen de Literaire agenda 1986/'87 rondom het thema ‘spijs en drank in de letteren’.
meulenhoff kondigt een door Pierre H. Dubois ingeleide heruitgave aan van de vierdelige geromantiseerde memoires van Raymond Brulez uit 1950-1954: Mijn woningen.
Naast een groot aantal herdrukken van primair werk van Bordewijk, Nescio, Vestdijk, Helman en Slauerhoff verschijnt er ook bij nijgh & van ditmar een monografie over de laatste: Slauerhoff tussen mare en mythe, door Martin Kageling.
In de nieuwe mlt-reeks van nijhoff zijn reeds drie delen Monografieën van Literaire Tijdschriften verschenen, namelijk over Barbarber, Tirade en Forum. In voorbereiding zijn delen over Het Getij, Groot Nederland, Chrysallis, Tijd en Mens, Podium en Hollands Maandblad. Verder komen bij Nijhoff in de serie Het Literaire Leven twee vervolgdelen over Het literaire leven in de 19e eeuw door Marita Mathijsen en Het literaire leven in de 20e eeuw door S. Bakker.
Uitgeverij querido zet dit jaar de Griffioen-serie voort met drie delen, te weten: Reisbrieven van John Bake bewerkt door W. van den Berg; Geeraardt Brandts Het leven van Joost van den Vondel, samengesteld door Marieke M. van Oostrom en Maria A. Schenkeveld-van der Dussen; de Roman van Lancelot, vertaald door een werkgroep van Leidse neerlandici onder leiding van F.P. van Oostrom.
thomas rap komt behalve met de verzamelde gedichten en een langspeelplaat van Gerard Reve met een biografie van Arnold Aletrino; pessimist met perspectief door C. Joosse. Over schilders en dichters rond 1880 gaat de eveneens door Rap aangekondigde bloemlezing met toelichting van Mia Lezer, Chris Will en Peter Winkels: Flanor en St. Lucas. De Tachtigers en De Nieuwe Gids.
Pieter van Oudheusden en Herbert Verhey stellen voor uitgever veen een portret samen van De mensch Deelder, deels een biografie, deels een tekstboek. Verder wordt aangekondigd een publikatie over alweer een literair tijdschrift, namelijk De Nederlandsche Spectator, door de Nijmeegse neerlandicus Nop Maas.
De Antwerpse uitgeverij C. de vries-brouwers brengt een vertaling door Monique Jacqmain van Lodovico Guicciardini's beschrijving van Antwerpen en de Nederlanden in de 16e eeuw onder de titel De idyllische Nederlanden.
Mede op basis van de nagelaten aantekeningen van de in 1985 overleden kenner van de Engels-Nederlandse betrekkingen in de zestiende en zeventiende eeuw, J.A. van Dorsten, verschijnt bij de walburg-pers een publikatie over Sir Philip Sidney 1554-1586 ter begeleiding van de talrijke activiteiten die in Zutphen plaatsvinden rondom de herdenking van het sterfjaar van deze zestiende-eeuwse Engelsman die zoveel literaire relaties in Nederland had. Verder verschijnt bij de Walburg-pers een monografie door H. Winkel over het satirische tijdschrift De Ware Jacob, waaraan Koos Speenhoff heeft meegewerkt.
PJV
| |
Moritoen
Moritoen is een werkgemeenschap die voor jongeren bijeenkomsten organiseert waarin bekende schrijvers over hun werk vertellen. Deze literaire manifestaties vinden telkens plaats op woensdagmiddagen in het onthaalcentrum van de Bank Brussel Lambert, Markt 19 te Brugge tussen 16.00-18.45 u. Elk programma bestaat uit wat een ‘verkenning’ genoemd wordt van het werk van een auteur en een interview met de betrokkene. Deelnemers aan deze literaire namiddagen ontvangen na inschrijving op de reeks bijeenkomsten een syllabus met bio-bibliografische informatie en een leidraad voor de analyse van teksten van de desbetreffende auteurs.
