V. Conclusies
In de Gemeentelijke Archiefbewaarplaats te Deventer bevindt zich een rol waarvan het niet vast staat sedert wanneer zij naast de gemeentelijke archieven wordt bewaard. Deze rol bevat de uit 1249 daterende statuten van een organisatie die te Deventer heeft bestaan onder de naam van Koopmansgilde, welke statuten gevolgd worden door een lijst van de nieuwe leden van deze vereniging gedurende het tijdvak 1249-1387; 1455 personen in totaal. Het archiefstuk dient te worden aangeduid als koopmansgilderol. Een integrale editie van het stuk was niet voorhanden; onderdelen van de tekst waren uitgegeven, veelal echter op inadequate wijze.
De rol bestaat uit vijftien aaneengenaaide vellen. Waarschijnlijk is de rol volledig; hiermede wordt bedoeld dat geen vellen verloren zijn geraakt. De handen, die achtereenvolgens op deze vellen de namen noteerden van de nieuwe gildebroeders, zijn contemporain aan de opname van deze nieuwe lidmaten.
Enigszins overeenkomstige stukken, bekend uit andere steden, zijn, voorzover ouder dan de veertiende eeuw, uiterst zeldzaam. Deze schaarste in aanmerking genomen, en ook gezien het weinig duidelijke verschil tussen enerzijds hanzen en anderzijds de zich tot wantsnijdersgilden ontwikkelende koopmansgilden, zijn wij gerechtigd identieke stukken, die van hanzen of wantsnijdersgilden afkomstig zijn, mede te betrekken in een vergelijkende beschouwing.
Dit onderzoek berust op twee categorieën van stukken: ten eerste statutaire bepalingen van koopmansverenigingen tot en met de dertiende eeuw, en vervolgens ledenlijsten van dergelijke organisaties, mits aanvangend voor het jaar 1301.
Genoemde drie soorten van koopmansorganisaties - te weten koopmans- en lakenkoopmansgilden en hanzen - kennen alle het verschijnsel dat kinderen van lidmaten een lager intreegeld betalen dan homines novi. Alle categorieën geven hun leden de opdracht elkaar hulp te bieden bij moeilijkheden tijdens reizen in den vreemde. Speciaal in de koopmansgilderol vallen de bepalingen in het oog die de onderlinge concurrentiemogelijkheden beknotten.
Laken was niet alleen in de zo geheten wantsnijdersgilden het voornaamste handelsartikel, maar ook in het koopmansgilde te Deventer en in de koopmansgilden of hanzen te Groningen en Middelburg.
Het bestuur van de koopmansorganisaties was hetzij eenhoof-