F. Bordewijk-prijs 2015
Annelies Verbeke
Dertig dagen
Juryrapport
De helden van de Vlaamse schrijfster Annelies Verbeke, winnaar van de Bordewijk-prijs 2015, proberen vaker hun medemensen te helpen, maar Alphonse Badji, de hoofdpersoon van Dertig dagen, is de eerste die daar werkelijk in slaagt. Hij is een met zijn vrouw naar de Vlaamse zuidwesthoek uitgeweken muzikant van Senagalese komaf die werkt als klusjesman, maar die vooral fungeert als spons voor de verhalen van zijn klanten, die niet kunnen wachten om alles met hem te delen, inclusief overspelgeheimen en spookverschijningen.
In een laag tempo met prachtige zinnen verbindt Verbeke in haar meest omvangrijke roman tot nu toe die verhalen tot een geheel, waarin niemand een anker heeft en iedereen gedesoriënteerd door het land dwaalt - met de in de oude loopgraven bivakkerende vluchtelingen als triest symbool. Tegelijkertijd is Dertig dagen een boek dat zindert van de liefde voor het landschap en de natuur - én een liefdesroman, waarin Alphonse en zijn vrouw Kat hun uiterste best doen de verlatingsangst van de ander te temperen.
De eerdere boeken van Verbeke (Dendermonde, 1976) waren grootstedelijker en somberder, al is het verlangen naar contact al sinds haar succesvolle debuut Slaap! (2003) een belangrijke factor in haar werk. In Dertig dagen is haar groei als auteur duidelijk te zien. Ze slaagt erin haar vaardigheden als schrijver van korte verhalen, onder meer in de bundel Veronderstellingen (2012), ook in een breder verband toe te passen.
De roman raakt aan actuele maatschappelijke kwesties als migratie en discriminatie, maar verliest zich niet in pamflettisme of simplificaties. Dertig dagen is een dappere, maar nooit zoetsappige poging om op papier een wereld te scheppen die mooier is dan de echte: een roman over liefde en het diepe verlangen naar medemenselijkheid waarmee Verbeke alle beloften van haar eerdere werk inlost.