Joost Zwagerman Essayprijs 2021
Juryrapport
Dit jaar dreigde de uitreiking van de Joost Zwagerman Essayprijs wéér door corona te worden dwarsgezeten. Vorig jaar, toen we de uitreiking van de prijs online moesten vieren, zeiden we: jammer, maar het is echt maar voor één keer dat corona deze bijzondere dag teistert. Gelukkig zijn we nu weer met zijn allen in dit Theater, in Alkmaar, de stad waar Joost Zwagerman is geboren, waar hij vaak naar terugkeerde en waar zijn hart lag.
Met deze prijs eren we Joost Zwagerman, romanschrijver, essayist, dichter en vieren we het prachtige genre van het essay dat hij graag beoefende. Het zou vandaag zijn 58ste verjaardag zijn geweest. Laten we, op deze bijzondere en feestelijke dag, niet vergeten dat de laatste verjaardag die Joost vierde zijn 51ste is geweest. Dat blijft een verdrietig feit. Joost zou van deze tijd van alles hebben gevonden. En hij zou nieuwgierig zijn geweest naar het nieuwe schrijftalent dat zich aandiende.
Het is de vierde Joost Zwagerman Essayprijs alweer. Die continuïteit is te danken aan de inspanningen van de organisatoren, de mensen van het museum, het theater, de bibliotheek en de gemeente Alkmaar, met name museumdirecteur Patrick van Mil. Dank ook aan de Van Bijleveltstichting, met voorzitter Joost Quant en het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, de nabestaanden van Joost Zwagerman en de Volkskrant.
Dit jaar zitten in de jury waarvan ik de voorzitter mag zijn: Barber van de Pol, schrijver en vertaler, romanschrijver en essayist Manon Uphoff, Merlijn Olnon, uitgever en hoofdredacteur van De Nederlandse Boekengids, het tijdschrift waarvan het nieuwste nummer, met daarin de essays van de zes genomineerden, u wordt aangeboden.
De prijs begint zo langzamerhand een begrip te worden. Uitgevers kijken uit naar de nieuwe oogst. En terecht: de winnaar van 2018, Jilt Jorritsma, heeft inmiddels een roman gepubliceerd, Was, die zeer goed is ontvan-