zinnigen kring hooren, die moeiten met deze feesten hebben, die zeggen: we moesten dit jaar toch Kerstmis maar eens overslaan. Zooals zij ook zeggen: ik ga vanmorgen niet naar de Kerk, want mijn stemming is er niet naar. Want wij zoeken in onze kerken veel minder de objectieve verkondiging dan wel het subjectief beleven.
Nu ligt daarin zeker een der sterke zijden van het Vrijzinnig Protestantisme. Er komt in tot uiting een zin voor echtheid, een gevoel van afkeer voor uiterlijkheden en een angst voor huichelarij.
Maar een zwakheid schuilt er evenzeer: een praevaleeren van het beleven van de waarheid, voor de waarheid zelve, een scepticisme ten aanzien van de verkondiging der kerk en dit alles komt tot uiting in een angst voor liturgie, die volgens sommigen een vluchtheuvel is waar hij op gaat, die het Godsdienstig leven in zich voelt verschrompelen.
In het boek van Friedrich Heiler ‘Der Katholizismus’ trof mij in dit verband deze zin (in de uitg. van 1923 pag. 202):
‘Das Katholische Volk benützt jedoch den Kultus keineswegs bloss als Mittel für vergängliche Zwecke, sondern wertet ihn als Selbstzweck; es kennt eine völlig anegoistische Teilname am kirchlichen Kult in der sich nichts anderes verrät als reine Freude am Heiligen und an den schönen Formen, von denen das Heilige eingefasst ist.’
Wat hebben wij hier weinig van! Ik stem toe, dat in onze kerkdiensten het Aesthetische te zeer ontbreekt, dan dat men er heen zou kunnen gaan uit ‘Freude an den schönen Formen, von denen das Heilige eingefasst ist.’ Ja, ook beaam ik, dat in onze eeredienst, die preekdienst is, te weinig zin is voor ‘Das Numinöse’ en voor het mysterie, dan dat men er zelfs uit ‘reine Freude am Heiligen’ geheel op zichzelf heen zou kunnen gaan.
Maar desondanks lijkt het mij, dat er veel meer besef kon zijn voor het objectieve, voor de verkondiging, voor de aanbidding, los van een toevallige stemming of toestand.
En dan treft mij in dat zinnetje van Heiler zoo sterk het woord ‘anegoistisch’!
Zit er geen stuk egoïsme in dat altijd maar willen beleven, naar eigen interpretatie? ‘Als het voor mij geen Paschen is,