Kroniek 2011
Jozef Vandemaele
In 2011 kon de restauratie van het Provinciaal Museum Stijn Streuvels ‘Het Lijsternest’ te Ingooigem (Anzegem) effectief van start gaan. Er zouden 550 werkdagen nodig zijn om het restauratieproject te realiseren. Gebruik makend van de sluiting van het museum ging Annelies Anseeuw voort met de inventarisatie van de inboedel, nu stonden de deelcollecties textiel, meubilair en tuinmateriaal op de agenda.
Op 17 januari liet bpost als speciale uitgifte drie postzegels met als thema ‘schrijvershuizen’ verschijnen. Onderwerpen: La maison blanche (Musée Maurice Carême, Anderlecht), Domus Erasmi (Het Erasmushuis, Anderlecht), Het Lijsternest (Provinciaal Museum Stijn Streuvels ‘Het Lijsternest’, Ingooigem). Op een velletje met vijf (identieke) zegels zijn een schilderij van Rik Slabbinck waarop hij Stijn Streuvels portretteerde en in facsimile de eerste bladzijde van het manuscript van De teleurgang van den Waterhoek afgebeeld. Frankeereenheid van de postzegel: 1 Nationaal.
Opmerkelijk hoe vaak de naam Stijn Streuvels valt in krantenartikels, columns, interviews, enz. Bij het zien van de film Rundskop (regie: Michaël Roskam) was Caroline Gennez (toenmalige sp.a-voorzitter) danig onder de indruk. ‘Deze film heeft mij (...) bij het nekvel gegrepen’, getuigt ze in De Morgen van 3 februari. ‘Rundskop (...) is Stijn Streuvels in de eenentwintigste eeuw. Het gebruikt feiten, actualiteit en context (...) en setting (...) om een schilderij te borstelen van de dromende, maar ook jammerlijk falende mens. Van de Icarus die alle mogelijke middelen, ook ongeoorloofde, aanwendt om naar de zon te vliegen, maar zijn vleugels schroeit.’ Gennez besluit met: ‘om terug te komen op Streuvels bij wie het fatum uiteindelijk ook altijd het hoofdpersonage was: