teressante extra's. De film, in het Nederlands nagesynchroniseerd, werd in april verscheidene keren vertoond in de Budascoop. Op 4 april gaven Roel Vande Winkel en Ine Van linthout er een lezing als introductie tot de film.
Op 21 april 2007 hield het Antwerpse Filmmuseum een studiedag over de film tijdens de bezetting: Het bezette scherm. Roel Vande Winkel en Ine Van linthout stelden er hun onderzoek naar De vlaschaard 1943 voor. Dit deden ze ook op 4 mei in het Deutsches Historisches Museum te Berlijn en op 8 mei in het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie te Amsterdam. Ook op 22 oktober, op een seminarie van het Studie- en documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (soma), schetsten ze de literatuur- en filmhistorische context van Wenn die Sonne wieder scheint.
Op 22 februari 2007 overleed te Genève op 86-jarige leeftijd de Nederlandse cineast Fons Rademakers. Hij verfilmde veel Nederlandse literatuur en werd in Vlaanderen bij het brede publiek bekend met Mira, zijn verfilming (1971) van Streuvels' De teleurgang van den Waterhoek, waarvoor Hugo Claus het scenario schreef. Naar aanleiding van het overlijden van Fons Rademakers zond Canvas (vrt-tv) op 23 februari 2007 de film Mira uit.
Renovatie en passende bestemming of leegstand en verdere verkommering? De toekomst van het ‘Streuvelshuis’ (Heuleplaats, nr. 9), bij M.B. van 30 april 2004 beschermd als monument, blijft onzeker (zie de Kroniek in jaarboek 13 van het Stijn Streuvelsgenootschap, p. 288).
Ter gelegenheid van de Erfgoeddag (22 april 2007) lanceerden Kortrijks gemeenteraadslid Moniek Gheysens en dichteres Lut De Block, lid van de Adviescommissie Letteren van de Provincie West-Vlaanderen, een petitie met de vraag er een ‘schrijvershuis’ in onder te brengen.
Tijdens de zitting van 14 mei 2007 van de Kortrijkse gemeenteraad werd door de raadsleden Moniek Gheysens, Christine De-