het gevolg zijn - ja, dat zelfs de geestelijke anarchie en chaos, welke wij thans dagelijks in de ontwrichting der moderne wereld om ons heen zien, mede door ‘neutraliteit’ veroorzaakt is!
Nu eischt de werkelijkheid van leven en samenleving allereerst daden van ons - daden, die Goddank voortkomen uit algemeen erkende deugden. Het is een onomstootelijk goed te streven naar naastenliefde, barmhartigheid, rechtvaardigheid, trouw, ridderlijkheid, plichtsgevoel, vergevensgezindheid - om slechts enkele te noemen. Zoo fundamenteel zijn deze, dat men ze zelve haast beginselen zou kunnen noemen! En die daden zijn zoo belangrijk, dat voor de Volkshoogeschool de scheidingen niet verloopen naar de godsdienstige gezindten of de maatschappelijke standen, maar dwars daar doorheen: tusschen de menschen, die in hun daden iets waar maken van wat zij belijden, en zij, die er alleen den mond over vol hebben - tusschen de waarachtigen en de huichelaars!
Wanneer wij daar practisch ernst mee maken, komen wij een heel eind. En wie er aan twijfelt, neme de Gelijkenis van den Barmhartigen Samaritaan ter harte!
Al kan niemand de juistheid van het voorgaande ontkennen - de meesten voelen zich daardoor terecht niet bevredigd. In de eerste plaats vraagt men: bezit de mensch uit zichzelf kracht genoeg om die ontzaggelijke taak te volbrengen - is de mensch werkelijk zoo goed? En dan: geeft dit alles een antwoord op de geestelijke vragen en conflicten, welke juist jonge menschen van 20 à 30 jaar bestormen?
Wat nu zijn de fundamenteele waarden, de volstrekte maatstaven voor den mensch en de samenleving? De Volkshoogeschool ziet deze verhoudingen als volgt.
In de huidige samenleving schijnen in hoofdzaak drie groote ideëele krachten werkzaam te zijn - elk door velen als een beginsel gezien.
Daar is de kracht, welke haar uitgangspunt vindt in de vrijheid. Talloozen hebben daarvan de eeuwen door het heil der menschheid verwacht; velen hebben er het hoogste voor geofferd. Na de pathetische Fransche Revolutie op geestelijk gebied en de Engelsche industrieele revolutie op maatschappelijk gebied vond deze kracht haar bedding in de liberale