Martien Frijns
Uitgeverij Vantilt vraagt Martien Frijns de Jaarboeken grafisch vorm te geven. Er wordt dus niet - zoals dat in 1996 wel gebeurde - aan meerdere ontwerpers om een voorstel gevraagd. Frijns en Vantilt werkten al samen en maakten onder andere ook al het tijdschrift De Boekenwereld. Frijns is een boekenman; hij verzamelt, bedenkt en ontwerpt boeken en geeft in het mede door hem opgerichte afdh Uitgevers ook zelf boeken uit. Geen wonder dat zijn werkplek - een walhalla voor boekliefhebbers - ruikt naar papier en inkt.
Op tafel ligt de vuistdikke biografie die hij recent maakte over fotografe Maria Austria (1915-1975). Hij vertelt er enthousiast over, met name over het omgaan met de afbeeldingen in het boek. Van alle foto's van Austria zijn de negatieven bewaard gebleven. Van een groot aantal is bekend hoe zij het beeld aansneed. Soms vertelt die uitsnede een ander verhaal dan het hele negatief. Frijns vindt het belangrijk in dat geval te kiezen voor de manier waarop Austria zelf de foto gebruikte.
Hetzelfde geldt voor de manier waarop hij in het Jaarboek afbeeldingen behandelt. Steeds let hij erop dat de afbeelding dicht bij de bron blijft want de lezer moet erop kunnen vertrouwen dat het beeld dat hij ziet overeenstemt met de werkelijkheid. Dat betekent dat beelden niet zo moeten worden vergroot, verkleind of aangesneden dat de lezer niet meer begrijpt waar hij nou eigenlijk naar kijkt. Bij het vormgeven van het Jaarboek put Frijns veel voldoening uit deze manier van omgaan met de afbeeldingen. Hij vertelt blij te zijn dat de redactie het ieder jaar weer voor elkaar krijgt goed beeld aan te leveren. Deze beelden zo te plaatsen dat ze het allerbeste tot hun recht komen heeft zijn bijzondere aandacht. Dat betreft naast de keuze van het formaat en de uitsnede ook de keuze voor kleur of zwart-wit. Want sinds een aantal jaren worden een of twee katernen in het Jaarboek in kleur gedrukt.
Door de jaren heen is het aandeel beeld explosief toegenomen. Het eerste nummer uit 1994 bevatte negen afbeeldingen die samen 661,83 cm2 in beslag namen. In 2017 tel ik 146 afbeeldingen die samen 8781,44 cm2 beslaan. Niet alleen qua ruimtebeslag groeit het aandeel van de illustraties exponentieel, ook de waarde die eraan gehecht wordt neemt toe. Dat blijkt uit het feit dat er sinds een paar jaar een lithograaf wordt ingeschakeld om de afbeeldingen zo goed mogelijk te reproduceren. Dit kan vanzelfsprekend niet los worden gezien van het toegenomen belang van beeld in ons dagelijks leven. En omdat het Jaarboek ook in de losse verkoop zijn lezers vindt, wordt een aantrekkelijke vormgeving een steeds belangrijker aspect.
Om dezelfde reden wordt Martien Frijns in 2012 gevraagd om het omslagontwerp eigentijdser te maken. Dat resulteert in een nieuwe omslagtypografie en in een andere manier van het plaatsen van de afbeelding op de voorzijde. Waar voorheen een plaatje in een kader werd geplaatst (waardoor het beeld letterlijk en figuurlijk ingekaderd bleef), wordt het omslagbeeld nu veel ruimtelijker gebruikt. Dat is prachtig te zien als Frijns alle jaargangen op een rij legt (zie ook het omslag van dit nummer).
Ongewijzigd in al die jaren is de letterkeuze, de Trinité van Bram de Does. Deze klassieke boekletter doet nu al vijftien jaar dienst en heeft naast haar grote leesbare kwaliteit