Vlaamsche Muzikale Uitgaven.
De Nederlandsche Koorvereeniging heeft 50 Volksliederen, voor gemengd koor, uit hare bundels in een boekje verzameld en daaraan eenige algemeen gezongen liederen, die nog niet in hare uitgaven voorkwamen, toegevoegd. Die bundel verscheen bij de firma G. Alsbach, te Amsterdam.
- Het tijdschrift Caecilia verschijnt thans in boekvorm als maandblad. De hoofdopstellers zijn H. Viotta en S. van Milligen.
- Peter Benoit, zijn leven, zijne werken, zijne beteekenis door Julius Sabbe. Dit boek bevat weinig belangrijks over Benoit's werken maar zeer veel belangrijks over zijn leven, over de Vlaamsche muziekbeweging, over den strijd voor een Vlaamsch Conservatorium. Uit de getuigenis van Julius Sabbe, die het weten kan en niet van partijdigheid te verdenken is. blijkt dat de Vlamingen hun Vlaamsch Conservatorium niet het minst te danken hebben aan het zeer werkdadig optreden van Minister De Bruyn, die dus destijds gansch ten onrechte van onverschilligheid beschuldigd werd. Te veel belang wordt door schrijver gehecht aan de diensten door Peter Benoit aan de Vlaamsche zaak bewezen. Een eigen muziekbeweging is voor onze taal een machtige steun, maar niet onmisbaar. Conscience, al schijnt schrijver het tegendeel te beweren, heeft door zijn boeken oneindig meer voor de herleving onzer taal gedaan dan Benoit door zijn muziekwerken op Vlaamsche woorden; de overgroote meerderheid der Vlaamsche strijders werden reeds van in hunne prille jeugd voor de Vlaamsche zaak gewonnen, vooraleer zij in de gelegenheid waren een enkel gewrocht van Peter Benoit te aanhooren. Ook in sommige andere opzichten wordt aan Benoit te veel lof toegezwaaid: de bewondering van den schrijver is wat te onvoorwaardelijk, evenals die van Hugo Verriest voor zijne twintig Vlaamsche koppen.
Sabbe's zeer lezenswaardig werk is versierd met vier platen en een schoone titelplaat. Te verkrijgen in de Nederlandsche Boekhandel Gent en Antwerpen. Prijs 2,50.