Dankwoord
‘Het verleden is een voortbrengsel van openingstijden’, schrijf ik in Nazi te Venlo, na allerlei kommer en kwel met archieven, gemeentelijke, bisschoppelijke of anderszins. Dan kan het helpen om domweg je boek vol scenario's en hypotheses te voltooien, en maar zien wat de zoekopdrachten van anderen opleveren.
En zie: enkele maanden na verschijnen van mijn boek ontving ik bericht van een meneer Tellings. Hij bleek de echtgenoot van de kleindochter van een broer van mijn overgrootvader F.W.H. Hüsgen, de spil van Nazi te Venlo. Vanwege zijn werk aan de stamboom van zijn echtgenote en zichzelf, was hij al googlend bij mij beland. Dat genealogisch onderzoek vanuit een andere richting dan de mijne leverde voor mij minstens de definitieve zekerheid op dat ik niet naar Polen hoef. Op het einde van mijn boek opper ik die mogelijkheid nog. Ik hoef echter niet langer vast te stellen in welk van de dorpen die tot 1945 Duits waren en toen nog Giesen heetten, mijn overgrootvader alsnog geboren zou kunnen zijn. Ik heb nu voldoende reden om aan te nemen dat hij inderdaad in het door mij bezochte laatste Duitse Giesen werd geboren.
Bovendien blijkt FWH eerder te Venlo beland dan ik, vastgelopen in het gemeentearchief, aannam: als kind, vermoedelijk in 1874. Laat dat nu net het jaar zijn waarin het Duitse station te Venlo werd geopend, zijn latere werkplek. Het heeft er alle schijn van dat zijn vader hem daar als spoorwegman voorging. Zo blijken de passages die ik aan zijn jonge jaren wijd, dus waarachtig pogingen, maar kom: de J. Greshoff-prijs wordt niet verleend door het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap. De prijs is bestemd voor dat ongewisse métier van de essayistiek. Voor een schrijven als pogen, een onderzoek in de richting van de waarheid, maar altijd in de buurt van fictie en verzinsel.
Dat wil niet zeggen dat je om het even welke onzin mag verkondigen. Maar wel dat je met enige bewuste gratie een fascinerende moeilijkheid mag omcirkelen, binnen de dimensies die de werkelijkheid je toestaat. De speurtochten langs de