In de West en op de Balkan; bestuurlijke ondersteuning
Otto Steenbrink
De RDMZ heeft in het begin van de jaren tachtig bij de behandeling van beroepschriften tegen beslissingen op grond van de Monumentenwet een systeem ontwikkeld dat thans in het openbaar bestuur navolging krijgt; namelijk het optreden als intermediair bij geschillen tussen overheid en de burger dan wel belanghebbenden bij beschermde monumenten.
Indien zich geschillen tussen overheden en burgers voordoen, is het in veel gevallen zinvoller om te bezien of er andere oplossingen voorhanden zijn dan dergelijke geschillen door de bestuursrechter te laten beslechten. Door deze geschillen in handen van een intermediair Bestuurlijke & Juridische Zaken te stellen, kan een overlegsituatie ontstaan waar de betrokken burger, maar ook de overheid, meer baat bij heeft dan een rechterlijke uitspraak. Voorts wordt hiermee bereikt dat de burger meer begrip krijgt voor het handelen van de overheid en tevens dat deze zelfde overheid daardoor dichter bij de burger komt te staan en meer begrip krijgt voor zijn problematiek. De rol van een intermediair wordt de laatste jaren - ook bij de RDMZ - steeds intensiever en de ervaringen om op deze wijze geschillen op te lossen, zijn zeer bemoedigend.
Deze expertise werd door de RDMZ ook internationaal ingezet zowel op Curaçao, Nederlandse Antillen als via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Internationaal bij de wederopbouw van het openbaar bestuursapparaat in een zich democratisch ontwikkelend Kosovo. Hieronder een weergave van mijn ervaringen.
Curaçao: de operationalisering van het Monumentenbeleid
De bestuurlijke bijstand, waarbij de functie om als intermediair te fungeren ook een belangrijke rol speelde, werd in de periode 1990-1994 gegeven aan de dienst Ruimtelijke Ontwikkeling en Volkshuisvesting (DROV) van het Eilandgebied Curaçao, Nederlandse Antillen. Hier werd op basis van een opgesteld Monumentenplan en de vastgestelde Monumenten-eilandsverordening Curaçao (MEVC) binnen de DROV het Monumentenbureau en daarnaast de Stichting Monumentenfonds Curaçao (MFC) en de NV Stadsherstel Willemstad opgericht en geoperationaliseerd. Voorts werd de Monumentenraad Curaçao opgericht en het secretariaat bemand. Ten behoeve van subsidieverlening in de restauratiekosten van beschermde monumenten door de Stichting MFC werd een Meerjarenprogramma Restauratie Monumenten tot stand gebracht. Deze taak werd in nauwe samenwerking met het ter plaatse fungerende Secretariaat Stadsvernieuwing uitgevoerd. De hoofddoelstelling van de bestuurlijke bijstand had betrekking op het overleg en de procedure om geselecteerde panden op basis van de MEVC aan te wijzen tot beschermd monument en zorg te dragen voor de financiering vanuit Nederland aan de Stichting MFC.
De bestuursstructuur op de Nederlandse Antillen laat zich vergelijken met die in Nederland waarbij er zoals bij gemeenten in Nederland op elk eiland van de Nederlandse Antillen twee bestuurslagen zijn: een Eilandsraad en een Bestuurscollege bestaande uit de Gezaghebber en de Gedeputeerden.
De bestuurscultuur laat zich echter niet met die in ons vaderland aan de Noordzee vergelijken, zodat de rol als bestuurlijk intermediair goed van pas kwam. Immers, het op poten zetten van een geheel nieuw monumenten-