[Vooraf]
Na het formele gedeelte van de Jaarvergadering op 29 mei 2015 had de Maatschappij een bijeenkomst georganiseerd, die getiteld was ‘Wetenschap als verhaal’. De vraag die de sprekers op die bijeenkomst was voorgelegd, luidde als volgt:
Iedere academicus zet literaire middelen in bij het verspreiden van zijn wetenschappelijke bevindingen en gedachten, maar niet iedereen doet het even enthousiast of geslaagd. Er lijkt schroom te bestaan om de wereld van de feiten in pakkende taal vorm te geven. Of is die schroom verleden tijd?
Over deze kwestie liet de Maatschappij vier prominente academici aan het woord, die - zo was de bedoeling en het gebeurde ook inderdaad - na een kort en stevig statement met elkaar in discussie gingen. De discussie werd in goede banen geleid door Barber van de Pol. De sprekers waren Thomas von der Dunk, Dirk de Geest, Abram de Swaan en Natascha Veldhorst. Hierna vindt U alleen de teksten van Dirk de Geest en Abram de Swaan.
Thomas von der Dunk gaf te kennen geen tijd en gelegenheid te hebben om zijn voordracht tot een essay om te vormen, Natascha Veldhorst vond - helaas - bij nader inzien haar tekst over haar onderzoek naar Van Gogh en muziek te provocatief geformuleerd om in druk te kunnen verschijnen (maar gelukkig is er intussen haar boek Van Gogh & muziek. Symfonie in blauw en geel, Amsterdam University Press, 2015, zodat we van haar ‘wetenschappelijke verhaal’ toch nog kennis kunnen nemen).