Streuvels en openbare werken
Karel Platteau
Dat Streuvels nu nog in de actualiteit van het ministerie voor Openbare Werken zou komen, via zijn De teleurgang van den Waterhoek, wekt verbazing.
Martin Vanhaverbeke is medewerker speeches op de persdienst van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. Hij is ook een kenner van Streuvels' werk. Een thema daaruit wendde hij aan om de minister naar Streuvels' werk te laten verwijzen bij een toespraak. Van hem ontving de redactie van het Jaarboek volgend getuigenis.
In juni 2011 bespreekt minister Hilde Crevits op haar kabinet het nakende bezoek aan een gemeente waar de bewoners van een oudere wijk zich ongerust maken over de bouw van een tunnel.
‘De bewoners vrezen daar, dat ze door die werken uit hun huizen weg zullen moeten. En in dat geval vinden ze het zinloos om er nog renovatiewerken uit te voeren of om bijvoorbeeld hun dak te isoleren’ zo luidt de motivering die de minister van een medewerker te horen krijgt.
‘Daar is toch absoluut geen sprake van... zij hoeven niet weg...’ reageert de minister!
‘Veranderingen roepen nu eenmaal weerstand op’, reageert de medewerker. ‘Da is immers van alle tijden. Dat was al zo in Mira, een film van veertig jaar geleden met Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir in de hoofdrol, toen allebei nog in hun jonge jaren. Ook die film gaat over weerstand tegen nieuwe infrastructuur.’
‘En... is dat goed afgelopen’, vraagt minister Crevits, ‘hoe gaat het verhaal?’
De medewerker antwoordt dat de film gemaakt is naar een boek van Stijn Streuvels, De teleurgang van den Waterhoek uit 1927. De