Verantwoordelijk voor de programma's is Luc Decorte, die wordt bijgestaan door een aantal vaste medewerkers. Auteurs die in de afgelopen maanden een uitnodiging van Moritoen hebben aanvaard voor een spreekbeurt zijn onder anderen W.F. Hermans, Willy Spillebeen, Walter van den Broeck en Anton Koolhaas.
Ook voor volwassenen is Moritoen actief. Maandelijks wordt op donderdagavonden een literaire verkenning georganiseerd in de vergaderzaal in de Korte Vulderstraat 322 te Brugge tussen 19.30-22.15 u. De programma-indeling is dezelfde als die voor de jongerenprogramma's: een bespreking van het werk van een auteur, gevolgd door een interview met die schrijver. Men kan zich bij Moritoen inschrijven op
| |
| |
het volgende adres: Moritoen, literaire werkgemeenschap vzw, Vlamingstraat 100,8000 Brugge. Men dient daarbij op te geven of het om de jongeren- of volwassenenreeks gaat.
GvB
| |
Cyriel Buysse-Genootschap
In 1983 werd het Cyriel Buysse-Genootschap opgericht met als doel ‘de nagedachtenis te bestendigen van de schrijver Cyriel Buysse, en alles wat daarmede rechtstreeks of onrechtstreeks verband houdt’. De oprichting van het genootschap kwam na een aantal herdenkingsactiviteiten in 1982, zoals een tentoonstelling in het Archief en Museum voor het Vlaamse Cultuurleven (amvc) in Antwerpen, de uitgave van een aan hem gewijd album en de voltooiing van de editie van het Verzameld werk in zeven delen.
Het gaat zo goed met het genootschap, dat men in 1985 ook begonnen is met het uitgeven van aan deze naturalistisch-realistische proza- en toneelschrijver gewijde Mededelingen van het Cyriel Buysse Genootschap. De eerste aflevering van dit - naar men mag aannemen - jaarboek omvat niet minder dan honderdtwintig pagina's met bijdragen van Maddy en Guy C. Buysse, Anne Marie Musschoot, André Demedts en A. van Elslander. Een bibliografie van de in 1982-1984 verschenen Buysse-literatuur besluit deze aflevering.
Leden van het genootschap ontvangen de Mededelingen gratis. Men kan lid worden door BFr 300 te storten op rekening 290-0019692-22 van het Cyriel Buysse Genootschap v.z.w., Bromeliastraat 28, 9110 St.-Amandsberg (Gent). Correspondentie, kopij en bestellingen voor aflevering 1 die ter kennismaking ook voor niet-leden verkrijgbaar is voor de prijs van BFr 350, kan men zenden aan het redactiesecretariaat: A.M. Musschoot, Rijksuniversiteit Gent, Blandijnberg 2, B-9000 Gent.
PJV
| |
Album Lieven Rens
Op 23 augustus 1983 verloor de Antwerpse hoogleraar Lieven Rens het leven in een tragisch ongeval. Ter nagedachtenis van deze bekende dichter en literatuurhistoricus zal in de nazomer van 1986 een album verschijnen, waarin, naast een woord vooraf door de redacteurs, G. van Eemeren en F. Willaert, een biografie door A. van Wilderode, een bespreking van Rens' poëtische activiteit, een volledige bibliografie en een lijst van intekenaren, een vijfentwintigtal artikelen van vrienden, medewerkers en collega's zal zijn opgenomen. Deze bijdragen hebben allemaal betrekking op de literatuur van middeleeuwen en renaissance, de twee periodes die de kern vormden van Rens' leeropdracht aan de Universiteit Antwerpen (ufsia).
Het boek wordt bij Acco te Leuven uitgegeven. Het zal circa 450 bladzijden bevatten en 1.290 Bf/ƒ 80,75 kosten. Voor de intekenaren, van wie de naam achteraan in het boek wordt opgenomen, zal de prijs slechts 725 BF/ƒ 45,50 bedragen.
