Saba, an unspoiled queen
Saba is een sprookjeseiland. Het vulkaaneiland dat steil oprijst uit zee, is nog ongerept en ‘onontdekt’: an unspoiled Queen. Met een oppervlakte van 13 km2 is Saba het kleinste Bovenwindse eiland. Verspreid over het eiland wonen circa 1500 Sabanen in piepkleine witte huisjes met uniforme rode daken, voorzien van houten gingerbread-lijstversieringen en groene luiken voor de ramen. De eilandbewoners zijn verplicht jaarlijks onderhoud te plegen. Hun huizen zitten dan ook goed in de verf.
Rond 1645 landde een groep Hollandse kolonisten vanuit St. Eustatius en stichtte er een permanente nederzetting. Na ruim vijftig jaar van politieke strubbelingen met veroveringen over en weer door Fransen, Engelsen en Hollanders, kwam Saba eind 17de eeuw onder supervisie van het Hollandse St. Eustatius.
Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was Saba een geïsoleerde, maar zelfvoorzienende gemeenschap. Door een verbetering van de infrastructuur is het eiland langzaam ontsloten: de aanleg van de eerste weg, het vliegveld (het kleinste van de Cariben) Flat Point en een pier bij Fort Bay. Nu ook het (duik)toerisme ontluikt (zelfs zonder stranden), kleinschalige bedrijven zich vestigen en een Amerikaanse medical school haar deuren heeft geopend, lijkt Saba voorzichtig haar sluier af te willen leggen.
Tijdens het recente RDMZ-bezoek aan St. Eustatius is eveneens een uitstapje gemaakt naar Saba. Het eiland heeft niet zo'n rijke historie als St. Eustatius. Wel kent het door haar besloten ligging een karakteristiek bebouwingspatroon. Deze gebouwde omgeving concentreert zich in de plaatsen St. John's, Windwardside, Hell's Gate en de hoofdstad The Bottom, waar zich de bestuursgebouwen en de residentie van de gouverneur bevinden. Opvallend is dat de bebouwing en de infrastructuur van de nederzettingen The Bottom, met een veertigtal historisch waardevolle gebouwen, en Windwardside, met zo'n 70 historisch interessante gebouwen, zich zowel bouwtechnisch als architectuurhistorisch grotendeels in goede staat bevinden. Al schiet in Windwardside de architectonische kwaliteit van individuele en nieuwe panden in relatie tot hun omgeving tekort. Wellicht is dit veroorzaakt door het toenemend toerisme en de vraag naar specifieke winkels en bedrijven die daarmee gepaard gaat.
Recentelijk is door het Sabaans eilandsbestuur een bouwverordening vastgesteld. Onduidelijk is nog in hoeverre een aanvullende monumentenverordening wenselijk is. Het lijkt raadzaam om, gezien de goede staat waarin het historisch erfgoed zich bevindt, monumentenzorg onderdeel te laten zijn van deze bewuste bouwverordening. Het opzetten van een