Buitenzorg & Istana Bogor
Eén en dezelfde?
Peter van Dun
‘Kom, vriendelijke Illustratie-lezer, gij moet naar Buitenzorg; ik zal het voorrecht hebben U daar te brengen. Niet boos worden, ja, als ge persoonlijk met Java bekend mocht zijn. Ik zinspeel heelemaal niet op Indisch Meer-en-Berg en zou, werden we één van beiden dáár verwacht, heusch niet gesproken hebben van een voorrecht. Ook naar het Paleis, op audiëntie bij Gouverneurgeneraal Idenburg gaan we niet. Van het voorrecht (dit ware er werkelijk een) voor dien sympathieken Opperlandvoogd de traditioneele drie buigingen te maken, doen we afstand om Zijne Excellentie niet te storen in zijn overdrukke werkzaamheden. Zelfs de wereldberoemde Plantentuin staat op ons programma niet en een reisje naar Bogor met het enige doel om de koelte te zoeken en misschien een zwembad te Kottabatoe te nemen, ware iets voor verleden zomer geweest, maar zou gekheid zijn in dit seizoen’.
Doet een dergelijke tekst nu nogal ‘koloniaal’ of ‘paternalistisch’ aan, maar de ‘Katholieke Illustratie’ van 1 februari 1912 meende zo toch over een bezoek aan Buitenzorg te moeten schrijven. Het artikel betrof overigens het 25-jarig jubileum van het ter plaatse bestaande ‘Vincentius gesticht’. Alhoewel het daarbij behorende gebouwencomplex nog altijd bestaat en als school functioneert, wordt het wel duidelijk gemaakt wat in het begin van de 20ste eeuw als aantrekkelijkheden van Bogor werd beschouwd.
De reisgids ‘Lonely Planet, Indonesia’ (uitgave januari 2000) schrijft ‘alhoewel Bogor slechts op een hoogte van 290 m is gelegen, is het toch aangenaam koeler dan Jakarta’.
Dit klimatologische gegeven vormde in de 18de eeuw de belangrijkste reden voor de toenmalige Gouverneurgeneraal van Nederlands Indië Gustaaf Willem baron van Imhoff (1705-1750) om hier - ver van het vochtige en broeierige Batavia - zijn buitenresidentie te stichten onder de naam ‘Buitenzorg’, ongeveer 60 km van het toenmalige Batavia gelegen. In de 19de eeuw is de botanische plantentuin rondom de residentie aangelegd, die later als 's Lands Plantentuin, bekendheid kreeg. De botanische tuin bestaat en functioneert nog steeds, als Kebun Raya vormt het een van de toeristische attractiepunten van Bogor.
Eveneens rondom het paleis, buiten de grenzen van de botanische tuin ontwikkelde zich de kleine verzorgingsnederzetting Buitenzorg. Een kaart uit een Baedeker reisgids voor Zuid-Oost Azië uit 1914 geeft ten zuiden van het paleis een zgn. Chinese kamp weer, waar Chinese handelslui hun eigen handelscentrum opbouwde en tot op heden in stand hebben gehouden. Ten noorden van het paleis hebben zich kampongs ontwikkeld, terwijl ten westen van het paleis het spoorwegstation is verrezen en - op de route naar het paleis - het kantoor van de resident, een kerk, scholen (inclusief het bovenvermelde St. Vincentiusgesticht), een postkantoor en een (Europese) villawijk. Deze zaken zijn ook nu nog aan te treffen, het kantoor van de resident is inmiddels veranderd in het kantoor van de assistent Gouverneur.
Inmiddels is Bogor uitgegroeid tot een voor Indonesische begrippen middelgrote plaats met ruim 700.000 inwoners en wordt in feite beschouwd als een voorstad