Stripevenementen
Het mag dan al iets minder goed gaan met de strip in het algemeen, aan belangstelling heeft het stripwezen ondertussen niet ingeboet. Integendeel. Het aantal stripmanifestaties breidt alsmaar uit. We zetten de voornaamste op een rijtje.
In Nederland is er de Strip-Driedaagse, traditioneel in de maand september in Breda, maar dit jaar pas in november (van 20 tot 22) en wel in het Congresgebouw in Den Haag. Het thema - want iedere Strip-Driedaagse loopt rond een thema - wordt: ‘De Negende Hemel’, waarin zowat alle aspecten van de strip vervat zullen liggen. Aan de Strip-Driedaagse is ook al gewoontegetrouw een colloquium verbonden en dat zou dan als onderwerp ‘strips en geweld’ hebben (vroegere onderwerpen waren onder andere strips in het onderwijs en de volwassen strip). De Strip-Driedaagse is een totaalgebeuren met optredens, signeeracties, veilingen, film, een tweedehandsbeurs, een tentoonstelling en dies meer. Jaarlijks wordt bij die gelegenheid ook de Stripschappenning uitgereikt aan een verdienstelijke Nederlandse tekenaar. Laatst was dat Dick Materna.
De Strip-Driedaagse is vooral een commercieel gebeuren. De meeste uitgeverijen komen erop af met nieuwigheden en plannen ook een aantal uitgaven met het oog op deze manifestatie.
Het is een gelegenheid om alles wat er op stripgebied verhandeld wordt eens bij elkaar te zien: van albums over posters tot gadgets. Het is er doorgaans erg druk (het hele gebeuren speelt zich tijdens het weekend af), maar een doorwinterde stripliefhebber maalt daar niet om. Overigens vind je hier en daar buiten het gewoel van de stripstands wel een rustruimte. De Strip-Driedaagse trekt vooral Nederlanders. Minder dan 10 procent zijn Belgen.
In de herfstmaand oktober kan je in het prachtig gelegen Ardense stadje Durbuy terecht voor een weekend-stripfestival. Hier is niet zozeer de commerciële activiteit interessant, want het is bijna uitsluitend een francofone aangelegenheid, maar je moet wel de randactiviteiten meepikken. Doorgaans zijn dat retrospectieves of tentoonstellingen (vorig jaar onder andere: de originele platen van het album Laïyna van Hausman en een retrospectieve van Mitacq, schepper van de Beverpatroelje), verspreid over het hele historische stadje. En over dat laatste hoef je je absoluuut geen zorgen te maken, want Durbuy prijst zich toeristisch aan als het kleinste stadje ter wereld. De sfeer is er heel wat bezadigder dan bij de Strip-Driedaagse en wie even op adem wil komen, kan dat in een streekrestaurantje of langs de oevers van de Ourthe, die zich om het stadje heen kronkelt. Een heerlijke strip-herfstuitstap.
Nieuwkomers in dit rijtje zijn de stripevenementen in de Belgische kuststeden Koksijde en Middelkerke, en dat in het voorjaar. Middelkerke is uitsluitend commercieel bedoeld (met de nieuwste uitgaven ter plaatse) en bestaat pas sinds dit jaar. Een vervolg is nog niet zeker. Koksijde bestaat al een tijdje en is tot nu toe sterk op kinderen afgesteld, met wedstrijden, tekenfilmpjes en dergelijke. Tentoonstellingen nemen ook hier evenwel een belangrijke plaats in.
Het stripschap
Het stripschap noemt zich het Nederlands Centrum voor Belangstellenden in Strips en heeft als doelstelling de Nederlandse strip te bevorderen, naast de strip in het algemeen. Daarvoor beschikt het centrum over een informatiedienst, het stelt tentoonstellingen ter beschikking rond een bepaald thema en het bezit ook een filmotheek, toegespitst op filmpjes met stripfiguren in de hoofdrol (De Bommelfilm bijvoorbeeld of de allereerste ‘Mickey Mouse’). Verder is het Stripschap actief op het uitgeversvlak. In samenwerking met uitgeverij Arboris geeft het stripcentrum de zwartwit reeks ‘Uit de Toonder-studio's’ uit, een verzameling van het werk, zoals de titel het zegt, uit de studio van Maarten Toonder. Leden van het Stripschap krijgen deze reeks tegen een iets voordeliger prijs. Het Stripschap heeft namelijk een zogenaamde ‘ledenservice’, waarbij het secundaire literatuur over strips, die in het normale circuit moeilijk te vinden is, ter beschikking stelt van zijn leden.
Maar zo heel veel moet je je daar niet van voorstellen, want de lijst met die secundaire literatuur is al jaren zo goed als onveranderd gebleven.
Tenslotte is het Stripschap ook de geïnspireerde kracht achter het blad Stripschrift, een momenteel tweemaandelijks blad met en over strips, en achter de Strip-Driedaagse, een jaarlijks stripevenement in Nederland.
Het Stripschrift werd opgericht in 1968 en telt nu zo'n 2000 leden (in 1980 waren het er nog een 1100), een aantal dat stabiliseert. Haast alle leden zijn Nederlanders, met uitzondering van een 50 tot 100 Belgische leden. Behalve de ‘ledenservice’, genieten de Stripschapleden ook gratis toegang bij de Strip-Driedaagse (ze krijgen daar ook nog een tas bij met allerlei stripsnuisterijen) en andere Stripschap-evenementen, van een reductie op Stripschrift, een periodiek verschijnend leden-informatieblad en van een Stripschap-jaarkalender.
(Voor informatie: Het Stripschap 020 - 85 22 29)