Men kan op 'T ondersoeck leert. Studies over middeleeuwse en 17de-eeuwse literatuur ter nagedachtenis van Prof. Dr. L. Rens intekenen door naam en adres op te geven aan de Uitgeverij Acco, Tiensestraat 134-136 te B-3000 Leuven (België) en terzelfdertijd het bedrag over te maken op rekening 000-0964500-29 van voornoemde uitgeverij (voor Nederland: girorekening nr. 4436148). Vanzelfsprekend zullen alle intekenaren uitgenodigd worden op de presentatie van het boek, die zal plaatsvinden op vrijdag 19 september 1986, na afloop van een eendaags colloquium over het toneel in de xviide eeuw, dat door het Centrum Renaissancedrama, in samenwerking met de Werkgroep-xviide Eeuw, zal worden georganiseerd.
G. van Eemeren en F. Willaert
| |
Een ‘nieuwe’ dichtbundel ontdekt van Jonker Jan van der Noot in Polen
In de universiteitsbibliotheek van Wroclaw (Breslau) ontdekte ik een tot nog toe nooit teruggevonden bundel van de belangrijke zestiende-eeuwse Antwerpse renaissancedichter Jan van der Noot.
De druk bevat de integrale tekst van Het Bosken (Londen, 1570 of begin 1571), voorafgegaan door ruim dertig onbekende gedichten in het Nederlands en het Frans. Hij werd uitgegeven te Keulen bij G. Hirtzhorn in 1572. Al in 1899 vermoedde August Vermeylen het bestaan ervan, maar nooit had men het boekje kunnen terugvinden. De bundel draagt de wat misleidende titel Verscheiden poetixe wercken, hoewel hij qua opzet en uitvoering niets te maken heeft met de 89 foliovellen gelegenheidspoëzie waaruit de dichter onder dezelfde titel vele, telkens weer anders samengestelde keuzes voor zijn verschillende mecenassen liet bundelen. De studie ervan zal nog heel wat tijd en onderzoek vergen.
| |
| |
Ze zal, samen met een uitgave van de nieuwe teksten en in coöperatie vanuit Leuven met de Gentse Van der Nootspecialist, dr. Werner Waterschoot, verschijnen in de reeks Leuvense Studiën en Tekstuitgaven.
Prof. dr. K. Porteman
| |
Speciale Vondel-aflevering TNTL
Op 17 november 1987 zal het vierhonderd jaar geleden zijn, dat Joost van den Vondel te Keulen werd geboren. De redactie van het Tijdschrift voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft het voornemen ter gelegenheid van dit feit een aflevering van haar tijdschrift te wijden aan het onderzoek betreffende Vondels werken. Daarbij heeft zij mede gedacht aan bijdragen van ‘jongere’ onderzoekers, welke omschrijving ruim dient te worden geïnterpreteerd. Het onderwerp der artikelen kan zowel taalkundige als letterkundige aspecten van Vondels geschriften omvatten. De naar het oordeel van de redactie daarvoor in aanmerking komende artikelen zullen in het ‘Vondelnummer’ worden gepubliceerd, dat omstreeks de vierdag zal verschijnen.
In verband met de uitwerking van het voornemen der redactie wordt eventuele medewerkers verzocht de volgende richtlijnen in acht te nemen:
1. Bericht van medewerking wordt gaarne vóór 10 mei ontvangen.
2. De kopij dient uiterlijk op 1 februari 1987 te zijn ingezonden, waaraan is toegevoegd een samenvatting in enkele regels.
3. Een bijdrage, inclusief noten, mag niet meer omvatten dan 12 met dubbele interlinie getypte bladzijden van A4-formaat.
4. Eventuele illustraties, zo mogelijk beperkt tot één exemplaar, dienen op glanzend papier te worden mee ingezonden.
5. De te volgen spelling is deze van Van Dale Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.
6. De redactie heeft het recht, zo nodig, bibliografische verwijzingen e.d. te uniformeren.
7. Kennisgeving van medewerking, kopij en alle overige correspondentie dienen te worden gericht aan de redactiesecretaris, dr. G.C. Zieleman, Rondedans 160, 2907 AH Capelle a/d IJssel, tel. 010-516240 na 18 uur.
