die eerder gekleurd waren door kinderlijke opwinding over al het nieuwe en door een gevoel van geborgenheid in het volle boerenbestaan, dan door de wetenschap van gevaar, geheim en verraad.
Pelgroms eersteling was onmiddellijk goed voor een Gouden Griffel, waardoor haar naam eind jaren zeventig in één klap gevestigd was. Kleine Sofie en Lange Wapper bracht haar een tweede Gouden Griffel en een dito Penseel voor The Tjong Khing, plus de Deutsche Jugendliteraturpreis voor de vertaling. Bij verschijning van De eikelvreters - dat de schrijfster haar derde Gouden Griffel zou bezorgen - maakte Els Pelgrom dus deel uit van het keurcorps der vaderlandse kinderboekenschrijvers, waartoe je op dat moment ook Paul Biegel, Tonke Dragt, Willem Wilmink, Guus Kuijer, Imme Dros en Wim Hofman kon rekenen.
Mijn recensie van 12 januari 1990 begon zo: ‘In een kinderboek is zelden iets onmogelijk: een verliefde kikker, een poes die een juffrouw wordt, een grootmoeder die wegkrimpt in het niets, een held zonder vrees: voor de duur van het verhaal bestaan ze. Soms gelooft de lezer tóch zijn ogen niet, en meestal wordt dan de werkelijkheid beschreven. Zo'n boek is De eikelvreters van Els Pelgrom.’ Een man kijkt terug op de onvoorstelbare armoede van zijn kindertijd in Spanje, kort na de Burgeroorlog. Hij vertelt over de periode tussen zijn achtste en zestiende jaar. Zijn familie - ouders, oma en vijf kinderen, waar er met gepaste regelmaat een bij komt - woont in een vochtige grot in de Andalusische bergen. Vader werkt als dagloner op de uitgestrekte landerijen van een klooster, moeder doet de was voor het daar gevestigde jonge hereninternaat. Er is nauwelijks te eten en nooit voldoende brandhout. De bossen dienen de adel namelijk als jachtterrein en daar hout zoeken is diefstal. De clandestiene sprokkelaar riskeert letterlijk zijn huid, want rondsluipende opzieners steken de op de rug gebonden takkebos zonder pardon in brand.
Wanneer hij negen is moet Curro, de vertellende ik-figuur, van school om ook iets te verdienen. Hij is geiten- en varkenshoeder, werkt in de bouw en verzint slimme handeltjes. Wat