In september 1939 was de historische roman Schandaal in Holland van Du Perron bij H.P. Leopold's Uitgevers-Mij n.v. te 's-Gravenhage verschenen. Ter Braak zou dit eerste deel van de reeks ‘De Onzekeren’ bespreken in Het Vaderland van 22 oktober 1939 onder de titel ‘Regententragedie. De Perron tegenover een romanfront’. Du Perron behandelt in zijn roman een periode uit de regententijd; hoofdpersonen zijn de broers Onno Zwier van Haren (1715-1799) en Willem van Haren (1710-1766), die beiden een leidende rol in de Oranjepartij speelden.
Du Perron was omstreeks 12 september vanuit Nederlandsch-Indië in Nederland aangekomen, en logeerde bij Davida Simons-Posthumus (een tante van Elisabeth du Perron-de Roos) en haar echtgenoot David Lodewijk Simons in Amsterdam.
In de door Du Perron samengestelde bloemlezing uit de Indische belletrie uit de jaren 1600-1780, die eerder dat jaar onder de titel De muze van Jan Companjie bij A.C. Nix & Co te Bandoeng en Burgersdijk & Niermans te Leiden was verschenen, is tegenover p. 117 een gravure door P. Tanjé naar B. Akkema van Willem van Haren en tegenover p. 142 een gravure door P. Velijn van Onno Zwier van Haren als illustratie opgenomen. Met dat laatste portret en een portretfoto van E. du Perron is Ter Braaks artikel in Het Vaderland geïllustreerd. Op 21 oktober schreef Ter Braak aan Du Perron: ‘Oom Simons belde mij keurig op tijd op. Ik had de portretten der Van Harens in mijn hoofd, maar wist absoluut niet, waar ik ze gezien kon hebben. Willem is inderdaad typisch een “schaapskop”, Onno heeft wel een pienter hoofd.’ (Briefwisseling 1930-1940, dl. 4, p. 395).
Sjoerd van Faassen