vroege jeugd betrokken was bij een taoïstische experiment waarbij de Mayakalender een belangrijke rol speelt. In het jaar 2012 begint die aan een nieuwe cyclus. Niet het hedendaagse progressiedenken is van belang, maar het cyclische denken. Het was al haar moeder die dacht in een filosofie waarin alles zijn ‘consequenties’ heeft.
Het zijn niet uitsluitend de onverwachte, verrassende en soms zelfs bizar-grillige wendingen die De consequenties zo boeiend maken. Allereerst combineert de schrijfster op overtuigende manier twee elementen die in de hedendaagse literatuur niet vanzelfsprekend zijn: fantasie en vastberadenheid. Ze creëert een geheel eigen wereld in deze kunstenaarsroman die op elke bladzijde waarde en franje, echt en kitsch, van elkaar probeert te scheiden en te doorgronden. De toon waarin Weijers schrijft is helder, vanzelfsprekend, krachtig, spitsvondig, betoverend. In alle fantasie is de tijd een structurerend gegeven: na de Proloog volgt het hoofdstuk met het jaartal 2012, dan keren we terug in de tijd naar 1984 en komen opnieuw uit bij 2012. Hiermee is de cyclische vorm gegeven.
De proloog van het boek is beslist van grote schoonheid en betekenis, en op onnavolgbare wijze houdt de schrijfster die toon vol. Zo begint het: ‘Op de dag dat Minnie Panis voor de derde keer uit haar eigen leven verdween stond de zon laag en de maan hoog aan de hemel.’ Wie het archief van het knmi raadpleegt, ziet dat de datering exact klopt; vanaf de 12de februari zet de dooi in. Intrigerend in deze boeiende openingsscène is de toevoeging ‘voor de derde keer’. Dit stelt de lezer op scherp: wat is er eerder voorgevallen, waarom de derde keer, hoe groot is de wanhoop in Minnies leven?
Met De consequenties maakt Niña Weijers een grootse entree in de literatuur. Als een van de weinige auteurs reflecteert ze nadrukkelijk over kunst, filosofie en literatuur. Ze erkent schatplichtig te zijn aan tal van schrijvers, variërend van Samuel Beckett tot Fernando Pessoa, en aan performancekunstenaars als Bas Jan Ader en Ambramovic.
Het knappe is dat elke kunstzinnige verwijzing ertoe doet; nergens gezocht of geforceerd, maar geheel opgenomen in de intrigerende paradox die het fundament vormt van haar boek: het verlangen er te zijn door niet te zijn. Minnie Panis kan alleen de consequenties van haar kunstopvatting aanvaarden door geheel te verdwijnen, zoals de beginscène op krachtige wijze illustreert.
Tot slot: De consequenties is een boek dat zich nauwelijks laat navertellen in de plotlijn. Dat geldt voor de jury als een groot goed, want hiermee