man beschrijft hoe prentontwerpers rond 1600 de allegorische beeldtaal vervangen door die van genrevoorstellingen, laat zien hoe die verandering samengaat met nieuwe duidingen van allegorieën en hoe dat dan weer samenhangt met een nieuw publiek. Het is dankzij zijn nuchterheid een werk dat niets van zijn zeggingskracht heeft verloren en dat ook voor toekomstige generaties historici relevant én voorbeeldig zal blijken.
In een gestadige stroom artikelen, niet alleen in bundels, tentoonstellingscatalogi en in Nederland verschijnende publicaties als Simiolus, Oud-Holland en het Nederlands Kunsthistorisch Jaarboek, maar ook in tal van buitenlandse publicaties verfijnde zij haar inzichten en spreidde zij haar grote kennis en diepgravende interpretaties van het materiaal ten toon. Het tijdschrift Simiolus diende zij bovendien jarenlang (van 1977 tot 2006) als lid van de redactie. Wat opvalt, is de in de loop der tijd steeds gevarieerder en breder wordende keuze van onderwerpen: kunst en de Reformatie, Bijbelse prenten, protestantisme en humanisme in de kunst, de verbeelding van arbeid en van moraal, de invloed van antieke kunst in vroegmoderne prenten, en zo verder. Een voorbeeld van een belangrijke bijdrage over moralistische prentkunst is de publicatie De wereld tussen goed en kwaad: Late prenten van Coornhert (1990). Prenten en tekeningen als vehikel voor de verspreiding van godsdienstige denkbeelden stonden centraal in haar bijdrage ‘Religious propaganda in sixteenth-century Netherlands prints and drawings’ (1999). Haar belangstelling voor glas-in-loodkunst kwam onder andere tot uiting in haar bijdrage aan de catalogus The luminous image: Painted glass roundels in the Lowlands, 1480-1560 (Metropolitan Museum of Art, New York 1995).
Het zijn maar een paar voorbeelden van Veldmans grote, gevarieerde en van originaliteit in aanpak en uitwerking doortrokken oeuvre. In 2006 werd een aantal van Veldmans artikelen samengebracht in een bundel met de veelzeggende titel Images for the eye and soul: Function and meaning in Netherlandish prints (1450-1650). Onlangs nog schitterde Veldmans grote kennis van de Nederlandse zestiende-eeuwse tekenkunst, een deskundigheid die in haar vroegere werk meer impliciet aanwezig is, in haar bijdragen tot de catalogus The Netherlandish drawings of the 16th century in Teylers Museum (2016).
Soms wordt de lezer met zachte ironie toegesproken. De bijdrage ‘Lessons for ladies: A selection of sixteenth- and seventeenth-century Dutch prints’ (Simiolus 1986) begint zo: ‘At the risk, dear listeners, of appearing trendy, I should like to confront you with a typical women's subject