Woord vooraf
In 1983 publiceerde ik in eigen beheer van rentmeester Eemont Goossens of van zijn kleinzoon ‘Dieùersche notabele dingen’ (Diverse notabele dingen). Zie hierover F. Claes in Oost-Brabant, 1983, XX-1, blz. 48. Het is een soort Tiense kroniek waarin de schrijver in korte rubriekjes het wel en wee vertelt van zijn geboortestad. Naast enkele feiten uit een ver verleden die hij vond in oude bronnen, bevat het handschrift vooral de beschrijving van voorvallen die de auteur zelf heeft meegemaakt of die hij uit de mond van zijn grootvader moet hebben opgetekend. Voor de Tiense geschiedenis is deze Kroniek van uitzonderlijk belang.
In het nieuw opgerichte tijdschrift Thiunas (Stedelijk Museum het Toreke, Tienen), waarvan drie nummers verschenen, publiceerde ik in nummer 1 en 2 van de eerste jaargang (1984) 3 onuitgegeven Tiense historische teksten. De eerste tekst handelt over de tweede periode van de scheepvaart te Tienen (1651-56), de tweede over een poging tot verkrachting van juffrouw Catharina Marcaigne (25 oktober 1723) en de derde over een volksloterij in de herberg van Franciscus van Autgaerden (ca. 1806). Het betreft 3 handschriften die zich bevinden in het zogenaamde privéarchief van Jan Wauters, waarvan enkele nummers thans eigendom zijn van A. Paenhuysen te Tienen.
Ten slotte verscheen in Oost-Brabant (1984, 1) een fragment van Jan Jakinet over de verwoesting van Tienen in 1635. Zie hierover de tentoonstellingskataloog ‘Tienen 1635’ (Tienen, het Toreke, 1985).
Om mij niet te beperken tot Tienen en omgeving alleen stelde ik aan de h. Frans Claes s.j., voorzitter van de Oostbrabantse Werkgemeenschap, voor om historische teksten die voor heel Oost-Brabant van belang zijn in reeksverband uit te geven. De Raad van Beheer stemde met dit voorstel in, zodat thans het eerste nummer verschijnt van de nieuwe reeks Oostbrabantse Historische Teksten’.
De bedoeling van de Oostbrabantse Werkgemeenschap is, interessante maar moeilijk toegankelijke teksten van verschillende aard voor een groot publiek kenbaar te maken. Hierbij wordt de tekst in zijn oorspronkelijke vorm afgedrukt. Op deze wijze zal de reeks ook voor naamkundigen, historici, en andere wetenschappelijke vorsers van groot belang zijn. Door te werken met gewone offset-druk tracht de redaktie van Oost-Brabant de verschillende delen van de reeks zo goedkoop mogelijk te houden. We hopen dat een talrijk lezerspubliek dit nieuwe initiatief daadwerkelijk zal steunen.