ties, stijl, formuleering, dan wordt men angstig te moede. Wat zal de reactie zijn op dit resolute woord? Enkele aanhalingen in andere bladen met vijf regels vriendelijke commentaar en eenige origineele critiek? Een paar ingezonden stukjes in datzelfde weekblad van menschen, die Dr. v.d. Pol waarschuwen voor het verleidelijk gefluit van Rome? - Ongeveer een jaar geleden wees het Agl. Weekblad op een publicatie van Stanley Jones in de ‘British Weekly’: ‘Christenen van Brittanië vereenigt u,’ een eveneens op het besef van den nood gegrondvest practisch plan tot een vereeniging van alle kerken als vrije, federatief-verbonden groepen van een vereenigde kerk van Christus. Banning wijdde aan dit plan een ‘Actueel’ in het Maartnr. van ons ‘Kouter’ en wees op noodzakelijke voorwaarden en consequenties, wilde dit plan ooit lukken.
Ach, het is zelfs zonder noemenswaardige discussie verdwenen! Thans is het van de Pol, die weliswaar geen organisatieplan brengt, maar dezelfde nood-positie constateert, dezelfde principieele radicale bereidheid vraagt. De redactie van het Alg. Weekblad laat blijkbaar de gedachte toch niet los. En ik spreek hier wel voor mijzelve, maar ik durf te zeggen, dat een streven naar zulke doeleinden in Het Kouter toegejuicht wordt en dat een vruchtbaar, reëel gesprek over de mogelijkheden die hier liggen door de redactie gaarne zou worden gepubliceerd. Is wat hier verlangd wordt ook niet steeds één der drijfkrachten geweest van de Barchembeweging?
In de maand Februari viert als steeds de Ned. Christ. Stud. Vereen. met de geheele wereldfederatie den gebedsdag; meer dan anders nog wordt dan in dien kring het devies op den voorgrond gesteld ‘ut omnes unum sint’, dat allen één mogen zijn.
Studenten, maar ook predikanten, theologische professoren en velerlei afgestudeerde intellectueelen, oud-leden der N.C.S.V., weten zonder twijfel, dat deze ‘allen’ wier één-zijn zij biddend hopen, deze ‘allen’ in de vele onderafdeelingen der wereldfederatie, tot velerlei schakeering der christenheid behooren, een gezelschap zijn, misschien even bont als dat der Nederlandsche kerken. Maar ach, die anderen wonen zoo ver! ...Wat oprecht biddend gezocht wordt voor de verte, geldt ook dichtbij! Dit is een illustratie, die heelemaal niet bedoelt te zeggen, dat er speciaal gebrek aan radicale bereidheid is bij zoogen. ‘rechts’. Het zou overigens wel mooi in de lijn der mislukte pogingen passen eerst eens te gaan twisten, welke groep aan de verscheurdheid de meeste schuld draagt!