de eigen taal kunnen? Voor de wetenschap heeft de eigen taal een minstens zo groot belang. Het is hopeloos naïef, de adoptie van het Engels in de wereld van universiteit, literatuur en wetenschap als de opmars van een kosmopolitisch ideaal in een globaliserende wereld te bezien. Of het nu gaat om de wetenschap van de economie, het recht, de gezondheid of de geschiedenis, in al die gevallen veroorzaakt het gebruik van het Engels onvermoede problemen. Het gaat namelijk niet simpelweg om de adoptie van een praktische lingua franca. Het gaat om de sluipende introductie van Angelsaksische sociaaleconomische en politieke modellen, conceptuele terminologie en interpretatienormen, waardoor er steeds minder ruimte is voor culturele diversiteit en eigen lokale oplossingen.
Dit probleem doet zich in heel Europa voor. Overal leidt de opmars van het steenkolen-Engels tot een culturele schijneenheid die een schrikbarende neergang in taal- en cultuurvariatie maskeert. Deze uitsluiting van de traditionele volkstalen leidt tot geestelijke verarming en uiteindelijk tot intellectuele verloedering. Wat nodig is, is een actualisering van de missie van onze Maatschappij, uiteraard met behoud van het goede, maar vooral met een veel actievere verdediging ervan naar buiten.
Ook de teloorgang van de burgerlijke sociabiliteit is slechts schijn. Die is niet verdwenen, ze neemt onder druk der omstandigheden alleen steeds weer andere vormen aan. Nog steeds gaat het om het creëren van ruimte tussen een almachtige staat en een gulzige markt. Nieuwe organisatievormen waarbij burgers het heft in eigen handen nemen op het vlak van energie, zorg, maar vooral ook van cultuur zijn steeds vaker succesvol. Communities zoals ook onze Maatschappij in newspeak zou heten, hebben de toekomst en crowd funding (ook ik ben, zoals u hoort, een slachtoffer van het Engelse virus) neemt de plaats in van contributiebetaling. De Maatschappij dient daarom de huik naar de wind te zetten. De onlangs gestarte website met Facebook en Twitter is op dit gebied slechts een eerste, bescheiden stap. We hebben nog veel te leren, al zijn er gelukkig legio voorbeelden van succesvol gebruik van nieuwe media. We beloven wel plechtig dat we u niet zullen trakteren op kiekjes van het bestuur in badkostuum op Instagram.
Koninklijke Hoogheid, dames en heren, we kunnen niet op onze lauweren rusten, hoe verdiend ook na 250 jaar. We moeten met de vernieuwing aan de slag, maar dan hebben we ook een schone toekomst voor de boeg.