Redactie tntl
| |
Expositie ‘De Gemeenschap’
In het Letterkundig Museum en Documentatiecentrum te Den Haag is vanaf 23 mei tot en met 31 augustus 1986 een tentoonstelling over het ‘Maandschrift voor Katholieke Reconstructie’ De Gemeenschap (1925-1941) te bezichtigen. Dit tijdschrift besteedde aandacht aan zowel literatuur, beeldende kunst en muziek, als aan architectuur en film. Na 1934 werd de aandacht tevens op politiek gericht. Het blad werd van omslagtekeningen en illustraties voorzien door o.a. Jozef Cantré, Charles Eyck, Henri Jonas, Otto van Rees, Gerrit Rietveld en Hendrik Wiegersma. Onder de redacteuren bevonden zich de auteurs Jan Engelman, Albert Kuyle, Albert Helman, Anton van Duinkerken en Antoon Coolen. Het publiceerde, naast werk van de redacteuren, essays en kritieken, en toneel, proza en poëzie, o.a. van F. Bordewijk, H. Marsman, A. den Doolaard, Mien Proost, Maurits Mok, Gabriël Smit en Eric van der Steen.
In de tentoonstelling zijn handschriften en brieven, foto's en geschilderde portretten van redacteurs en medewerkers, een keuze uit de tijdschriftbijdragen en -omslagen en uit de boeken die de gelijknamige uitgeverij, onder directie van o.a. Albert Kuyle, produceerde, te zien. In mei verschijnt tevens een aan De Gemeenschap gewijd prentenboek dat kan dienen als catalogus bij de tentoonstelling.
De expositie is gratis toegankelijk. Mits ruim van tevoren aangevraagd, is voor groepen van meer dan tien personen kosteloos een inleiding op de expositie mogelijk.
Het Letterkundig Museum en Documentatiecentrum is gevestigd op Prinses Irenepad 10, in het complex van de Koninklijke Bibliotheek, nabij het Centraal Station, achter Babylon en vlakbij de uitvalswegen naar Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 u.; zondag 13.00-17.00 u. Telefoon: 070-471114.
Murk Salverda
| |
Debutantenbeurzen 1985
Het Fonds voor de Letteren besloot dit jaar vijf debutantbeurzen van ƒ 9.000, - te verstrekken aan literaire auteurs en vertalers die in de periode augustus 1984 tot augustus 1985 voor het eerst in boekvorm publiceerden of van wie dramatisch werk voor het eerst werd opgevoerd of uitgezonden. De debutantenbeurs is bedoeld als stimulans en kan tevens beschouwd worden als een overbrugging tussen een debuut en een werkbeursaanvrage.
Het bestuur ontving 49 aanvragen om toekenning van een dergelijke beurs. De vijf beurzen werden toegekend aan Fleur Bourgonje voor haar prozabundel Spoorloos, aan Dick Schouten voor zijn prozabundel Zee geheel wit, aan b. zwaal voor zijn poëziebundel fiere miniature, aan Ienne Biemans voor haar bundel kindergedichten Mijn naam is Ka. Ik denk dat ik besta en aan Erik Jan Zürcher voor zijn vertaling van de verhalenbundel. Een lange zomer in Istanbul van de Turkse schrijver Nedim Gürsel.
| |
Nieuwe tijdschriften
De Held is een nieuw tweemaandelijks literair periodiek op kranteformaat dat er desondanks en ondanks het schrijfmachinelettertje goed verzorgd uitziet (opvallend zijn de vele fraaie foto's). De redactie, bestaande uit Jessica Durlacher, Peter Elberse, Reinout van der Heijden, Robert Kooijman
| |
| |
en Jurrie Kwant, neemt proza en poëzie op en essays over literatuur, film, politiek en theater, met als criterium dat de stukken in ieder geval een ‘enigszins persoonlijk karakter’ dienen te hebben. Verder stelt de redactie zich ten doel om alles wat toegestuurd wordt te lezen en van commentaar te voorzien: in tweevoud en met retourporto opsturen naar Spuistraat 44-IV, 1012 TV Amsterdam. Een abonnement voor 6 nummers kost ƒ 26,50, over te maken op giro 4109728 van R. Kooijman, De Clercqstraat 8, 1052 NC Amsterdam. Voor instellingen en bedrijven bedraagt het abonnement ƒ 50, -.
