Archief van Rederijkerskamers.
I. Archief der kamer van Hoogstraten ‘Het Eglantierken’.
De grootsche feestviering van het vierhonderdjarig bestaan van ‘Het Eglantierken’ op 6 Augustus 1933, getuigde van de levenskracht dezer aloude Kamer uit de Antwerpsche Kempen.
De talrijke oorkonden, jaarboeken en handschriften dezer Kamer, werden op 27 September 1869 door brand in het woonhuis van den toenmaligen voorzitter A. Janssens vernield; van oude archiefstukken is dan ook geen spraak meer. In het Staatsarchief te Antwerpen wordt evenwel de instelbrief der Kamer bewaard; deze keure, die den datum 27 Januari 1533 draagt werd uitgegeven door C. Stroobants in An. Ac. d'Arch. (ook in Belgisch Museum, d. VII (1843) bladz. 37 -) en later door den Heer E. Adriaensen in zijne Verzameling van Handschriften, bladz. 187-192.
De Kamer van Hoogstraten bezit twee geschilderde blazoenen. Het oudste, van ongekenden datum en zeer primitief geschilderd, draagt boven de armen van het Kruis twee schutterskruisen, die terugwijzen op de kruisboogschietingen die de Kamer vroeger beoefende. Het reglement spreekt herhaaldelijk van ‘colfdagen’ door de gezellen bij te wonen.
Het nieuw blazoen, hiernaast afgebeeld, werd in het begin dezer eeuw geschilderd door den Hoogstraatschen kunstschilder Jan Hoevenaars. De bloeiende Eglantier spruit uit den voet van het Christi-kruis, symbool der naastenliefde die gevoed wordt door het Kruisoffer. Links en rechts, het wapenschild van Graaf Antoon de Lalaing, eerste graaf van Hoogstraten, en diens gemalin Elisabeth van Culemborg. Onderaan, het schild van Hoogstraten.
Dank zij een gelukkig initiatief van den gemeenteraad in 1909, werden in het Stadhuis een reeks muurschilderingen uitgevoerd, tot illustratie van de plaatselijke geschiedenis. Verder in dit Jaarboek een fragment van de reeks dezer kunstwerken, die de faam van het Stadhuis te Hoogstraten uitmaken. Het verbeeldt een bezoek van Graaf Antoon de Lalaing, diens gemalin en de magistraat van Hoogstraten aan de pas opgerichte Kamer. De hoofdman brengt de hulde zijner Gilde. Aan den hoek, gevormd door de deurstijlen, het zelfportret van den kunstschilder, Karel Boom.
V.S.
Archivaris.