Woord vooraf
Het bestaan van het Middelnederlandse Leven van Liedewij, de maagd van Schiedam is al enkele eeuwen bekend. Tot onze verbazing bleek daarvan geen moderne editie voorhanden. Zelfs de Liedewij-jaren 1890 (het jaar van haar canonisatie) en 1933 (het jaar van haar vijfhonderdste sterfdag) hebben ondanks een stroom publicaties geen uitgave van deze - in historisch en literair opzicht - belangrijke tekst opgeleverd. De viering van het eeuwfeest van Liedewijs canonisatie in 1990 was een geschikte aanleiding ons te verdiepen in dit Middelnederlandse leven.
Daarin werden we gesteund door de stichting ‘Fonds Historische Publikaties Schiedam’. Met ons was zij van mening dat het Leven van Liedewij toegankelijk gemaakt diende te worden voor een brede kring belangstellenden: zij zorgde ervoor dat de verschijning van dit boek financieel mogelijk werd gemaakt.
Bij het samenstellen van deze uitgave hebben we van verschillende kanten hulp en steun mogen ontvangen.
Allereerst van de instellingen waar de handschriften en drukken van het Leven van Liedewij berusten. Voor de ons verleende gastvrijheid en/of voor het toesturen van fotografisch materiaal zeggen we de medewerkers van de Koninklijke Bibliotheek Albert I te Brussel, de Bibliotheek van de Rijksuniversiteit te Gent, de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag en het Rijksmuseum Het Catharijneconvent te Utrecht van harte dank.
Een groot deel van het voorbereidende werk werd verricht door de deelnemers aan een doctoraalwerkgroep die in het voorjaar van 1988 aan de Vakgroep Nederlands van de Rijksuniversiteit Leiden werd gewijd aan het Leven van Liedewij. We danken Carina van Agten, Chris van Amstel, Petra Berendrecht, Petra van Biezen, Ronald van den Eijnden, Terry Goud, Johan Koppenol, Olga van Marion, Edith Meijer, Ria van Oosterhout, Judy Paauwe, Hanneke Plevoets, Bert Thiel en Linda Vermeulen voor het vele materiaal dat zij bijeen hebben gebracht. In het bijzonder gaat onze dank uit naar Dick van der Mark en Ton van