Een tweemaandelijks poëzietijdschrift, eveneens gestart in 1985, is Virus onder redactie van Pieter Boskma en Paul van der Steen. In het voorwoord bij nr. 5 van jaargang 1 vraagt de laatste zich af of de ‘Nieuwe Poëzie’ al dood is voordat ze geboren is. ‘Akkoord, we worden niet door de offisjiële pers opgemerkt, laat staan besproken, verstoft en gedikteerd als ze is, maar is dat voor ons een reden om allerlei uitwasjes buiten de deur te houden?’, aldus Van der Steen. Aan Literatuur zal het niet liggen als de Nieuwe Poëzie niet wordt opgemerkt: ƒ 10, - voor zes nummers op giro 3483865 van P. Boskma, Rozenstraat 217-I, 1016 NV Amsterdam.
Konden we op p. 63-64 van deze jaargang het nieuwe cpnb-tijdschrift Boekenpas aankondigen, nu moet - na het verschijnen van twee nummers - reeds mededeling van de opheffing gedaan worden. Het blad heeft minder (gratis) abonnees opgeleverd dan verwacht werd. Het cpnb onderzoekt op welke wijze met een boekeninformatieblad doorgegaan kan worden.
Hoewel niet meer erg nieuw (jaargang 3 van 1985-1986 is bezig te verschijnen), toch enige aandacht voor het door
Wolters uitgegeven tijdschrift Diepzee, dat zich vooral richt op de bovenbouw van havo en vwo en daardoor misschien wat buiten het blikveld valt van een groter lezerspubliek. Van de zes nummers per jaar zijn er drie beschouwelijk gericht en drie gevuld met primaire teksten rondom een thema. Een aflevering die ook in ruimer kring dan op school belangstelling kan verwachten is nr. 3 van jaargang 3 waarin geanalyseerd wordt (o.a. door Kees Fens, Cyrille Offermans en Wam de Moor) waarom bepaalde teksten door de jaren heen op literatuurlijsten blijven figureren (o.a. Oeroeg, Het bittere kruid, Het fregatschip Johanna Maria, De komst van Joachim Stiller). Een abonnement op Diepzee kost ƒ 27, -.
Evenmin nieuw is het tijdschrift Studia Germanica Gandensia, maar de reden dat wij er hier toch aandacht aan besteden is het feit dat er een speciale aflevering (nr. 5, 1985) van is verschenen die geheel gewijd is aan vertellen en focaliseren. De bijdragen over narratologie zijn een poging om de verteltheoretische mogelijkheden te toetsen aan een avantgardistische tekst, in dit geval Gerrit Krols De ziekte van Middleton. Ze zijn geschreven door Marc Galle en Gert de Caluwe. Het nummer wordt ingeleid door A.M. Musschoot en J. Reynaert.
Wel weer nieuw is het letterkundige tijdschrift sic dat op 14 maart 1986 met een eerste nummer uitkwam. Het werd gepresenteerd op de Vijfde Nacht van het Boek, georganiseerd door de Stichting J.H. Leopold in samenwerking met de Katholieke Hogeschool Tilburg. De redactie van sic bestaat uit André Beks, Peter Elshout, Jan Willem Westerink, Peter IJzenbrant en Ton van Zeeland. Het blad gaat driemaandelijks verschijnen en zal essays, romanfragmenten en vooral korte verhalen publiceren. De redactie stelt zich voor er een open medium van te maken, dat wil zeggen een blad dat voor alle soorten en stijlen literatuur toegankelijk zal zijn.
Men kan zich op sic abonneren door overmaking van ƒ 25, - op postrekeningnummer 4970019 t.n.v. sic, Tilburg, of door aanmelding bij sic, postbus 358, 5000 AJ Tilburg. Losse nummers gaan ƒ 7,25 kosten.
