prachtig: in het oerwoud stonden de bomen dicht op elkaar. Er groeiden varens en ergens klaterde altijd wel een waterval. De schrijfster herinnert nog duidelijk het kratermeertje Telaga Warna: ‘Meer van Kleuren. De takken van de waringinboom wierpen schaduwen over het water. Als je in de diepte keek zag je de prachtigste kleuren. Volgens de legende had een prinses ooit haar juwelen in het water laten vallen.’ Inderdaad: herkent de oplettende luisteraar hierin het Telaga Hideung van Hella Haasse, het vulkanische spookmeer dat later Oeroegs vader zal opslurpen en meezuigen naar de diepte.
Toen Tonke de basisschool was ontgroeid brak de oorlog uit, en als twaalfjarige kwam ze terecht in het jappenkamp, een beklemmende ervaring. Haar vader verdween naar een mannenkamp, en ze kreeg hem tot na de oorlog niet meer te zien. Haar poes verdween, en altijd waren er de huiszoekingen, het appèl en de knagende honger. Schrijven was de enige manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen, ontdekte ze daar. Samen met een vriendin schreef en tekende ze schriften vol met stompjes potlood, om verder te gaan op wc-papier en alles wat maar voorhanden was.
Na de oorlog werd het gezin herenigd en gerepatrieerd naar Nederland. De boot bracht haar in een compleet andere wereld: het kille Dordrecht, waar de strengste winter sinds eeuwen aan de gang was. Op een ochtend in die koude winter van 1946 werd Tonke rillend wakker. De kou zat in haar botten, en in haar hoofd spookte een droom rond. Ze had gedroomd dat ze op vakantie was in de Indische bergen, maar het landschap was anders. Dichtbegroeid, met planten, en toch kon je de aarde zien. De lucht was goudgeel en vol vlinders. De droom was zo groots, zo vol kleur, en zo echt - alle verlangen naar Nederlands-Indië was erin samengebald.
Nog eenmaal stak het gezin oostwaarts de oceanen over, maar Nederlands-Indië bleek veranderd. Het gezin Dragt kon er niet meer aarden en keerde voorgoed terug naar Nederland. En zo moest Tonke leren leven in dat vreemde vaderland, waar de gesprekken gingen over het grauwe weer, godvruchtigheid en suikerbieten. Indië werd een herinnering, en zoals