verder gezegd, weer te rechte of ten onrechte, dat de rijkgekleurde ‘Vlasgaard’ van René De Clercq en Jef Van der Meulen te Antwerpen niet vóór het voetlicht komt, al beleelde hij een schitterend succes te Gent.
C.D.
‘Liederen voor het Volk,’ door René De Clercq en Wierts (Tweede reeks: Liedjes der Liefde.)
Een verzameling luimige volksliederen in den aard van de losse deuntjes, die Octaaf De Hovre ons dichtte. Wierts leverde reeds een dubbele reeks kernige Gezelle-liederen en een verzameling flinke, diepgevoelde en knapuitgewerkte De Glercqliederen, waarvan bovengemelde reeks de vollediging is. ‘Hemelsche Liefde,’ krachtig, breed en met verheven geestdrift gezongen. Het ‘Sarlotteken’ van Wierts zal denke lijk het ‘Sarlotteken’ van De Hovere niet doen vergeten, dat verdient populair te worden. ‘Ti-ti-ti-tiere,’ een schilderachtig lied met veel onomatopeeën in de begeleiding. ‘Troostliedeken,’ een perel zóo voor de woorden als voor de muziek: gevoeld, welluidend, vloeiend, gepast! Zoodat wij eenige liederen van dezen soberen en kernigen toondichter rijker zijn, die zich misschien niet altijd zoo frisch en zoo natuurlijk als onze Vlamingen voordoet, maar het op hen wint door zijn verzorgde techniek, zijn benijdenswaardige vruchtbaarheid en de lenigheid van zijn talent, dat even goed slaagt in het luimige als in het ernstige, in het godsdienstige als in het wereldsche.
L. L.
Nog dit jaar zal de nieuwe operaschouwburg te Antwerpen ingehuldigd worden.
‘Heer Halewijn,’ door René De Clercq en Jef Van der Meulen, verschijnt bij Cranz, den rijken Brusselschen uitgever. De opvoering te Antwerpen werd echter verschoven tot toekomend jaar.
Lambrecht Lambrechts, de dichter-zanger-novellist, hield dezen winter verscheidene voordrachten met muziek over het moderne lied, over het oude lied en over onze Vlaamsche kinderliederen.
‘Les Troyens’ van Berlioz werden te Brussel in den Muntschouwburg opgevoerd, beide stukken in een enkele vertooning: deze begon te vijf uur en eindigde te middernacht!