PJV/GvB
| |
Nieuwtjes
□ De Leidse Universiteit heeft als opvolger van Gerard Reve de schrijfster Judith Herzberg bereid gevonden als gaste colleges te verzorgen voor de Faculteit der Letteren. Haar colleges zullen in het bijzonder het schrijven van poëzie, toneel en scenario's tot onderwerp hebben. Daarnaast zal ze drie openbare Verweycolleges houden die later door Martinus Nijhoff zullen worden uitgegeven. De colleges zullen gegeven worden in het eerste semester van het collegejaar 1986-1987.
□ In 1986 is er weer een letterkundige prijs bijgekomen. Het betreft de Limburgse Frans Erensprijs, die eens in de drie jaar zal worden uitgereikt aan een te bekronen auteur
| |
| |
uit het gehele Nederlandse taalgebied. De prijs is tienduizend gulden groot en dus bepaald geen kleine, bijkomstige bekroning te noemen.
□ In Vlaanderen wordt door de brt een reeks televisiefeuilletons uitgezonden van werk van inmiddels vergeten of op de achtergrond geraakte Vlaamse auteurs. Uitgezonden werden reeds Hard labeur van Reimond Stijns en De vulgaire geschiedenis van Charelke Dop van Ernest Claes. Verwacht wordt een tv-bewerking van het werk van de ten onrechte vergeten auteur Gustaaf Vermeersch (1877-1924).
□ De Stichting Ons Erfdeel heeft onlangs een geheel herziene en bijgewerkte herdruk van de brochure Nederlands, het verhaal van een taal uitgegeven. De brochure gaat in op de ontwikkeling van het Nederlands in Nederland en Vlaanderen, telt tachtig pagina's en is rijk geïllustreerd. Men kan de brochure bestellen bij Ons Erfdeel, Murissonstraat 260, B-8530 Rekkem (België). De prijs bedraagt ƒ 12, -.
□ Het wetenschappelijke tijdschrift voor neerlandistiek Spektator zal per 1 september 1986 van uitgever veranderen. Wolters/Noordhoff wilde om commerciële redenen van het blad af; het werd te duur gevonden de produktie voort te zetten. De snel groeiende uitgever van linguïstische literatuur Foris Publications in Dordrecht kwam al vrij snel met de redactie van Spektator tot overeenstemming, waardoor het blad niet alleen van de ondergang kon worden gered, maar tevens dezelfde omvang en opzet zal kunnen behouden.
□ De Stichting Dimensie heeft voor 1986 opnieuw een poëzieprijsvraag uitgeschreven. Nederlandstalige poëzie dient - in vijfvoud getypt - te worden toegezonden aan het secretariaat Dimensie Poëzieprijsvraag 1986, per adres Morssingel 91, 2312 ET Leiden. De inzendtermijn loopt tot 30 juni 1986. De hoofdprijs bestaat uit de publikatie van de door een jury bekroonde poëzie bij de Stichting Dimensie.
□ De Stichting Boek organiseert op vrijdag 30 mei 1986 een colloquium over de relatie woord en beeld bij de boekproduktie. Tot de sprekers behoren A. Grypdonck, J.M. Peters, A. Manteau en W. van Peer, die elk een aspect van de samenhang tussen lezen en kijken zullen behandelen. Het colloquium vindt plaats in de St. Pietersabdij te Gent; aanvang 10.30 u. Er is een gezamenlijke lunch en er wordt besloten met een borrel. De teksten van de lezingen zullen gepubliceerd worden in Grafiek, dat aan de deelnemers gratis ter beschikking zal worden gesteld. Aanmeldingen bij Stichting Boek, per adres L.U.C., Universitaire Campus, 3610 Diepenbeek, België.
Suggesties voor deze rubriek aan: Instituut voor Neerlandistiek Spuistraat 134, kamer 456 (afd. DNL), 1012 VB Amsterdam, tel. 020-5254718
|
|