Allerlei
K. Vl. Tooneelboekerij. Secretariaat: Kapelstraat 14, Thienen.
Tot hiertoe verschenen twee boekenlijsten - twee jaargangen van ‘De(n) Tooneelgids’, tijdschrift behelzende beoordeelingen van tooneelstukken. De aangesloten maatschappijen ontvangen dit alles kosteloos.
Nog veel te weing gestichten en studentenkringen zijn aangesloten.
Voorwaarden tot toetreding: Inkomgeld 5 fr. Jaarlijksche inschrijvingsprijs 3,50 fr.
Op 2n Paaschdag, aanstaande jaar, Katholiek Vlaamsch Tooneelcongres, ingericht door de tooneelboekerij.
Hooger Leven (Parijsstraat 81, Leuven) geeft een bijblad uit voor studenten. Het zal artikels opnemen over alles waarin een katholiek Vlaamsch student belang stelt of stellen moet.
Het verschijnt 3maal onder het Paaschverlof, 8maal onder het groot verlof, eens met Nieuwjaar. De studenten die op H.L. inschrijven voor een vacantieabonnement, zullen het blad en het bijblad ontvangen tegen 0,05 het nummer. Inschrijvingen en bedrag te sturen naar het bureel.
Ons Volk. Een nieuw geïllustreerd weekblad verschijnt te Antwerpen.
Adres: Koningsstraat 6, Antwerpen.
Aan het hoofd staan volksvertegenwoordiger Van Cauwelaert en Dr Van de Perre. - Prijs per nummer, gewone uitgaaf 0,10, prachtuitgaaf 0,20. - Inschrijving: gewone uitgaaf 5,75 fr. Prachtuitgaaf 10 fr. - Vele bekende Vlaamsche schrijvers zegden hunne medewerking toe.
Rond de spellingkwestie.
Over die zaak ontvingen wij drie brochures, waarvan uitvoerige bespreking niet in Jong Dietschland thuis hoort.
Tegen het Kollewijn-stelsel schreef Carel Scharten ‘Het spellingvraagstuk’.
‘De vereenvoudigde een gevaar voor volk en stam.’ - Amsterdam, maatschappij voor goede en goedkoope lectuur. - Nederlandsche Boekhandel, Antwerpen. Prijs 0,40. Carel Scharten spreekt vooral als letterkundige en ‘buiten het eigenlijk wetenschappelijk gebied’, en tracht te bewijzen dat wat men heet het algemeen beschaafd Nederlandsch niet tot grondslag van de spelling dienen kan. Scharten denkt en schrijft flink.
Tegen dit artikel schreef Dr Kollewyn ‘Een Bui’. ‘Het Gidsartikel van Karel Scharten beantwoord.’ - Baar-Hollandia drukkerij - en D.C. Herseling ‘Onze gevaarlijke spelling’. Leiden, S.C. Van Doesburgh. Prijs f. 0,15.
Tooneelvoorstellingen.
Onder de tooneelfeesten in onderwijsgestichten gegeven waren vooral merkwaardig de opvoering van Antigone door de leerlingen van het gesticht Onze Lieve Vrouw ten Doren te Eekloo - en van Lucifer in St-Jozefscollege te Aalst. Iedereen zal het wel in het eerst vermetel gevonden hebben dat men in een onderwijsgesticht dergelijk stuk opvoeren durft. Zij echter die de voorstelling zagen zijn het eens om te zeggen dat de durvers geslaagd zijn en in sommige deelen (b.v. het gansche 3e bedrijf) zelfs het uitgelezen gezelschap Royaards voorbijstreefden. Tooneelleider was E.P. Sracke; L. De Vocht toonzette de koren; E.P. Taeymans schilderde de schermen.
Dergelijke feesten zijn voor Vlaanderen een zegen.