vader altijd als artistiek en moreel baken blijven beschouwen en was van plan ooit eens een documentaire aan hem te wijden: ‘de man, de moeder, de vrouw’.
Op haar zeventiende, in 1973, kwam Cindy naar Nederland, de liefde zal een van de drijfveren geweest zijn. Ze volgde de cursus ziekenverzorgster in een opleidingsinternaat in Katwijk, waar ze verzekerd was van bed, brood en beroep. Zij bleef zich bijscholen tot en met diploma verpleegkundige-a. Ze zou nog vele jaren werkzaam blijven in de verpleging, maar behaalde in de tussentijd ook de diploma's mavo, havo en een aantal deelcertificaten vwo.
Meer en meer verlegde Cindy haar belangstelling naar de media. Zij begon helemaal onderaan, met de schaar bij het knipselarchief van nrc Handelsblad. Ze kwam in contact met kennissen die werkten bij de televisie en nam elk klusje aan dat ze daar kon krijgen. Zo werkte ze voor de rvu, nps, nos, ikon, human en Migranten-tv Amsterdam, en voor producenten als Pieter van Huystee, Interakt, en mm Filmprodukties. Tussendoor volgde ze de avondopleiding aan de fotovakschool (1982-1983), nam privé-lessen bij fotografe Miep ter Hoeven, werd opgeleid tot programmamaker voor tv bij de Migranten Media Opleiding in Amsterdam (1985-1986) en nam veel later op de Media Academie deel aan cursussen in scenarioschrijven en beeldcommunicatie bij Henk Suèr (2001).
Cindy Kerseborn kreeg gaandeweg opdrachten als researcher, redactrice, productieleider en ook interviewster bij documentaires van de regisseurs Frank Zichem, Hans Hylkema, Anet van Barneveld, Meral Uslu, René Roelofs, Reza Allamezadeh, Kees Hin, Bram van Erkel en Paul Kramer. Samen met anderen maakte zij in de periode van 1986 tot 1998 een aantal korte documentaires waaronder Hoerenjongens, Mi Kumbaté, Welkom In Friesland en Vlekkeloos.
In 1995 trouwde Cindy met Matthijs C. (‘Theo’) van der Snoek, die werkte als arts bij de landmacht. Aan dat huwelijk kwam een eind door zijn onverwachte en vroegtijdige dood in januari 2001.
Na enige tijd ging Cindy nu haar eigen voorstellen voor documentaires schrijven (aanvankelijk met Anet van Barneveld). Het eerste filmconcept waarvoor ze de subsidie bij elkaar kreeg ging over de Surinaamse schilder, performer, columnist en dichter (‘spoken word artist’ zouden we nu zeggen) Edgar Cairo (1948-2000). Dat was een gewaagde keuze. Cairo was toen al overleden en er was niet veel beeldmateriaal van hem beschikbaar. Zijn grillige levenswandel, zijn bewogen uitingen in woord en