ste zijn. Van nog meer ilustratoren heeft het museum originele illustraties in zijn collectie: Willem Bijmoer (geb. 1914), Jenny Dalenoord (geb. 1918) en Johan Fabricius (1899-1981), maar ook van een dubbeltalent als als Wim Hofman (geb. 1941), om slechts enkele willekeurige namen te noemen.
Recent kreeg het Letterkundig Museum het gehele archief van Babs van Wely in permanent bruikleen, een schitterende en vrijwel complete collectie, waarin zich ook brieven bevinden van auteurs met wie zij samenwerkte, onder wie Hans Andreus.
Babs van Wely woont en werkt in Den Haag. Bramine Eelcoline Marie van Wely werd in 1924 in Medan op Sumatra geboren, waar haar vader ingenieur bij de Staatsspoorwegen was. Na de lagere school bezocht zij het lyceum in Bandoeng en vervolgens de HBS in Soerabaja. Toen zij in 1946 naar Nederland kwam, begon zij aan een opleiding tekenen en schilderen aan de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De docent W.J. Rozendaal aldaar is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van haar talent. Ze solliciteerde na haar opleiding bij een reclamebureau waar ze werd aangenomen. Ze kreeg van alles te doen, waardoor ze haar vakmanschap verder kon ontwikkelen. Ze leerde worst zó te tekenen dat je hem kon ruiken. In dezelfde periode werkte ze mee aan het rooms-katholieke weekblad De Linie, waarvoor ze de vrouwenpagina en reisbeschrijvingen illustreerde.
Het reclamebureau verliet ze al snel om te gaan freelancen en zich te wijden aan dat wat ze het leukste vond: illustreren, al is ze haar hele carrière publiciteitswerk blijven maken, van affiches en postzegels tot kerst- en nieuwjaarskaarten, onder andere voor de Stichting voor het Kind. In het bruikleen dat Babs van Wely heeft afgestaan aan het museum bevinden zich hiervan vele specima. Vanaf 1963 heeft zij les gegeven aan de academie waar ze zelf haar opleiding heeft gekregen. Aanvankelijk was ze docente voor de NXI-akte, illustratief en decoratief, daarna aan de afdeling textiele vormgeving, waar vlakke vormgeving, kleurstudie en kleurenleer belangrijke onderdelen waren.
Uiteraard zijn de originele boekillustraties voor het Letterkundig